Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu exploataţi copiii prin muncă!

ro

22 Nov, 2008 03:37 1469 Marime text

cumpana.jpgÎndemnul a fost lansat în cadrul unei dezbateri pe această temă, organizată de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna .

La Casa de Cultură a comunei Cumpăna a avut loc, joi seară, dezbaterea cu tema „Conştientizarea drepturilor copilului în rândul familiilor şi părinţilor, al grupurilor profesionale care lucrează cu copii“.

„Trebuie să înţelegem mai bine că drepturile copilului trebuie respectate“, a declarat primarul Mariana Gâju, în deschiderea evenimentului. În centrul discuţiilor s-a aflat problema exploatării prin muncă a copiilor. Scopul întâlnirii a constat în sensibilizarea celor mari, a adulţilor, faţă de drepturile copilului. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai Organizaţiei internaţionale pentru combaterea exploatării prin muncă a copilului, ai Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Autorităţii de Sănătate Publică Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Organizaţiei Nonguvernamentale World Vision şi ai Fundaţiei Holt România.
Dezbaterea a avut loc la iniţiativa Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna. Primarul Mariana Gâju a precizat că ideea organizării acestei dezbateri a plecat de la un film care a redat modul de viaţă al copiilor exploataţi prin muncă.

Viaţa unor copii, subiect de film

Scurt-metrajul a fost prezentat şi joi seară, fiind vizionat atât de părinţi, bunici şi cadre didactice, cât şi de copiii care au umplut sala Casei de Cultură Cumpăna. Filmul a prezentat povestea lui Mihai, care la 14 ani spală parbrize în trafic pentru a supravieţui, a Mirelei, de 12 ani, care îşi ajută mama la curăţenia în scările de bloc, dar şi a lui Sandu, care, la 12 ani, a ajuns într-un centru de reeducare după ce a săvârşit o tâlhărie.
Problematica extrem de complexă a exploatării prin muncă a copilului a fost expusă de fiecare dintre invitaţi. Concluzia a fost că în România sunt destui copii exploataţi prin muncă de către părinţii lor, care, în loc să-i dea la şcoală, preferă să îi trimită să facă bani, uneori chiar şi din cerşit. O altă faţetă a exploatării prin muncă este şi prostituţia juvenilă - după cum au precizat specialiştii - un flagel care în România a făcut destul de multe victime, a căror recuperare şi reintegrare în sistemul educaţional este extrem de dificilă.

La dezbatere a fost prezent şi părintele Ion Soare, care a făcut apel la părinţi să facă diferenţa între a-şi pune copiii să-i mai ajute la treburile gospodăreşti şi a-i exploata prin muncă.   

„Din păcate, acest film a prezentat adevărata realitate a lumii, din alte localităţi. Şi în comuna noatră sunt cel puţin două cazuri de acest gen. Nu vreau să cred că sunt mai multe“, a declarat primarul Mariana Gâju, adăugând că, în parteneriat cu ONG-urile prezente la dezbatere, se vor lua măsuri pentru ca astfel de situaţii să nu mai existe nici la Cumpăna, iar copiii să aibă dreptul la educaţie.

Acţiunile ONG-urilor dau rezultate

Reprezentanţii organizaţiei „Salvaţi Copiii“ au precizat că, la începutul activităţii lor la Constanţa, monitorizau 30 de copii exploataţi prin muncă. „Acum, după câteva luni, am retras din muncă 80 de copii. Din octombrie am reuşit să deschidem la Constanţa, la Şcoala nr. 31, un centru educaţional, unde avem 109 copii, plus alţi 35 de tineri care, din cauză că au fost exploataţi prin muncă, nu au putut să facă şcoala la timp“, a declarat Alina Fătu, din cadrul organizaţiei „Salvaţi Copiii“.
La rândul lor, reprezentantele IPJ Constanţa au dat câteva recomandări atât părinţilor, cât şi copiilor. Au reamintit părinţilor că nu trebuie să recurgă la violenţă fizică asupra copiilor, că trebuie să îi supravegheze la folosirea Internetului, să le cunoască prietenii şi persoanele cu care corespondează şi să le spună celor mici că nu au voie să vorbească persoanelor necunoscute sau să le furnizeze date personale. Toate aceste recomandări sunt, de fapt, măsuri de protecţie a minorilor, care, din cauza neglijenţei celor mari, pot ajunge victime ale exploatării prin muncă sau ale traficului de fiinţe umane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii