Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coronavirus. Sfaturi utile Cât poate rezista COVID-19 pe diferite suprafețe?

ro

21 Mar, 2020 00:00 4546 Marime text

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis că situaţia generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecții în aproape toate țările lumii.


Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli și apare atunci când un virus apare și se răspândește în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el. Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale.


Noul coronavirus (COVID-19) poate supravieţui până la patru ore pe suprafeţe din cupru, până la 24 de ore pe carton şi până la trei zile pe obiecte din plastic sau din oţel inoxidabil. La această concluzie au ajuns cercetătorii Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Montana. Specialiştii trag un semnal de alarmă deoarece nu se ştie exact cât timp poate rezista virusul COVID-19 pe haine.


De aceea în această perioadă purtați haine din stofă și bumbac și nu din piele sau fâș. Cât despre pantofi, asigurați-vă că atunci când ajungeți acasă vă descălțați la intrarea în locuință și vă dezinfectați încălțămintea. Utilizați în această perioadă doar cardurile bancare, pe care să le manipulați personal. Evitați utilizarea bancnotelor, care pot fi foarte periculoase din punct de vedere al transmiterii virale.


Odată ajunși acasă, masca și mănușile sunt aruncate. Este important de știut că nu pot fi refolosite, decât dacă sunt reutilizabile. Măștile simple cumpărate de la farmacii sunt de unică folosință. Dacă sunt reutilizabile trebuie dezinfectate conform instrucțiunilor. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă și săpun, pentru minim 20 de secunde, este esențial. Desigur, oamenii se pot dezinfecta și cu spirt sau produse dezinfectante aprobate și autorizate, pe lângă spălatul pe mâini.
Urmează dezinfectarea obiectelor și hainelor, dar și a cheilor și a clanței ușii. Asta pentru că specialiștii au arătat că virusul COVID-19 trăiește pe obiectele din mediul înconjurător până la câteva zile.


Ce este foarte important este să ne informăm doar din surse oficiale și să ne păstrăm calmul!


Citeşte şi:

Coronavirus. Sfaturi utile Formele de salut s-au schimbat. Cum rămânem prietenoși și politicoși în pandemie?

Coronavirus. Sfaturi utile Ce facem cu hainele de pe noi când intrăm în casă

Coronavirus. Sfaturi utile. Ce facem când venim de afară

Coronavirus. Sfaturi utile Cum trebuie dezinfectat telefonul, în mod corect
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii