Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Una dintre firmele lui Lazia, câştigătoarea unui contract cu ABADL, s-a „evaporat“ (documente + rechizitoriu)

ro

21 May, 2015 00:00 4644 Marime text
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) atribuia, pe 13 decembrie 2012, contractul privind „Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic al văilor Tatlageacul Mare şi Tatlageacul Mic“, contract în valoare de 5.439.330,48 de lei fără TVA. Potrivit procesului-verbal nr. 3950 din 18 iulie 2012, au depus oferte financiare nouă operatori economici: asocierea Socot SA, Est Ran Construct SRL, Aqua Prociv Proiect SRL (1), asocierea Grup Hidrocon SA, Asa Energy Proiect SRL (2), Selina SRL (3), asocierea Laurenţiu H SRL, Aquacon Proiect SA (4), asocierea Al Stom Company SRL, Eco Aqua Design SRL (5), asocierea Rico SRL, Specialist Consulting SRL (6), asocierea ABC Val SRL, Cinnamon Project SRL (7), Lescaci Com SRL, Aqua Proiect SA (8) şi Argos Industrial SRL (9).

Punctele slabe ale ofertanţilor


Aşa cum se menţionează în raportul procedurii din data de 3 decembrie 2012, ABADL a solicitat ofertanţilor, printr-o adresă, prelungirea ofertelor depuse şi a garanţiilor de participare aferente, astfel încât acestea să fie valabile până pe 31 decembrie 2012. Toţi agenţii economici înscrişi au transmis acceptul de prelungire a valabilităţii ofertei depuse până la 31 decembrie, acte adiţionale la poliţa de asigurare şi suplimente la scrisoarea de garanţie bancară, mai puţin asocierea Socot SA, Est Ran Construct SRL, Aqua Prociv Proiect SRL. „Se constată astfel că asocierea Socot SA, Est Ran Construct SRL, Aqua Prociv Proiect SRL nu a transmis răspunsurile solicitate prin adresa nr. 18851/19.10.2012, respectiv nu a constituit garanţia de participare, motiv pentru care oferta depusă este considerată neconformă şi va fi respinsă, în conformitate cu prevederile art. 79, alin. 1 din HG nr. 925/2006“.

În ceea ce priveşte experienţa similară a celor nouă agenţi economici, din analiza şi verificarea documentelor de calificare a reieşit că asocierea Grup Hidrocon SA, Asa Energy Proiect SRL „nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare, respectiv în cadrul contractelor prezentate pentru experienţa similară nu reies clar lucrările de refacere poduri executate, pentru a se putea stabili dacă se încadrează în cerinţa solicitată şi persoana desemnată ca şef de proiect, Iancu Adelina, nu are experienţa profesională solicitată, oferta asocierii Grup Hidrocon SA, Asa Energy Proiect SRL este considerată inacceptabilă şi va fi respinsă, în conformitate cu prevederile art. 36, alin. 1, lit. b din HG nr. 925/2006“.

Conform aceluiaşi raport al procedurii, asocierea Al Stom Company SRL, Eco Aqua Design SRL „nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare, respectiv nu a prezentat cazier judiciar pentru asociat Eco Aqua Design SRL şi nu poate fi stabilită valoarea lucrărilor similare executate pentru a fi încadrată în valoarea solicitată“, oferta asocierii fiind considerată inacceptabilă şi, pe cale de consecinţă, respinsă, în conformitate cu prevederile art. 36, alin. 1, lit. b din HG nr. 925/2006.

Nici asocierea ABC Val SRL, Cinnamon Project SRL „nu îndeplineşte condiţiile minime de calificare, respectiv nu poate fi stabilită valoarea lucrărilor similare executate pentru a fi încadrată în valoarea solicitată“. De asemenea, „persoana desemnată ca şef de şantier, Ciorabai Ilhan, nu are experienţa profesională solicitată“, oferta asocierii ABC Val SRL şi Cinnamon Project SRL fiind considerată inacceptabilă şi, deci, respinsă.

În urma evaluării ofertelor, s-a constatat că ofertele depuse de asocierea Socot SA, Est Ran Construct SRL, Aqua Prociv Proiect SRL, de Selina SRL şi de asocierea Laurenţiu H SRL, Aquacon Proiect SA au fost neconforme şi, prin urmare, au fost respinse. Inacceptabile şi neconforme au fost declarate ofertele depuse de asocierea Grup Hidrocon SA, Asa Energy Proiect SRL, de asocierea Al Stom Company SRL, Eco Aqua Design SRL, de asocierea Rico SRL, Specialist Consulting SRL şi de asocierea ABC Val SRL, Cinnamon Project SRL, ele fiind respinse. Admisibile şi, deci, admise au fost ofertele depuse de asocierea Lescaci Com SRL, Aqua Proiect SA şi de Argos Industrial SRL, dar pentru că oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic a fost criteriul de atribuire, contractul a fost adjudecat de Argos Industrial SRL.

Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte Stelică Hagi, preşedinte, Rodica Tistea, Mirella Oancea, Chiraţa Tararache, Camelia Uzun - membri, în vreme ce membri de rezervă au fost Titel Gagiu şi Cameluşa Crăciun. De menţionat că ABADL nu a făcut publice, pe site-ul instituţiei, declaraţiile de avere şi de interese ale niciunuia dintre angajaţii săi.

Câştigătorul - o firmă cu notorietate

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Argos Industrial SRL a fost înfiinţată în iunie 2001. Din luna iulie a anului trecut, firma figurează însă ca radiată, motivul radierii fiind fuziunea prin comasare. Concret, Adunarea Generală a Asociaţilor SC Argos Industrial SRL a decis, pe 30 mai 2014, aprobarea proiectului de constituire a SC Argos Industrial Construcţii SRL prin contopirea SC Neptun Investment SRL cu SC Argos Industrial, proiect publicat în Monitorul Oficial al României din 6 mai 2014. În actul constitutiv al Argos Industrial Construcţii SRL se menţionează că, urmare a hotărârii AGA mai sus menţionate, Dorin Mihai Lazia, în calitate de asociat, SC Argos SA, în calitate de asociat, şi Octavian Gîrleanu, de asemenea în calitate de asociat, au decis că noua societate înfiinţată se va numi SC Argos Industrial SRL şi va avea sediul pe strada Intrarea Staţiei Petrol nr. 2, în vreme ce obiectivul de activitate va fi reprezentat de construcţiile hidrotehnice.
 
Cine este însă Dorin Mihai Lazia? Dincolo de faptul că este cunoscut drept un prosper om de afaceri, numele său este vehiculat într-unul dintre dosarele lui Sorin Strutinsky, în care acesta din urmă a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. În acest dosar, Strutinsky este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. În prezent, Strutinsky este cercetat în stare de arest la domiciliu, însă pe numele omului de afaceri a fost emis un alt mandat de arestare preventivă într-un dosar în care este cercetat alături de Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa.
 
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi afla citind materialul „Nicuşor Constantinescu ameninţă. Evenimentul zilei - «Procurorii au găsit caietul cu şpăgi. Milionarul lui Mazăre a dirijat afacerea Bani Cash pentru PSD»“ 
 
Deşi oficial nu există o informaţie în acest sens, în presa centrală, dar şi în cea locală numele lui Dorin Mihai Lazia a fost vehiculat ca fiind cel al denunţătorului lui Sorin Strutinsky în acest dosar.
 
În ceea ce priveşte fosta societate SC Argos Industrial SRL, aceasta câştigase, de asemenea, în decembrie 2012, contractul denumit „Dragaj de întreţinere pe canal Dunăre - Marea Neagră şi canal Poarta Albă - Midia Năvodari“, contract atribuit de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa. Un alt contract adjudecat de SC Argos Industrial SRL a fost cel denumit „Sistem de răcire - ungere la agregatele de pompare tip AV 2800“, în valoare de 590.200 de lei fără TVA.
 
În secţiunea Documente puteţi vizualiza documentele aferente atribuirii contractului către SC Argos Industrial SRL.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu (document)

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii