Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat. Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici, scrisoare deschisă către Chițac, Rusu și Ovanesian (documente)

ro

16 Jul, 2021 00:00 4263 Marime text
  • Situația artiștilor plastici constănțeni și a galeriei de artă de pe strada Ștefan cel Mare este adusă în atenția autorităților locale
  • Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța a adresat printr-o scrisoare Consiliului Local Constanța, primarului Virgil Chițac, viceprimarului Ionuț Rusu și city-manager-ului Felicia Ovanesian
  • Artiștii plastici își exprimă speranța că reprezentanții administrației publice locale vor ține cont de istoric și de fapte și vor soluționa corect și cu profesionalism problema lor, rămasă nerezolvată de mulți ani
  • Vă reamintim, în 2019, RAEDPP a dat în judecată Uniunea Artiştilor Plastici pentru recuperarea unor datorii
 
Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța a adresat printr-o scrisoare Consiliului Local Constanța, primarului Virgil Chițac, viceprimarului Ionuț Rusu și city-manager-ului Felicia Ovanesian în legătură cu situația artiștilor plastici din Constanța și a patrimoniului lor.

Este vorba despre galeria din str. Ștefan cel Mare nr. 15 (Fondul Plastic).



"Acest spațiu a fost dat în folosință artiștilor plastici în 1987 și este o galerie de artă cunoscută de constănțeni și de turiști.

În această galerie și-au expus lucrările artiști importanți, personalități recunoscute pe plan național, cum ar fi Mătăsăreanu, Vărzaru, Mărgărit, Demeter, Georgescu, Manolescu, Ferendino, Stefanov, dar și creatori din alte zone ale țării, cum ar fi Bratfanof, Moșorescu și multi alții.

În 1991, în acest spațiu, filiala Constanța a făcut lucrări de reparații și de îmbunătățire a designului interior și exterior, lucrări realizate din bugetul filialei, lucrări ce au făcut ca această galerie să capete un aspect mult superior celorlalte spații comerciale existente în Constanța.

Îndepărtarea noastră din acel spațiu, cu girul actualei conduceri a Primăriei Constanța sau fără ca actuala conducere a Primariei Constanța să reacționeze, ar provoca o mare dezamăgire artiștilor constănțeni și publicului  amator de artă.

Sperăm să susțineți artiștii plastici constănțeni și, implicit, cultura constănțeană și să faceți posibilă înlesnirea contractului cu filiala Constanța a UAPR, situație susținută și de Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România și chiar de reprezentanții filialei Constanța.

Menționăm că beneficiem de statutul juridic de care beneficiază toate filialele din card care și-au dobândit personalitatea juridică după anul 2000 și orice aspect poate fi clarificat dacă ni se solicită acest lucru.

În continuare, aducem lămuriri și despre celelalte părți ale patrimoniului, anume Casa de Creație din str. Mihai Eminescu nr. 22 , atelierele din Bd. Ferdinand nr. 79 și atelierele din Bd. Mamaia nr. 302.

Casa de creație este proprietatea Consiliului Local Constanța și este în administrarea Filialei Constanța de zeci de ani.

Această casă beneficiază de un statut care impune ca în spațiul respectiv să fie cazați artiști plastici din țară care vin în Constanța pentru documentare.

Atelierele din Bd. Ferdinand nr. 79 sunt în proprietatea Consiliului Local Constanța și în administrarea artiștilor plastici de când au fost construite.

Atelierele din Bd Mamaia nr. 302: Deși sunt construite cu fonduri care au provenit în cea mai mare măsura de la UAPR, aceste ateliere sunt în proprietatea Consiliului Local Constanța, situație pe care am aflat-o din hotararea Consiliului Local Constanța nr. 568 din 2005", susțin reprezentanții Consiliului Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța.

În finalul scrisorii, artiștii plastici își exprimă speranța că reprezentanții administrației publice locale vor ține cont de istoric și de fapte și vor soluționa corect și cu profesionalism problema lor, rămasă nerezolvată de mulți ani.

Scrisoarea integrală poate fi consultată în secțiunea "documente".

Vă reamintim, în 2019, RAEDPP a dat în judecată Uniunea Artiştilor Plastici pentru recuperarea unor datorii.

În ceea ce priveşte fostul magazin al Fondului Plastic Constanţa (sau Galeriile de artă) situat pe strada Ștefan cel Mare, fosta conducere a  RAEDPP susținea în același an, că sediul aflat în administrarea regiei, urma să fie scos la licitaţie pe piața liberă.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

RAEDPP a dat în judecată Uniunea Artiştilor Plastici pentru recuperarea unor datorii. Conducerea UAP susţine că primarul Făgădău le-ar fi promis sprijinul! (document)

Sunt mai multe procese pe rol, printre care și unul de evacuare, pentru datorii RAEDPP ar putea să scoată la licitație galeriile de artă ale Uniunii Artiștilor Plastici Constanța. Ce spune Decebal Făgădău? (document)
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii