Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine „Obiceiuri și dezvățări” aduse în discuție de dr. Sorina Soescu

ro

17 Apr, 2020 00:00 2312 Marime text

Atunci când cineva îți împărtășește din experiența personală, parcă ajungi să-și dorești să mai faci „curățenie” în rutina ta zilnică și să adopți un alt stil de viață, certificat a fi sănătos pentru minte și trup. Iar perioada pe care o traversăm ne permite să descoperim că ceea ce făceam înainte, în unele cazuri, era chiar... nociv.
Puterea exemplului vine și din „semnătura” care autorizează sfaturile, iar în cazul dr. Sorina Soescu (Zyanna Orinda pe Facebook) nu credem că mai este rost de vreun comentariu.
 

 
„Am constatat cum sunt stăpânită de obiceiuri comportamentale, verbale și mai ales, alimentare. Tot ce repet mult timp devine un automatism care ajunge să mă stăpânească. Și îl tot repet, pentru că necesită din ce în ce mai puțin consum de energie.
 
Mă obișnuiesc să mănânc ceva, într-un anume fel, și-l doresc DOAR în acel fel. Sau să fac ceva într-un anume fel.
 
Am realizat că mă obișnuisem să mănânc în mașină. Sau pe stradă. Ori în timp ce lucram la computer.
 
Consideram că «economisesc» timp, dar de fapt suprapuneam activități.
 
ȘI pentru că mulți din jurul meu făceau la fel, nu mă deranja că se întâmpla. Dar realizam că nu este în regulă. Corpul nu se prea simțea bine. Iar mașina avea nevoie mereu de curățare pe interior.
 
Alt obicei prost era când nu aveam chef sau energie să-mi prepar o salată, fugeam la un restaurant vegan sau raw-vegan să-mi iau ceva «gata făcut». Mereu același produs, mereu același gust, fără să știu ce ingrediente erau înăuntru (scria pe etichetă, dar totuși...). Uneori era doar un răsfăț personal, o recompensare (prin mâncare, off) a unei zile mai proaste energetic.
Știam că trebuie să schimb și acest obicei, întrucât înțelegeam că mâncarea pregătită de mine avea o altă energie și alt impact asupra corpului decât cea cumpărată.
 
Am reușit să schimb multe obiceiuri proaste din ultimii ani peste noapte. A fost suficientă o schimbare de scenariu exterior (că realmente în realitatea mea NU s-a schimbat NIMIC altceva decât a apărut o altă poveste ce-mi este spusă de TOATĂ lumea și TOȚI fac, peste noapte, alt fel).
 
Brusc, NIMENI nu mai mănâncă pe stradă sau în mașină. Nimeni nu mai umblă cu mâncare de la restaurante sau chioșcuri la vedere.
Toată lumea MĂNÂNCĂ ACASĂ.
Ce minune!
Mâncare gătită, cu ingrediente cât mai dezinfectate.
Multă lume are timp să gătească.
 
Una caldă, una rece. Le tot descopăr.
Începe să-mi placă masca din pandemie.
Astupă gura și mai ne oprim din mâncat, ne mai oprim din vorbit, nu este rău. Mai economisim energie.
Că tot suntem în postul Paștelui.
 
Zile liniștite de Săptămâna Mare.
Vă iubesc!”.
Sursa foto: Facebook Zyanna Orinda
 
Citește și:

#ConstanțaEsteBine Despre „Fericire și așteptări”, cu dr. Sorina Soescu

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii