Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Ce-i de făcut, domnule primar? (galerie foto+video)

ro

22 Jul, 2016 00:00 5427 Marime text


Această rubrică se adresează cu prioritate edililor noștri. Le atragem atenția respectuos că sunt multe aspecte gospodărești nerezolvate în orașul pe care-l păstoresc. Aspecte aflate pe o listă a promisiunilor electorale. Multe lucrări sunt neterminate sau abandonate fără a se mai cunoaște responsabilul, proprietarul sau autorul.

Îi rugăm pe cititorii noștri să ne furnizeze și alte imagini prinse pe obrazul unui oraș turistic parcă lăsat de izbeliște de administrația locală. În respect pentru constănțeanul supărat îi solicităm domnului primar Decebal Făgădău și noului consiliu local răspunsuri punctuale la criticile noastre.

Ce-i de făcut, domnule primar?

Cred că sunteți de acord cu mine că acum, în vârf de sezon, Constanța a ajuns un oraș răvășit, însetat, îmburuienat. Doar dacă privești pe valea portului cum mor de secetă pomii plantați în primăvară, cum într-o altă jumătate de drum, până la Poarta 1, au rămas gropile căscate în care nu s-a mai plantat nimic și înțelegi că orașul nu are gospodari. Sau au plecat toți în vacanță.
 
Turiștii sunt cei care fac potecă acum, la mare. Se înțelege că punctul terminus al fiecărui oaspete al Constanței rămâne zona peninsulară. Și oamenii locului au regăsit farmecul peninsulei în dor de altădată.
 
Știm că v-ați ocupat personal de ambientarea zonei, de transformările susținute cu serioase fonduri europene. Că ați urmărit fiecare detaliu supraveghind lucrările.
 
Acum, faptul că pavajele se degradează cu fiecare zi ce trece și multe detalii au rămas uitate reprezintă doar neseriozitatea firmelor cu care a avut contract instituția dumneavoastră.
 
Turiștii nu știu despre toate acestea, ei se duc și se-ntorc pe urmele ghizilor, fotografiază, se minunează, trec mai departe. Grup după grup.
 
Privesc în jur, comentează între ei, fotografiază. Și duc impresiile mai departe. Când se opresc în vecinătatea Catedralei observă - nu au cum să nu observe! - placa ruginită pe care, cândva, era scris că zidurile de cetate sunt chiar ale străvechiului Tomis. Ce n-ar da să aibă și la ei acasă câteva relicve de istorie antică, precum colcăie sub buruienile peninsulei noastre la tot pasul! Că situl a devenit loc de odihnă pentru prea obosiții trecători turmentați, mai treacă-meargă. Sunt ai noștri și nu are cine-i vedea. Dar locul a devenit la sărbătorile religioase un spațiu deschis pentru slujbă. Unde s-a mai văzut ca un sit arheologic de inestimabilă valoare istorică să fie tăvălit sub pașii enoriașilor evlavioși? Doar la Constanța, veți răspunde fără șovăială, unde se poate orice.
 
Cum doar la Constanța se văd monumente de patrimoniu, cum sunt, bunăoară, Catedrala și Palatul episcopal, completate cu lucrări improvizate, inestetice, garaje netencuite, sau care au în vecinătate pubele cu gunoiul menajer al cartierului, terenuri virane pline cu bălării, imaginile sordide ale unei administrații indiferente, fără autoritate, în adormire.

S-a spus, domnule primar, că în Peninsulă nu vor mai fi cabluri, fire aeriene, care să violenteze ochiul privitorului. S-au îngropat cablurile, dar nu le-a mai strâns nimeni pe celelalte. Un păienjeniș grotesc face casă bună cu relicvele lăsate de o firmă de televiziune prin cablu, cu blazon de altfel, care și-a pătat onoarea uitându-și numele pe cutii ruginite.

 Chiar nu le vede nimeni din Primărie? Nu vă pasă deloc? Câte amenzi s-au dat până acum celor care încalcă legile, în special firmelor care au făcut lucrări de mântuială, nesupravegheate, sau cetățenilor care nu se conformează regulilor de bună conviețuire? Bunăoară în Peninsulă?

Cu siguranță, cititorii noștri sunt datori să știe!  



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • D T 25 Jul, 2016 17:54 Am făcut nenumărate reclamații legate de tăierea unui copac, marcat și netaiat de câteva ani(in ultimul an fac sesizare săptămânală pe pagina de Facebook a primăriei) se pare ca Primaria Constanta și a mutat munca pe internet pentru ca în oraș la treaba nu îi văd. Alta sesizare, scuze sesizări, legată de Curatenie mecanizata pe aleea Topolog în jurul blocului C2, mai concret exista praf ca în Sahara. Alta sesizare legată de un spațiu verde care este folosit drept parcare și care generează mult praf și noroi când plouă din cauza mașinilor care sunt parcate în acea zonă. Primăria zice ca e spatiu verde, de înaltat bordurile pentru a preveni intrarea mașinilor s-au amplasarea de piloni metalici nici vorbă. Nu au oferit nici o soluție. De făcut Curatenie nu se face. În schimb de trimis o hârtie unui locatar care avea garaj pe spatii verde a trimis și acesta de frica amenzii l-a dezafectatat. O alta sesizare legată de îngrădirea bucaţilor de pământ din jurul blocului C2. Cate un tupeist s-au tupeistă s-a improprietarit cu cate o bucata de pământ și are grija de ea, foarte bine și frumos ca oamenii vor să arate frumos în jurul blocului, dar este chicios...urat ochiului. Bucata de pământ îngrădite tu tot felul de fiare... Primăria a răspuns că a trimis spatii asociației de proprietari... Rezultatul: nimic, arata la fel de urat pământul din jurul blocului când ar trebui amenajat de Primărie ca spatii verde....macar sa dea semințe și de restul îl punem pe administrator sa se ocupe...dar acesta vrea sa se certe cu tupeiștii care și au găsit loc de practicat agricultura?
  • Anonim 22 Jul, 2016 17:00 Dacă s-ar face curat pe strada Semănătorului ce fericiți am fi :(( Deja numai suportam duhoare mizeria si galagia E bine ca nu l-am votat ca știam că nu face mai nimic tot așa ramane