Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coronavirus Cine are prioritate la testare. Ministerul Sănătății a actualizat algoritmul procedurii de testare COVID-19

ro

30 Mar, 2020 00:00 2445 Marime text

Pe 27 martie, Institutul Național de Sănătate Publică, în subordinea Ministerului Sănătății, a publicat algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare, cu ultima actualizare, privind situația curentă.


În vederea optimizării activităților de testare pentru COVID-19, de internare si de externare, va rugam sa respectați următorul algoritm:
Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19


Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC). În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste condiții strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată. Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:
1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
2. Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic;
4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
6. Persoane instituționalizate simptomatice
7. Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare
Dintre categoriile de persoane care nu fac obiectul testării se numără: contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, la care se recomandă autoizolarea la domiciliu 14 zile de la ultimul contact, testarea fiind posibilă doar la apariția simptomatologiei. De asemenea, persoanele asimptomatice cu istoric de călătorie internațional nu fac obiectul testării, însă se recomandă carantina sau autoizolarea 14 zile, iar la apariția simptomatologiei se testează persoana în cauză.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii