Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul supărat „Nu există cineva în acest oraş care să nu-şi fi dat seama că PUZ-ul lacului Tăbăcărie nu este pentru cetăţeni, ci pentru buzunarele unor şmecheri!“ (document)

ro

25 Feb, 2019 00:00 3862 Marime text
Propunerea de proiect urbanistic ce vizează lacul Tăbăcărie se află în continuare în dezbatere publică. Mai exact, urmează a fi reglementate zona luciului de apă şi malul, pe o lăţime de 5 metri.
 
Punctul de vedere al Asociaţiei „Verde Urban“ transmis Primăriei Constanţa a fost unul care a dorit să evidenţieze caracterul de zonă protejată (denumire agreată chiar de proiect în sine) al acestui lac, un ecosistem care, prin intervenţia preconizată, va fi grav afectat.
 
„Cine s-a plimbat vreodată pe malul acestui lac a putut observa o floră şi o faună acvatică deosebite: zone cu stuf, păsări (raţe sălbatice, lebede). Or, în contextul în care atât noi, „Verde Urban“, cât şi zeci de alţi cetăţeni ai acestui oraş am arătat prin punctele noastre de vedere transmise elaboratorului proiectului că nu se impune amplasarea de unităţi de alimentaţie publică pe malul lacului deoarece în exact aceeaşi zonă regăsim deja astfel de unităţi, de ce oare edilii nu realizează grotescul acestui PUZ?
 
Şi care va fi efectul asupra mediului prin amplasarea de terase restaurant pe pontoane şi insule (?!)? Ele nu vor polua cumva apa lacului? Ni se ia faţa cu ideea sporturilor acvatice. Păi, mai întâi decolmataţi lacul şi curăţaţi-l de materii fecale şi gunoaie. Nu de alta, dar am practica astfel de sporturi pentru sănătate, nu ca să ajungem la infecţioase…
Şi, că o mică victorie, ni se spune că s-a ţinut cont de solicitarea noastră privind numărul mare de baze nautice şi, în consecinţă, s-a redus numărul acestora la 6. Ghinion, constănţeni, veţi practica mai puţine sporturi nautice pe lacul Tăbăcărie!
 
Trecând peste această ironie, închirierea de hidrobiciclete nu poate fi considerată sport nautic. Nu oricine poate veni la plimbare în parc şi să închirieze un caiac transformându-se dintr-o dată în Ivan Patzaichin. Sporturi nautice se practică deja pe acest lac, în cadru organizat, în cadrul unui club, din câte cunoaştem. 

În finalul răspunsului primit de la autorităţile locale, se recunoaşte faptul că pe o suprafaţă de 2/3 din malul lacului Tăbăcărie regăsim zone cu vegetaţie lacustră, de cuibărit, repaos sau hrănire (denumite Zone Protejate), fiind interzisă orice activitate antropică.
 
Ne întrebăm, atunci, cum se doreşte protejarea acestor zone în mod real, dacă malul lacului va fi împânzit de baruri, restaurante şi hidrobiciclete. S-a făcut vreun studiu de impact asupra mediului înainte de a se veni cu astfel de propuneri? Ce părere are, oare, Agenţia pentru Protecţia Mediului? Vom afla”, susţin reprezentanţii Asociaţiei.
 
Aceştia transmit autorităţilor locale că nu este nicio ruşine să renunţi atunci când greşeşti.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Asta vrem noi cetatenii Constantei 25 Feb, 2019 11:08 Acesti "Smecheri" cum au ajuns la putere? Pai nu-i votam noi, cetatenii acestui oras, de o gramada de ani? Si atunci raspunsul la articolul de mai sus este f. simplu, asta vrem noi cetatenii acestei urbe!