Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prețurile la legume și fructe, majorate peste noapte Arimex Comexim 2000 SRL, firma care pregătește hrana pacienților din Constanța - „O să ajungem să nu le putem asigura mesele“

ro

17 Mar, 2020 00:00 31801 Marime text

Epidemia de COVID-19 reprezintă un test fără precedent pentru economia românească. Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, 14 martie, că, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în țară, a hotărât decretarea stării de urgență pe teritoriul României, de la începutul acestei săptămâni, timp de 30 de zile.
 
De panica creată de pandemia de COVID-19, iată, profită din plin unii comercianți din Constanța și nu numai, care, peste noapte, au majorat prețurile la legume și fructe. Spre exemplu, dacă vineri un kilogram de cartofi costa 2,5 lei, ieri, acesta a ajuns la 9-10 lei. Pentru un kilogram de ceapă, constănțenii au fost nevoiți să scoată ieri din buzunare 6 lei. La fel, și lămâile au ajuns să coste 18 lei un kilogram.
 
Reprezentanții Arimex Comexim 2000 SRL, societatea care prepară hrana zilnică a pacienților internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, secțiile de la Agigea, Eforie, Palazu, Dermato-Venerice, de la Spitalul Municipal de Boli Infecțioase Constanța și de la Spitalul CFR Constanța, sunt revoltați de situația creată.
 
„Am fost la piața angro de legume - fructe, de pe varianta Constanța-Ovidiu, unde ne facem mereu aprovizionarea. Prețurile s-au majorat, peste noapte, de câteva ori. Nu se poate așa. Noi avem de preparat mâncare pentru pacienți în condițiile în care nivelul alocațiilor de hrană a rămas neschimbat din anul 2016. Și stocurile noastre sunt puține. O să ajungem să nu avem cum asigura mesele pacienților.
 
Constatăm cu tristețe și dezamăgire că mult mai nocivă, mai dăunătoare pentru omenire este infodemia, adică epidemia de informații nocive. Informațiile despre virusul COVID-19, transmise prin toate mijloacele, în mod premeditat sau nu, nu au făcut altceva decât să inducă o stare de isterie, de panică generală. Realitatea este distorsionată, majoritatea gândește că vine sfârșitul lumii, apocalipsa, și își pierde controlul, devenind irațională. Astfel, pe mulți teama îi determină să cumpere aproape orice, important pentru ei este să aibă cât mai multe provizii.  
 
Această atitudine a ridicat comercianților mingea la fileu, iar aceștia au majorat rapid prețurile produselor alimentare de bază, golirea rafturilor și vânzările rapide, diminuarea stocurilor, i-au determinat pe importatori să dubleze sau să tripleze prețurile mărfurilor și, evident, profiturile.
 
Oricum, creșterea prețurilor la produsele alimentare ar putea provoca o criză umanitară masivă. Mai mult de jumătate din populația țării este vulnerabilă la un astfel de risc, de aici și temerile că astfel de scumpiri ar putea duce la o criză socială. Mai mult, atunci când prețurile cresc, îngrijorările cu privire la securitatea alimentară conduc inevitabil la tulburări sociale. Romania își bazează consumul pe importuri masive  și de aceea este sensibila, vulnerabilă la prețuri, iar in situația în care există astfel de majorări, crește riscul de criză umanitară. Mai ales că suntem și la limita unei crize alimentare la nivel mondial“, a declarat Petre Preda, reprezentatul societății Arimex Comexim 2000 SRL.

Ce spune Consiliul Concurenței

 
Conform unui comunicat, „Consiliul Concurenței urmărește foarte atent comportamentul companiilor și atrage atenția de a nu se folosi de această situație de criză pentru: a crește prețurile fără o justificare obiectivă, a face schimb de informații sensibile (prețurile practicate, politica comercială etc.), a exclude concurenți de pe piață
a abuza de poziția dominantă, a face înțelegeri anticoncurențiale (în vederea eliminării comercializării unui anumit produs/serviciu, fixare prețuri, de împărțire a clienților și teritoriilor). În același timp, administratorii platformelor de comerț pot impune măsuri pentru limitarea creșterilor nejustificate ale prețurilor pentru produsele și serviciile de bază”, spune Consiliul Concurenței.
 
Citește și:
 
Asociația „Suflete deschise” și Arimex Comexim 2000 SRL lansează un nou apel creștinesc - „Nu vă îngrijorați de nimic!”

Asociația „Suflete Deschise“ și Arimex Comexim 2000 SRL, în ajutor pacienților din spitalele din Constanța

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii