Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul Național de Statistică Prețurile de consum au crescut în aprilie cu peste două procente, față de aceeași perioadă a anului trecut

ro

14 May, 2020 00:00 1216 Marime text

Conform unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, prețurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum este de 2,3%.

Conform tabelului prezentat cu evoluția prețurilor, creșterea cea mai mare a fost la cartofi, cu 8% mai mult decât în luna martie, și cu peste 20% față de luna decembrie 2019. Cea mai abruptă scădere a avut-o combustibilul, cu aproape 10 procente față de decembrie 2019.
De asemenea, legumele și conservele au avut o creștere procentuală mai mare față de alte produse. Fructele și conservele de fructe au avut o creștere cu 12% față de anul trecut. În rest, majoritatea prețurilor au rămas aproape aceleași. O scădere interesantă a prețurilor au avut-o ouăle, care au scăzut constant față de anul trecut, prețul actual fiind cu 2% mai mic decât în luna martie și cu 4% mai mic față de decembrie 2019.
 
Izbucnirea epidemiei de coronavirus și adoptarea de restricții guvernamentale pentru a limita răspândirea virusului au avut consecințe atât asupra colectării datelor cât și asupra calculului indicelui prețurilor de consum (IPC). În această situație extraordinară au fost stabilite recomandări internaționale privind metodele adecvate.
Statistica vine în sprijinul multor plângeri la creșterea abruptă a mai multor prețuri în luna martie și aprilie față de obicei. Amintim faptul că au fost făcute mai multe sesizări la autorități când prețul unui kilogram de cartofi ajunsese, pentru câteva zile, la peste 10 lei/kilogramul. De altfel, la Constanța, autoritățiile au făcut constant apel la furnizori să nu mai crească prețul de achiziție, astfel, cartofii au revenit la un preț acceptabil pentru consumatori.
În prezent, în piață, un kilogram de cartofi este în medie 3,5 lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii