Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Cheltuiala de energie

ro

19 Jul, 2020 10:18 1874 Marime text

Oamenii consumă enorm de multă energie în două direcțîi importante. Sunt invătati de mici să o facă și dacă nu li se arată că se poate și altfel, toată viață pierd inutil energie, apărând două bastioane false. Epuizează toată energia forței vieții în două direcții greșite.
Prima direcție este cea exterioară, și se cheamă ”istoria personală”. Oamenii povestesc non-stop celorlalți ce fac în fiecare secundă și minut. Explică cine sunt (cine cred că sunt) și ce fac, dau ”rapoarte” telefonice și verbale celor cu care vorbesc, spun detalii despre viață lor și consumă enorm de multă energie mențînând o ”continuitate” care li se pare normală.
Pentru că spui mereu ce faci și cine ești, nu mai poți schimbă nimic. Creezi o imagine stabilă, fixă, rigidă, și ceilalți te vor ține în ea cu judecățile și opiniilor lor. Dar realitatea este că TU ÎNSUȚI mențîi ”Istoria personală” cu vorbăria și povestea ta.

Cum să fii nou și proaspăt, cum să ai ceva inedit de relatat, dacă mențîi o imagine veche în mod continuu, cu propria vorbărie? Așa că.....de multe ori minți și inventezi, doar să mai fie și ”altceva” în banalitatea zilelor. Devenim mincinoși fără voie, că niște copii care își imaginează ceva ce nu există.
A două direcție este ”interioară” dar este și cea mai consumatoare de energie: ”importantă de sine”. Oamenii se simt îndreptățiți să fie ofensați de oricine și orice. Un cuvânt, un ton, un gest, o acțiune sau chiar o non-acțiune, și gata. Facem reacțîi emoționale.
”Nu m-a băgat în seama”.
”Ce-a vrut să spună cu asta?”
”Cum de a îndrăznit să facă / spună asta?”
Importantă de sine ne face să ne credem mai buni decât suntem, ne face să ne lăudăm tuturor cu micile noastre realizări și ne face ”specialiști” în toate domeniile (dăm sfaturi nesolicitate continuu). Și mai mult, ne agățăm de atenția celorlalți cu propria noastră poveste ”interesantă” și îi plictisim de moarte pe cei cu care vorbim. Insistăm să-i plictisim, repetându-le ACELEAȘI nereușite, chinuieli și ”nenorociri” percepute prin ochii importanței de sine. ”Cum de mi s-a întâmplat MIE una că asta?”
Dacă suntem onești și astăzi ne privim detașat, de dimineață și până seară - vom descoperi CÂTĂ ENERGIE consumăm cu istoria personală (și de fapt, pe NIMENI nu interesează ce-am gătit eu astăzi familiei, ce mi-am cumpărat de la magazin sau cum mi-am făcut curat în casă) și cu importantă de sine (cât de ”ofensat” m-am simțit de partener, mama, de soacră, de prietenă, de colegă sau de oricine de pe stradă)
În cadrul importanței de sine, mai este o direcție ascunsă și foarte consumatoare de energie. Ne simțim îndreptățiți să abandonăm IMEDIAT ce lucrurile nu merg așa cum dorim noi. Ne considerăm atât de importanți încât FACĂ-SE VOIA MEA este mantra zilnică. Nu iese cum VREAU eu, mă consider îndreptățit să fiu supărat, revoltat, furios sau trist și deprimat.
Va propun astăzi un EXERCIȚIU DE ONESTITATE cu noi înșine.
Să ne observăm CHELTUIELILE DE ENERGIE.
Cât timp / energie cheltuim cu ”istoria personală” (telefonic, pe mail sau verbal) spunând oricui ce facem, unde suntem sau detalii din viață noastră.
Și cât timp / energie cheltuim cu IMPORTANTĂ DE SINE având reacțîi emoționale tip ”bietul de mine” sau ”eu - furiosul și micul tiran”.
OBSERVAȚI.
Puterea observației este IMENSĂ.
Dacă îmi cereți și un remediu - doar îl voi aminti în treacăt și vorbim altă dată mai mult de el - SIMȚUL UMORULUI.
Nu este ușor de folosit, când ne luăm foarte tare în serios. De aceea, în acest week-end va invit doar SĂ OBSERVĂM cât suntem de cheltuitori cu bunul nostru cel mai de preț: ENERGIA.
Mă iubesc și va iubesc. Și împreună, învățăm managementul energiei individuale. Nu este greu de loc. Dar nici ușor.
Să aveți un week-end interesant!

Sursa text și foto: Facebook Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii