Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii cer toaletarea unui nuc de pe strada Emil Racoviţă. Oferă umbră, dar poate fi periculos (galerie foto)

ro

08 Mar, 2019 00:00 3307 Marime text
Ceea ce părea să fie o plăcere pe timp de vară pentru câţiva locuitori de pe strada Emil Racoviţă din Constanţa a început să dea semne de pericol. Este vorba despre un nuc, care are peste 15 ani de viaţă, fiind plantat de către oamenii din zonă. Acesta a crescut foarte mult şi este pe domeniul public al municipalităţii.
 
Oamenii reclamă faptul că, nefiind toaletat recent, crengile pot pune în pericol oamenii. Asta pentru că aproape lipit de el se află o conductă de gaze, iar mai multe cabluri sunt deja încurcate printre crengile înalte ale nucului. Constănţenii cer reprezentanţilor Spaţii Verzi Constanţa să intervină pentru toaletarea copacului care pe timp de vară oferă umbră şi răcoare.
 
De altfel, au fost sesizaţi de către cotidianul ZIUA de Constanţa şi reprezentanţii Spaţii Verzi, care vor lua act şi măsuri în funcţie de ce vor decide. Trebuie precizat faptul că nucul se dezvoltă în funcţie de proprietăţile solului, iar creşterea rădăcinilor este continuă, dar cu intensităţi diferite în funcţie doar de perioada de vegetaţie. Nucul se dezvoltă greu în primii 2 - 3 ani, dar după aceea creşterea se intensifică foarte rapid. De asemenea, intră pe rod după 5-8 ani de la plantare, iar producţiile maxime se obţin după 10 ani de la plantare.
 
Nucul are nevoie de tăieri de corecţie la nivelul coroanelor, în primii 3-4 ani de fructificare, iar mai târziu se fac tăieri de întreţinere, pentru că apar ramuri care se usucă. Este greşită teoria destul de răspândită printre pomicultori că nucul nu are nevoie de tăieri, chiar dacă speciile de nuci care se plantează în ţara noastră au o coroană bine definită ce nu cere ajustare, conform specialiştilor. Cu toate acestea, nucul necesită tăieri de formare a coroanelor în fiecare an.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii