Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Rafila „Au fost în decursul anului trecut momente în care Ministerul Sănătății putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri“

ro

19 Apr, 2022 14:55 1103 Marime text
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Facebook/Ministerul SănătățiiMinisterul Sănătăţii a avut momente anul trecut când "putea sau nu să accepte achiziţia de vaccinuri" anti-COVID. Declarația a fost făcută de ministrul Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Este adevărat că Ministerul Sănătăţii... au fost în decursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023 în luna mai a anului 2021. (...) Cât o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări. În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. (...) Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să îi găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei. Este vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval, dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători, pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană", a spus Rafila, conform Agerpres.ro.


El a afirmat că este vorba despre sume "serioase de bani", pe care statul român trebuie să le plătească sau pe care le-a plătit deja.

"Încercăm să găsim o soluţie, pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare, vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare în mod evident a scăzut, scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona. (...) Trebuie să găsim o soluţie. (...) Vaccinul este un simbol al prevenţiei şi este păcat să distrugem acest simbol al prevenţiei. Este vorba despre sume serioase de bani, pe care statul român trebuie să le plătească, le-a şi plătit deja o parte. Mai trebuie să le plătească în continuare", a susţinut ministrul Alexandru Rafila. 

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii