Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Săptămâna 30 a anului 2021. 26 iulie-1 august - Răcorirea

ro

27 Jul, 2021 16:38 2358 Marime text


Ne aflăm în prin sezon estival, cu canicula și căldurile bine instalate în țara noastră, dar și în corp și în mintea noastră. Vedem semnele acidozei (excesului de acizi declanșat de căldură) în comportamentele exterioare ale oamenilor și în intensificarea haosului social.

Să reamintim faptul că că vremea caldă, căldura, apa caldă, soarele și tot ce înseamnă arșiță și căldură au efect acid asupra corpului.

Cu alte cuvinte: ard, usucă, deshidratează, micșorează, lipesc.

Acesta este efectul acizilor și al acidozei, interioare sau exterioare.

Dacă suntem atenți și privim în jur, observăm că este efectul perioadei în care ne aflăm.
Asta se întâmplă în corpul nostru, în multe părți ale sale. Asta se poate întâmpla în viețile noastre, în multe părți ale sale.

Acidoza, focul, căldura ne inflamează, ne irită, ne agresează și produce suferință.
Condiția esențială pentru a face față căldurii, arșiței, focului, soarelui este să funcționeze bine sistemele de răcire.
Sarcina fiecăruia dintre noi, în această perioadă din an, dar și în oricare din perioade când acidoza (căldura interioară) se intensifică, este să apelăm la sistemul interior de răcire.

Recele, apa rece, aerul rece, frigul, curenții reci de aer - au un efect alcalin (exact efectului opus, tip acid, al căldurii). Așa încât, știm la ce este nevoie să apelăm, pentru neutralizarea acidozei.

În corpul nostru uman, zona uro-genitală (rinichii, vezica urinară și zona genitală) reprezintă sistemul ”de răcire” (de răcorire, de eliberare al corpului de prea-plinul acid, de tensiunea inutilă).

Cu toții știm că acest sistem este supra-solicitat în perioada verii. De aceea, este util să ne comportăm echilibrat cu el. Să nu consumă zeci de litri de fluide reci, cu compoziție ne-hrănitoare sau ne-benefică pentru corp (vezi berea rece sau sucuri acidulate reci). Și nici să apelăm la variantele extreme, gen ghiață sau aer condiționat cu funcționare la maxim. Toate acestea înseamnă să purtăm corpul între extreme, cu prețul epuizării sale.
Ideal este să-i oferim cantități optime de fluide hrănitoare, după nevoie și senzația interioară (am sete, îi dau fluide, nu am sete, nu este neapărat nevoie să introduc ceva în el).
Ce fluide ne ajută mult în perioada aceasta?

Pe unii îi ajută apa. Pe alții, apa simplă nu-i satură, pentru că acidoza corpului cere ”apa acidulată” (apă minerală, apă sifonată, apă care să ”piște” la limbă).

Altora le trebuie mai degrabă sucuri de fructe, sucuri de fructe și legume, sau diferite combinații. Fresh-uri să fie.
Pentru unii oameni, ceaiurile și supele reprezintă soluții foarte decente și mulțumitoare de hidratare.
Consumul de fructe zemoase (pepeni verzi sau galbeni, castraveți și roșii, piersici și caise foarte coapte etc) poate fi o altă sursă mulțumitoare de hidratare.

Și desigur, contactul cu apa în orice fel reprezintă menținerea în echilibru a sistemului interior de ”răcire” al corpului.

Apa ne răcorește inclusiv pornirile pe zona sexualității, apa ne ajută să echilibrăm încingerea ficatului, de la consumul exagerat de alimente acide (înghețata și alte bunătăți ”de vară”).

Acum mă refer la apa ”de uz extern”, la băile în mare, în apele lacurilor și râurilor, la folosirea dușurilor și a tuturor procedurilor care implică apa.

Folosirea apei, interioare și exterioare, ne susține sistemul de răcire și-l menține în funcționarea sa optimă.
Aceasta este perioada din an în care realmente ne focalizăm atenția pe conexiunea cu apa, mai mult ca niciodată.

Și dacă știm că apa înseamnă, simbolic, emoțiile noastre, știm că este nevoie mai mult ca niciodată să observăm valurile emoțiilor care ne străbat, continuu.

De câte ori ne trezim îngropați sub un val emoțional, să respirăm și să facem ceva corporal (un duș rece ajută mereu, dar și pus picioarele în apă rece sau în apa unui râu de munte, ajută) pentru a putea ieși mai repede de acolo.

Emoțiile vin și pleacă în valuri. Dacă suntem atenți, asta se întâmplă mereu. Străduiți-vă întreaga săptămână să nu vă agățați mental de povești și să lasați valurile să vină și să plece.

Vă doresc tuturor o săptămână cât mai echilibrată și să avem grijă de sistemul de răcire al corpului.

Să fim în cea mai bună relație cu fluidele, în interior și în exterior, astfel încât să gestionăm cu bine perioada caniculară și arșița din exterior.

Cu iubire

Sursă text și foto: Facebook/ Zyanna Orinda
www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii