Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coronavirusul schimbă ceremonialul funerar. Constănțeanul ucis de Covid 19, înhumat fără ritualurile religioase specifice cultului musulman

ro

29 Mar, 2020 11:18 14188 Marime text
Covid 19 a făcut prima victimă și la Constanța. Este vorba despre un bărbat de 67 ani, potrivit raportării de sâmbătă seară a Grupului de Comunicare Strategică. El a fost internat din 25 martie în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde a decedat trei zile mai târziu. Pacientul suferea de Comorbiditati HTA, diabet zaharat. 
Bărbatul de etnie musulmană este înmormântat chiar la această oră în Cimitirul Musulman din municipiul Constanța.
Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat a precizat pentru ZIUA de Constanța că în cazul bărbatului s-a renunțat la ritualurile religioase care presupuneau spălarea trupului celui decedat și se va proceda la înhumarea în coșciug al acestuia, dat fiind faptul că decesul acestuia a fost cauzat de boala Covid 19. “Dat fiind situația specială, imamul va face slujba direct în mașina mortuară, nu se mai respectă ritualul religios, rudele au comandat sicriul în care va fi înhumat în cimitirul musulman din cadrul Cimitirului central. Trupul a fost introdus în sacul special, impermeabil iar sicriul a fost sililat”, a explicat Iusuf Muurat.
 
Reguli stricte pentru înhumarea decedaților infectați cu Covid 19, indiferent de religie

Autoritățile din România au anunțat regulile pentru înmormântările provocare de decese în contextul noului coronavirus. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, în Monitorul Oficial, înmormântarea se va face în cel mai scurt timp de la data decesului. Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază. De asemenea, cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. În ceea ce-i privește pe aparținătorii care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință, format din: halat de unică folosință din material de șesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși, mănuși – în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul). În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat, iar familia este cea care aduce sicriul. Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat. Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii