Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaje de interes public Primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru – „Nu avem de ce să ne panicăm, nu trebuie să fim speriați. Avem nevoie să fim uniți și solidari“

ro

24 Mar, 2020 11:37 10114 Marime text
Epidemia de Coronavirus ce a adus starea de urgenţă decretată la nivelul României şi măsurile restrictive pot crea confuzie în rândul cetăţenilor. În acest context, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de informaţii corecte şi concrete a constănţenilor, ZIUA de Constanţa a demarat un amplu demers jurnalistic. Rând pe rând, vom prezenta măsurile luate la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor din județ, pentru a preveni răspândirea virusului şi a asigura protecţia oamenilor.
 
Primarul oraşului Năvodari Florin Chelaru a declarat că, la această oră, în localitate sunt 155 de persoane izolate la domiciliu, care se află în evidența și monitorizarea Poliției Naționale, Poliției Locale și a Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, în oraş nu este niciun caz de infectare cu Covid19.
                                    
„Am demarat mai multe acţiuni menite să combată răspândirea virusului. Am închis Centrul de tineret, clubul sportiv şi creşa. De asemenea, au fost lipite afişe la toate scările de bloc, prin care îi îndemnăm pe oameni să înţeleagă riscul răspândirii visusului. În rugăm pe oameni să înţelegă cât de important este să stea în case şi să iasă doar dacă au nevoie: la muncă, după alimente şi medicamente“, a declarat primarul Florin Chelaru.
 
De asemenea, ieri, 5 persoane au fost amendate pentru că nu au fost găsite la domiciliu. „Informăm constant popuaţia şi prin megafoanele de la maşinile Poliţiţiei Locale să stea la domiciliu. Prin oraş nu se mai plimbă nimeni decât doar dacă au o urgenţă. După ora 22.00, poiţiştii îi verifică pe toţi care care sunt pe stradă“, a mai spus ediul-şef din Năvodari.
 
„Cu ajutorul agenţilor economici, Primăria Năvodari va efectua şi dezinsecţia scărilor de bloc. Joi vom avea o şedinţă a Consiliului Local Năvodari şi, sper, că vom vota anularea penalităţilor pentru persoanele care sunt în imposibilitate de a le achita. Vom mai decide rectificarea bugetului local, alocând suma de 100.000 de lei pentru situaţii de urgenţă, bani din care vor fi cumpărate materiale sanitae, dezinfectaţi, măşti, mănuşii“, a mai adăugat primarul Chelaru.
 
„Nu avem de ce să ne panicăm, nu trebuie să fim speriați, ci acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să fim uniți și solidari. Dar mai ales, trebuie să respectăm regulile și măsurile impuse de autorități. Nu ieșiți din casă decât dacă este absolut necesar, nu expuneți copiii și persoane vârstnice în spații publice, respectați cu sfințenie toate măsurile de igienă personală și dezinfecție“, a mai punctat Florin Chelaru.
 
Spijinin pentru vârstnici

 
Primăria Năvodari a decis să sprijine vârstnicii cu alimente și medicamente direct acasă la ei. „Fiindcă ne dorim ca părinții și bunicii noștri să fie în siguranță, Primăria Năvodari va livra la domiciliul vârstnicilor alimentele necesare și medicamente. Important e ca persoanele vulnerabile să iasă cât mai puțin din casă pentru a nu se expune riscului de infectare cu coronavirus. În acest sens, toate persoanele în vârstă peste 65 de ani din Năvodari fără susținători sau altă formă de ajutor vor primi suport direct din partea Primăriei pentru aprovizionarea cu alimente și medicamente direct la domiciliu. Vârstnicii sunt rugați să se adreseze la Primăriei Năvodari, prin Direcția Asistență Socială, la următoarele numere de telefon: 0241.760.822, interior 23, 0785.294.067 sau 0744.485.985. Acest suport se va realiza prin aprovizionarea cu alimente de strictă necesitate, cât și medicamente, urmând ca persoanele solicitante să achite contravaloarea la primirea lor. Persoanelor fără venituri li se vor asigura alimentele de bază prin Cantina de Ajutor Social, fără niciun cost! Liniile telefonice vor fi disponibile în intervalul orar 08.00 – 16.00 de luni până joi, iar vineri între orele 08.00-14.00. Rugăm persoanele vârstnice sau pe apropiații acestora să ne contacteze fără ezitare pentru a veni în sprijinul lor“, spune primarul Chelaru.
 
Acțiuni de conștientizare a pericolului
 
Polițiști locali din Năvodari și agenți de la Poliția Națională au demarat o acțiune de conștientizare a pericolului reprezentat de coronavirus, mai ales pentru persoanele în vârstă. Alături de echipa operativă, s-a mers am mers prin parcurile din oraș și în alte zone publice unde, din păcate, au fost găsiţi mulți pensionari și persoane vulnerabile care socializau și se plimbau fără nicio minimă măsură de protecție. Echipele operative vor continua astfel de acțiuni în perioada următoare. Pe străzile orașului Năvodari există o nouă echipă operativă, formată din lucrători ai celor două structuri de poliție (Națională și Locală) care se ocupă de identificarea persoanelor care s-au întors recent din țări considerate zone de risc și nu au declarat autorităților acest lucru. La sesizarea asociațiilor de proprietari și a cetățenilor, echipa se deplasează pe teren și verifică fiecare persoană reclamată, stabilind țara de unde s-a întors, traseul și data exactă. Informațiile se transmit imediat la DSP Constanța care poate dispune, dacă este cazul, noi măsuri: auto-izolarea persoanelor respective, intrarea în carantină sau transportul la o unitate medicală specializată. Asociațiile de proprietari și cetățenii sunt încurajați să apeleze la numerele de telefon: 0241.502370; 0241.760.307 sau 112 dacă sesizează astfel de situații sau au informații privind persoane care nu respectă măsurile pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.
 
Pe lângă această echipă, în orașul Năvodari mai există o echipă operațională, formată tot din polițiști locali și naționali, care monitorizează permament persoanele aflate în izolare la domiciliu. Toate aceste echipaje care se deplasează pe teren beneficiază din partea Primăriei de echipamente de protecție și dezinfectanți, activitatea acestora fiind considerată de risc ridicat!
 
Dezinfecția locurilor de joacă, a parcurilor, străzilor și spațiilor publice
 

După ce zilele trecute s-a efectuat dezinfecția locurilor de joacă și a parcurilor, în Năvodari se acționează cu atomizori pentru dezinfecția trotuarelor, străzilor și spațiilor publice din oraș. „Rugăm cetățenii să evite să iasă din case atât pentru protejarea lor și a celor din jur, dar și pentru ca Primăria să poată desfășura lucrări de igienizare și dezinfectare a locurilor publice!“ a transmis Primăria Năvodari. 
 
„Vă încurajez să apelați la noi cu încredere, dar înainte de toate, trebuie să respectăm cu toții măsurile de protecție și siguranță impuse de autorități! Cea mai eficientă armă împotriva COVID 19 este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Trebuie să stăm în casă, să nu ieșim afară decât dacă este absolut necesar. Fac un apel către toți năvodărenii: Rugați-vă părinții și bunicii să stea în casă! Doar așa îi putem proteja!“, a mai spus Florin Chelaru.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabi 25 Mar, 2020 21:44 Eu as propune sa nu intre nici o persoana din cei care au venit din italia sa nu intre în orasul navodari pt a ne proteja