Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2020 Radiografia COVID-19 la Constanța și în România. 10 luni și patru zile de la primul caz din România

ro

30 Dec, 2020 00:00 2378 Marime text
  • Au trecut 10 luni și 4 zile de la primul caz COVID-19 în România
  • Pe 11 martie a fost înregistrat primul caz la Constanța
  • Cea mai mare rată de incidență la Constanța, în municipiu, a fost de 10,85 la mia de locuitori, adică 1 constănțean din 100 era bolnav
  • Pe 27 decembrie, a fost vaccinat primul constănțean împotriva virusului
  • Constanța se afla încă în carantină la momentul redactării materialului
 
Decembrie, 2019. În Wuhan, China, a fost raportat, oficial, primul caz de SARS-CoV-2 din lume. Ulterior, au fost identificate persoane care aveau simptome anterior lunii decembrie 2019.
 
Astăzi, în România, numărul de persoane infectate este de peste 618.000 de cazuri, până la data de 29 decembrie, iar 15.334 de persoane și-au pierdut viața. La nivel global, sunt aproximativ 81 de milioane de cazuri și peste 1,7 milioane de decese.
 
Începutul de an 2020 a fost unul sub un mare semn al întrebării. Priveam din siguranța țării noastre mici față de grandioasa China cum o infecție se răspândește în Wuhan. La finele lui ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe a recomandat amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.
 

Coronavirus la Constanța

 
Pe 11 martie 2020, la Constanța, a fost înregistrat primul caz de persoană infectată cu COVID-19. Este vorba de un bărbat de 52 de ani, din Constanța, care a declarat că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în această perioadă, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Este asistent șef al secției medicină internă II, în cadrul Spitalului Județean Constanța. Unitatea spitalicească a intrat în carantină. În aceeași zi, Organizația Mondială a Sănătății anunța că COVID-19 este o pandemie.
 
Pe 13 martie, Vergil Chițac, actual primar al municipiului Constanța, a fost confirmat cu COVID-19. În aceeași zi, OMS anunța că Europa a devenit noul epicentru al pandemiei.
 
Pe 14 martie, au fost confirmate două noi cazuri de infecție cu coronavirus. Este vorba despre un bărbat și o femeie din Constanța ce au călătorit în Austria și Germania. Cei doi sunt căsătoriți. Cei doi s-au întors în România în data de 7 martie 2020 din Viena. În total erau 99 de cazuri de coronavirus în România.
 
Pe 16 martie, deputatul Mircea Banias a fost confirmat pozitiv. Potrivit declarațiilor domniei sale, nu a luat contact direct cu niciunul dintre parlamentarii confirmați pozitiv cu noul coronavirus, nu a participat la reuniunile politice la care a luat parte senatorul Vergil Chițac și nu a efectuat deplasări în zone aflate sub atenționare. Deputatul Mircea Banias este asimptomatic. Și în cazul domniei sale va fi declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților.
 
Pe 17 martie a fost publicat videoul de către cântăreții amatori, Cătălin Ion și Alexandru Enea, și-au ales numele de scenă „Ion Eforie“ , respectiv „Pely“ (de la „Pelicanu“), intitulat „Izoleta”.  VIDEO - https://youtu.be/pVd5ir4_RN4
 
Pe 21 martie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Județului Constanța, Guvernul României anunță că trimite un spital mobil cu capacități de tratare a pacienților infectați cu virusul COVID-19.
 
Pe 28 martie, 12 români care au fost repatriați din Italia și carantinați la Sanatoriul Balnear din Techirghiol au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus. Oamenii au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
 
Tot pe 28 martie, a fost înregistrat primul deces la Constanța. - Decesul 36 la nivel național, bărbat, 67 ani, jud. Constanța, internat în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța din 25.03.2020. Decedat în 28.03.2020. Comorbiditati HTA, diabet zaharat.
 
Pe 29 martie, secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a anunțat că Spitalul CFR  din Constanța aflat în subordinea Ministeruului Transporturilor intră sub directa subordonare medicală a Ministerului Afacerilor Interne. 
 
Pe 30 martie, ZIUA de Constnața scria despre Sistemul Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT), care se instala în acele zile la Constanța. Este cumpărat de Direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale, prin S.C. Unifarm S.A. din Olanda și va funcționa pe Stadionul Portul, ca o secție extinsă a Spitalului Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" din Constanța. „Formațiunea medicală va avea o capacitate de 55 de paturi, din care​ patru paturi sunt​ de tip Terapie Intensivă, având în vedere faptul că rolul acestei formațiuni este pentru cazuri ușoare și medii, ca să decongestioneze alte unități medicale, spitale​ din zonă. În plus, SMMIT ROL2 Constanța va avea o zonă de triaj și de izolare, unde vor fi amplasate 150 de paturi. Lucrările de montare ale secției de tratament (cu 55 paturi) sunt în curs de desfășurare, urmând să fie finalizate în zilele următoare. Ulterior, se continuă și lucrările la zona de izolare și triaj (150 paturi), care urmează să fie amplasată în jurul acestei formațiuni medicale. După terminarea activităților de montare, va urma etapa operaționalizării SMMIT Constanța și dotarea cu aparatură medicală și cu infrastructura logistică necesară”, scriam la acea dată.
 
La data de 4 aprilie 2020, Ministerul Sănătății confirmă că directorul Direcției Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătății Constantin Dina a fost depistat pozitiv la COVID-19. A fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
 
18 aprilie 2020, încadrat la Detașamentul de Pompieri Cernavodă / ISU Constanţa, plt.adj. Viorel Dimboi a decedat la numai 48 de ani, fiind infectat cu noul coronavirus.
 
27 aprilie 2020, Primăria Municipiului Constanța a început distribuirea dispenserelor cu dezinfectant pentru mâini în scările de bloc.
 
Până în august, cazurile au urcat ușor în număr la Constanța.
 
7 august 2020. În după amiaza zilei de 07.08.2020, DSP Dâmbovița a informat telefonic DSP Constanța, despre un caz confirmat COVID 19, care a fost cazat în Costinești la un complex turistic.Urmare acțiunii de control desfășurată la unitatea turistică, au fost constatate următoarele: un tânăr a sosit la complexul turistic din Costinești, în data de 03.08.2020, aproximativ în jurul prânzului. Deplasarea de la Târgoviște spre Costinești s-a efectuat cu un autocar, împreună cu aproximativ 40 de persoane, elevi minori și studenți. În cursul zilei de 04.08 2020, acesta a părăsit complexul turistic, fără să anunțe organizatorul.
 
15 august 2020 - Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române s-a desfășurat cu precădere în mediul online, manifestările fiind adaptate noilor condiții impuse de contextul pandemiei provocate de noul coronavirus SARS CoV-2.
 
18 august 2020 -  O femeie de 28 de ani a fost transportată la cortul amenajat de ISU Dobrogea pe plaja din Eforie, unde a fost evaluată medical. A fost transportată la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, deoarece prezenta simptome de coronavirus. A doua zi a fost confirmată pozitiv.
 
10 septembrie 2020 -  Un focar de COVID-19 a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, după ce patru angajate de la laborator au fost confirmate cu noul coronavirus. Activitatea instituţiei nu este afectată după apariţia acestor cazuri.
 
17 septembrie 2020 – Primul caz confirmat la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța.
 
29 septembrie 2020 -  Col. Dr. Aurel Trana a susținut declarații cu privire la funcționarea SMMIT Constanța. El a vorbit despre sosirea primilor pacienți în acel weekend.
 
11 octombrie 2020 -  Toate cele 120 de paturi din dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța sunt ocupate cu pacienții Covid-19. Totodată, la Spitalul Militar - Sistem Modular, din cele 56 de paturi destinate cazurilor de coronavirus, sunt 55 ocupate.
 
17 octombrie 2020 -  În numai 24 de ore, alți patru medici, doi asistenți medicali și alte patru cadre din rândul personalului auxiliar s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit datelor transmise de Prefectura Constanța.
 
20 octombrie 2020 -  În urma raportării COVID-19 pentru ultimele 24 de ore, județul Constanța a depășit 100 de decese din cauza temutului virus care a pus stăpânire pe lume. Patru persoane au decedat în ultima zi, numărul total de morți ajungând la 101.
 
21 octombrie - Orașul Negru Vodă, din Constanța, are o incidență a cazurilor noi de Covid-19 de 2.03 la mia de locuitori. În acest context, dat fiind că s-a schimbat rata incidenței, iar Negru Vodă se încadrează în rata de incidență cuprinsă între 1,5 și 3 la mie, au fost aprobate mai multe măsuri pentru prevenirea respândirii virusului SARS-CoV-2, printre care și purtarea măștii de protecție.
 
22 octombrie – Localitatea Fânânele, județul Constanța intră în carantină.
 
24 octombrie - O femeie de 32 de ani din Constanța, proaspătă mămică, a fost urmărită de polițiștii Secției 3. Oamenii legii fuseseră sesizați despre faptul că mămica plecaste din Spitalul Județean de Urgență Constanța, împreună cu bebelușul său în vârstă de două luni, după ce a fost anunțată că ambii au Covid-19.
 
24 octombrie – A murit Octavian Unc. A venit ca medic stagiar la Spitalul Județean Constanța în 1985, în 1994 a devenit medic specialist, medic primar în 1998 iar din 2011 până în 2014 a condus Clinica de Chirurgie din cadrul SCJU Constanța. A fost iubit de colegi, de studenți și de pacienți, deopotrivă.
 
26 octombrie – Valu lui Traian și Techirghiol au o rată de peste 1,5/1.000 de locuitori
 
31 octombrie 2020 – Simona Halep este infectată cu noul coronavirus.
 
1 noiembrie 2020 – Ovidiu depășește incidența de 3 cazuri la mia de locuitori.
 
4 noiembrie 2020 – A murit colonelul Daniel Popa, șeful ISU Dobrogea
 
4 noiembrie 2020 – dr. Aurel Trana, comandantul Spitalului Militar de Urgență Constanța, infectat cu noula coronaivrus.
 
9 noiembrie 2020 – Simona Halep anunță că s-a vindecat de COVID-19
 
10 noiembrie 2020 – Zeci de militari infectați pe Fregata „Regina Maria”. Tenismenul Horia Tecău anunță că este pozitiv.
 
13 noiembrie 2020 – 970 de cazuri noi, într-o singură zi la Constanța.
 
15 noiembrie 2020 – Incidența în municipiul Constanța a urcat la 7,52 la 1.000 de locuitori.
 
19 noiembrie 2020 – Rata de infectare a urcat la 9,11/1.000 de locuitori.
 
20 noiembrie 2020 – Municipiul Constanța a intrat în carantină.
20 noiembrie 2020 – Mihai Budeanu de la 3 Sud Est a fost infectat.
 
23 noiembrie 2020 – 16 containere pentru pacienții suspecți de COVID-19, în sprijinul UPU de la Spitalul Județean Constanța
 
24 noiembrie 2020 – 13 persoane au murit într-o singură zi la Constanța.
 
25 noiembrie 2020 – Eforie va intra în carantină.
 
30 noiembrie 2020 – Este atinsă cea mai mare rată de infectare în municipiul Constanța – 10,85/1.000 de locuitori. Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu este infectat.
 
1 decembrie 2020 – A murit Corneliu Idu.
 
5 decembrie 2020 – S-a prelungit măsura carantinării municipiului Constanța. Totodată, Claudiu Pătrașcu, multiplu campion și luptător la Farul și CS Dinamo, a decedat, la doar 46 de ani. Era infectat cu noul coronavirus.
 
9 decembrie 2020 – 90% din membrii lotului Atheltic Constanța, infectați cu COVID-19.
 
11 decembrie 2020 – Mihai Budeanu de la 3 Sud-Est a fost externat din spital.
 
13 decembrie 2020 – A murit Gheorghe Rusu, fost șef al CECCAR Constanța. În aceeași zi, incidența a scăzut sub 10 la mia de locuitori în municipiu.
 
17 decembrie 2020 – La această dată, se aflau 11 localități în carantină în județul Constanța.
 
23 decembrie – Doina Păuleanu a murit, răpită de COVID-19.
 
27 decembrie – Sorin Rugină este primul cadru medical vaccinat la Constanța. 55 de cadre medicale au fost vaccinate în prima zi.
 

Coronavirus în România

 
Primele semne de alarmă au început să apară în februarie 2020, când un număr de 17 cetățeni români se aflau la bordul unei nave de croazieră care a intrat în carantină în portul japonez Yokohama, după ce la bordul navei s-au depistat mai multe cazuri de infectare. Pe 13 februarie, un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess a fost infectat cu COVID-19 și a fost tratat la un spital japonez. Pe 19 februarie, un al doilea cetăţean român de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo.
 
 
Pe 23 februarie, Ludovic Orban anunța carantina de 14 zile pentru cetățenii care vin în țară dintr-o zonă unde există un focar de infecție.
 
Ziua Z – 26 februarie, a fost confirmat primul pacient român cu COVID-19.  Este vorba de un pacient din Gorj. A doua zi, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că starea bărbatului infectat care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, este una bună, fără a prezenta simptome. Tot la 27 februarie, cetăţeanul din Gorj a fost adus la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.
 
Începând cu această data de 7 martie, au fost interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1.000 de persoane, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi. Pe 14 martie, România a intrat în scenariul al treilea de combatere a virusului COVID-19, după ce a trecut de 100 de cazuri confirmate cu coronavirus. Până la data de 14 martie inclusiv au fost confirmate 121 cazuri.
 
Pe 17 martie, Ordonanţa Militară nr. 1 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi prezentată într-o declaraţie la sediul MAI. Printre măsurile prevăzute de aceasta s-au numărat: suspendarea activităţii de servire şi consum de produse alimentare şi produse alcoolice şi nealcoolice la restaurante, cafenele şi hoteluri; interzicerea activităţilor culturale, artistice, sportive sau religioase desfăşurate în spaţii închise; interzicerea organizării şi desfăşurării oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise; suspendarea tuturor zborurilor spre şi dinspre Spania timp de 14 zile, începând cu data de 18 martie, ora 18.00.
 
Pe 19 martie, Parlamentul a adoptat decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
 
Pe 21 martie, Ordonanţa Militară nr. 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede mai multe măsuri, printre care: restricţionarea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 22,00-6,00 şi prezentarea Declaraţiei pe propria răspundere; suspendarea temporară a activităţii în cabinetele de medicină dentară, cu excepţia intervenţiilor stomatologice de urgenţă; suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul; slujbele religioase se pot oficia în lăcaşurile de cult, însă fără accesul publicului, putând fi transmise prin mass-media sau online.
 
Pe 22 martie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că s-a înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României. Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova.
 
Pe 24 martie, Ordonanţa Militară nr. 3 a fost emisă de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede, printre altele: extinderea restricţiilor de circulaţie a persoanelor şi între orele 6.00-22.00, cu unele excepţii; persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot părăsi locuinţele doar între orele 11.00 şi 13.00, cu excepţii; suspendarea zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre şi dinspre Franţa şi Germania începând din 25 martie, ora 23,00, pentru o perioadă de 14 zile.
 
Pe 29 martie, Ordonanţa Militară nr. 4 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede, printre altele: persoanele de peste 65 de ani să îşi poată rezolva problemele de natură medicală pe întreaga perioadă a zilei; interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei; preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă; aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile; noi condiţii pentru şoferii de camioane cu un tonaj de peste 2,4 tone, piloţi şi personalul navigant. De asemenea, a anunţat că începând din 31 martie, autorităţile administraţiei publice locale vor monta în blocuri dispozitive cu soluţii dezinfectante şi vor efectua dezinfecţii pe casa scărilor, în lifturi şi în alte spaţii comune.
 
Pe 30 martie, Ordonanţa Militară nr. 6 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.
 
Pe 4 aprilie, Ordonanţa Militară nr. 7 a fost semnată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prevăzând, printre altele, carantinarea oraşului Ţăndărei din judeţul Ialomiţa; suspendarea zborurilor către şi dinspre SUA şi o serie de ţări europene, pentru o perioadă de 14 zile, începând din data de 5 aprilie.
 
Pe 14 aprilie, Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.
 
Pe 27 aprilie, Ordonanţa militară nr. 10 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi publicată în Monitorul Oficial. Documentul reglementează circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, cărora li s-au acordat două intervale pe timpul zilei - între orele 7.00 - 11.00 şi 19.00 - 22.00 cu o declaraţie pe proprie răspundere completată. Totodată, a fost prelungită suspendarea zborurilor din şi înspre România în cazul a 13 ţări.
 
Pe 13 mai, Ordonanţa militară nr. 12 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi publicată în Monitorul Oficial. Prin aceasta s-a ridicat, din seara de 13 mai, măsura de carantinare în municipiul Suceava şi în zona limitrofă, formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.
 
Pe 18 mai, a fost adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial, Hotărârea - în conformitate cu prevederile Legii 55/2020 - privind instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Aceasta stabileşte, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise; interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane, în interiorul localităţilor; deplasarea în afara localităţii doar pentru anumite motive, cu completarea unei declaraţii pe propria răspundere.
 
Pe 16 iunie, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
 
Pe 28 iulie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţă Hotărârea 37 prin care propunea, între altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul Direcţiei de sănătate publică; programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc să fie interzis în intervalul orar 23.00-06.00; în zona plajelor, distanţa mai mică de 2 metri să fie permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).
 
Pe 2 august, România a fost inclusă pe lista roşie de către autorităţile cehe, iar cetăţenii care vin din ţara noastră începând cu 3 august trebuie să îşi notifice prezenţa pe teritoriul Republicii Cehe şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19.
 
Pe 16 august, starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită începând cu această dată pentru încă 30 de zile, prin hotărârea aprobată de Guvern, la 14 august.
 
Pe 31 august, Executivul a adoptat hotărârea ce permite redeschiderea, la 1 septembrie, a cinematografelor şi teatrelor, în contextul stării de alertă de pe teritoriul României, care pot folosi doar jumătate din capacitatea maximă.
 
La 14 septembrie, Guvernul a adoptat, în şedinţă extraordinară, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 15 septembrie 2020. Hotărârea, însoţită de trei anexe, stabileşte mai multe măsuri în privinţa procesului de votare din 27 septembrie, printre care permiterea mitingurilor electorale şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igienă, dar şi obligaţia alegătorului de a-şi dezinfecta mâinile înainte de intrarea în secţia de vot şi la ieşire.
 
Pe 14 octombrie, Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, hotărâre adoptată la 13 octombrie, ca urmare a propunerilor făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, între care purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor depăşeşte 3 la 1.000 de locuitori.
 
La data de 2 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea nr. 51, prin care propune portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.
 
Pe 17 noiembrie, Valeriu Gheorghiţă a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional anti-COVID-19.
 
Pe 19 noiembrie, a fost înfiinţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
 
Pe 21 noiembrie, a fost emis ordinul pentru carantinarea, pentru 14 zile, a mai multor localităţi din judeţele Ilfov şi Constanţa. În judeţul Constanţa numărul infectărilor a depăşit 13.000, iar peste 12.000 de cazuri s-au înregistrat în judeţele Ilfov - 12.399, Bihor - 12.394, Suceava - 12.197, Sibiu - 12.080, peste 11.000 în judeţele Bacău - 11.623 şi Argeş - 11.496, iar peste 10.000 în judeţele Dolj - 10.777, Mureş - 10.623 şi Dâmboviţa - 10.037.
 
Pe 25 noiembrie, a fost înregistrat un record de pacienţi infectaţi la ATI - 1.205; persoane internate - 13.402.
 
Pe 10 decembrie, CNSU a aprobat Hotărârea nr. 58 privind prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi.
 
Pe 25 decembrie, Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România prin Vama Nădlac 2.
 
Pe 27 decembrie, campania de vaccinare anti-COVID a demarat, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Prima persoană vaccinată împotriva COVID - 19 a fost o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii