Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaje de interes public Primarul comunei Cumpăna Mariana Gâju – „Să ne unim eforurile şi să dăm dovadă de unitate“ (video)

ro

25 Mar, 2020 10:12 2781 Marime text
Epidemia de Coronavirus ce a adus starea de urgenţă decretată la nivelul României şi măsurile restrictive pot crea confuzie în rândul cetăţenilor. În acest context, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de informaţii corecte şi concrete a constănţenilor, ZIUA de Constanţa a demarat un amplu demers jurnalistic. Rând pe rând, vom prezenta măsurile luate la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor din județ, pentru a preveni răspândirea virusului şi a asigura protecţia oamenilor.
 
Primăria Cumpăna a demarat lucările de dezinfecție exterioară cu echipament ULV (Ultra Low Volume avand diametrul între 5 - 50 microni, picăturile de soluție dezinfectantă) - a spațiilor comerciale, magazinelor, farmaciilor și stațiilor de călători. De asemenea, se desfăşoară acţiuni de dezinsecţie a instituţiilor publice din comună. „Acestea sunt făcute cu un dezinfectant puternic, cu un spectru larg care poate combate peste 200 de virusi şi bacterii“, a spus primarul comunei Cumpăna.
 

„Pe data de 23 martie, în comună erau 243 de persoane izolate la domiciliu, care provin din 95 de familii, care locuiesc pe 51 de străzi. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Cumpăna a luat măsuri care sunt în concordanţă cu ordonanţa militară nr. 2, emisă de Guvernul României. Programul de funcţionare a agentilor economici de pe raza comunei Cumpăna a fost stabilit ca şi înterval orar 6.00 - 20.00. În interiorul magazinelor vor intra câte 5 persoane. În caz de nereespectare a programului, vor fi aplicate amenzi. Avem obligaţia să le respectăm. Nu foraţi mâna celor care au dreptul să emită amenzi. De noi depinde cum respectăm regulile. De asemenea, la nivelul comunei sunt constituite echipele de aprovizionare a familiilor izolate cu alimente şi medicamente din fonusl Solidaritate, care se încadreayă în condiţiile de a nu avea niciun spirijin. Celelalte familii vor pune la poartă sacoşa cu banii şi lista alimentelor de care au nevoie. Să ne unim eforurile şi să dăm dovadă de unitate. Cu credinţă să trecem peste această tragedie“, a declarat primarul ec. Mariana Gâju.

 
Măsuri luate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Cumpăna
 
Pe data de 23 martie, s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Cumpăna, care a luat mai multe măsuri, care se vor aplica începând cu data de 23.03.2020. Efectuarea deplasarilor persoaneor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane ( grup de persoane mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună). Recomandarea limitării deplasărilor în afara locuinţei / gospodăriei în intervalul orar 6.00 – 22.00 pentru alte  motive decât cele de strictă necesitate şi interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 6.00 , cu excep-ia deplasţrilor motivate de: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuintă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii prossionale înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşsurăii activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţii medicalii care nu poste fi amânată şi nici realizaţi de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea copilului, asistenţă persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui mmbru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilori i nevoile animalelor de companie/domestice. În intervalul orar 22.00 – 6.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă doar pentru motivele prevăzute mai sus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasăii în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completat în prealabil.  Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă  numele şi  prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplaării, data completăriii şi semnătura.  

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântare), la care pot participa maximum 8 persoane, precum şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la spiral sau la domiciliul acestora. Nerespectarea măsurilor din Ordonanţa militară nr. 2/2020 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală. De asemenea, se interzice desfacerea spre consum a băututilor alcoolice sau de orice fel în vecinătatea magazinclor, sub sancţiunca suspendării autorizaţiei de funcţionare şi închiderea activităţii. Se interzice comercializarea băuturilor la aparatede tip automate de cafea pe întreaga rază a comunci Cumpăna. Se interzice deţinerea sub orice formă în afara magazinelor a tonetelor, meselor sau orice alte forme dc servire pentru cetăţeni: ceai, băuturi alcoolice, sub sancţiunea suspendării autorizaţiei de funcţionare şi închiderea activităţiii. Spălătoriile de pe rata comunei Cumpăna vor proceda doar la spălarea exterioară a autovehiculelor.
 
Transportul public de persoane pe ruta  Constanţa-Cumpăna şi retur se va efectua din jumătate în jumătate de oră, până la stabilirea altor măsuri, ultima cursă fiind la ora  22.00.  
 
Achiziţionarea materialelor  necesare personalului medical din cadrul Centrului de permanenţă, agenţilor Politiei Locale, salariaţiilor Primăriei Cumpăna,ai SC Salubrizure şi Gospodărie Cumpăna precum şi a altor persoane implicate în prevenirea şi combaterea infecţiei cu coronavirusul.
 
Programul cu publicul al instituțiilor publice de pe teritoriul comunei
 

Începând cu data de 13.03.2020 se instituie mai multe măsuri la nivelul UAT Cumpăna în contextul riscului de răspândire a infecției cu coronavirusul SARS-COVID-19. Biroul de relații cu publicul din cadrul Primăriei Cumpăna va fi amenajat și dotal corespunzător în vederea asigurării permanenței la nivelul localității Cumpăna. Toate instituțiile publice de pe teritoriul comunei Cumpăna, precum și unitățile aflate în subordinea Consiliului Local Cumpăna vor desemna persoane care să asigure permanența. Programul de lucru cu publicul se restricționează și se iau următoarele măsuri: ghișeul unic de la nivelul SPCLEP Cumpăna (evidența persoanelor de stare civilă) va funcționa în continuare cu program normal, accesul persoanelor fiind fragmentat (maximum o persoană). Registratura Primăriei comunei Cumpăna va funcționa cu program normal, accesul  persoanelor fiind fragmentat (maximum o persoană), toate solicitările, cererile, sesizările sau alte documente fiind primite, prelucrate, eliberate prin intermediul acestui ghișeu, accesul persoanelor fiind restricționat la nivelul celorlalte departamente. Serviciul Taxe și Impozită Locale va funcționa cu program normal, accesul persoanelor fiind fragmentat (minimum o persoană), pentru achitarea taxelor impozitelor locale și a amenzilor. Totodată, la nivelul Primăriei comunei Cumpăna vor exista în permanență modalități de preluare a tuturor cererilor, adreselor, sesizărilor, urgențelor, reclamațiilor, astfel: număr telefon secretariat - 0241730788; fax: 0241739003; număr telefon dispecerat Poliția Locală Cumpăna - 0728129716. Email: primaria_cumpana©yahoo.com. Continuarea informării populației referitoare Ia circulația și deplasarea pe raza comunei Cumpăna doar în cazuri de necesitate, evitarea locurilor aglomerate la magazine, restaurante, baruri, precum și plimbările cu animale de companie.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii