Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Despre „Fericire și așteptări”, cu dr. Sorina Soescu

ro

15 Apr, 2020 10:36 2542 Marime text

Între miile, sutele, zecile de postări din mediul online, care ne fac zilele acestea cotidianul mai... suportabil, se disting cele ale dr. Sorina Soescu (Zyanna Orinda pe Facebook), pentru că aduc cu ele profanilor nu numai descifrarea unei simbolistici, dar și înțelepciunea unei vieți trăite parcă într-o altă dimensiune.
„Lecția carantinei este profundă”. Găsim această afirmație la un moment dat, pe care sigur o împărtășim, încercând să o regăsim fiecare în trăirile noastre anterioare.
 

„Era cât pe ce să las să treacă o altă zi numerologic interesantă. Cifra 4 - cifra anului 2020 - repetată iar și iar.
 
Suntem deja în Săptămâna Mare.
Și tot ce ni se întâmplă este simbolic și semnificativ.
 
Carantină vine de la «quaranta» = 40 de zile - perioada în care trebuiau izolați cei care intrau în contact cu bolnavii de ciumă, pentru a ști sigur că nu sunt infectați.
 
40 de zile este un interval interesant, întrucât se găsește în multe tradiții spirituale ale lumii. Se pare că este nevoie de 40 de zile să poți schimbă biochimic un sistem, atunci când ii modifici intrările și ieșirile (de exemplu - 40 de zile de postire cu sucuri sau apă distilată pot curată toxine în interiorul corpului, acumulate de multă vreme).
 
În 40 de zile putem să ne schimbăm gândurile, părerile, reacțiile și mai ales, deciziile.
 
Citeam într-o carte a lui Yuval Noah Harari - «Homo Deus» că «fericirea depinde mai curând de așteptări decât de condiții obiective. Nu suntem satisfăcuți doar cu o existența prosperă și tihnită. Mai curând suntem satisfăcuți atunci când realitatea corespunde așteptărilor noastre. Vestea proastă e că, pe măsură ce condițiile se îmbunătățesc, așteptările sunt din ce în ce mai mari. Îmbunătățirea semnificativă a condițiilor, așa cum a constatat omenirea în ultimele decenii, se traduce mai curând prin așteptări mai mari, decât printr-o satisfacție mai mare».
 
Lucrând detoxifieri cu oamenii, am descoperit adevărul de mai sus. Pe măsură ce oamenii obțin o stare mai bună, vor o stare ȘI MAI BUNĂ. Așteptările (de la corpul lor, de la viață, de la terapeut) devin ȘI MAI MARI. Și satisfacția mai mică, când așteptările nu sunt atinse.
Oamenii NU ȘTIU SĂ SE BUCURE DE CEEA CE OBȚIN. Și sunt mereu nefericiți cu CEEA CE NU AU.
 
Am văzut asta în cupluri și în relațiile părinți-copii. Odată ce un copil are un succes (în orice domeniu) așteptările părinților sporesc. Și presiunea pe copil crește. Și nefericirea în familie crește (în loc să fie satisfacție). La fel, când soția (sau soțul) fac mai multe, partenerul așteaptă ȘI MAI MULTE. Nu este mulțumit cu ceea ce primește.
 
Oamenii moderni au nevoie de enorm de multe condiții «pentru a fi fericiți». De la un serviciu ideal (cu muncă puțină și bani mulți) și până la o familie ideală (cu parteneri «după chipul și asemănarea Zeilor» și copii «ca să ne facă mândri și cu care să ne lăudăm continuu pe Facebook»). De la o casă ideală (cât mai mare, cu cât mai multe camere și cu televizoare în fiecare cameră, inclusiv în baie) și până la o țară ideală în care să trăiască și care să le ofere gratuit educație, sănătate și protecție.
 
Avem nevoie de 40 de zile de izolare, să realizăm de cât de puține avem REALMENTE nevoie pentru a fi recunoscători că suntem în viață și suntem alături de cei apropiați. Lecția carantinei este profundă.
 
Ce interesant este să trăiești fără așteptări, fără povești spuse de minte și social (desigur, dacă te izolezi de media panicată) și să te bucuri de fiecare zi cu soare, realizând că ești fericit pentru că ești în viață.
 
Mulțumesc oamenilor din sistemul de sănătate, pe care se pune tot greul acestei perioade în care ne aflăm și apreciez eforturile pe care toți oamenii le fac să se adapteze imprevizibilului.
Vă iubesc!”.
 
Sursa foto: Facebook Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii