Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 2012 SC Luca Way a pus mâna pe un contract cu CN APMC, deşi a avut o ofertă „piperată“ (documente)

ro

14 Aug, 2015 00:00 3108 Marime text
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) atribuia, în octombrie 2012, prin licitaţie deschisă, contractul privind investiţii la Podul rutier de la km 0+540 al CDMN şi lucrări aferente infrastructurii. Pentru acest proiect, sursele de finanţare au fost de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în conformitate cu prevederile Programului Operaţional Sectorial în Transport 2007-2013. Procedura de atribuire a fost prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.
 
Comisia de evaluare a fost compusă din: Alexandru George Iorov - preşedinte cu drept de vot, Bogdan Ionuţ Gheorghiu, Tănase Iulian Pepi, Laurenţiu Teodoru, Adina Cristiana Răcăuţeanu, Liliana Duca, Radu Florescu - membri. Alina Mihaela Staetu, Elena Nicoleta Andronache, Luciana Izabel Mocanu au fost membri de rezervă. Oferta preliminară a fost deschisă la sediul CN APMC, incinta Port, Gara Maritimă Constanţa. Preşedintele comisiei a decretat că procedura de achiziţie s-a organizat în conformitate cu legile în vigoare.
Operatorul economic care a depus ofertă a fost SC Luca Way SRL. Au fost analizate toate documentele depuse de ofertant şi nu s-au mai cerut clarificări operatorului economic. Membrii comisiei au analizat şi au evaluat documentele privind situaţia ofertantului SC Luca Way SRL Bucureşti.
 
Raportul procedurii de achiziţie publică a fost împărţit pe trei capitole. Primul vizează legislaţia aplicabilă, calendarul procedurii de atribuire, comisia de evaluare şi observatorii UCVAP. Al doilea se referă la modul de desfăşurare a procedurii de achiziţie publică, ce cuprinde solicitările de clarificări, deschiderea ofertelor, procesul de evaluare a ofertei preliminare, şedinţa de negociere, şedinţa de deschidere, evaluarea ofertei finale şi aplicarea criteriului de atribuire. Ultimul capitol cuprinde procesul-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor, înscrisurile şedinţelor de evaluare şi raportul de specialitate al experţilor cooptaţi.
 
Valoarea estimată a proiectului este de 809.534,66 de lei (fără TVA). Membrii comisiei au constatat că preţul ofertei nu este unul deosebit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi prestat, dar au decis că oferta firmei Luca Way SRL este admisibilă. În cadrul şedinţei, s-a procedat la negocierea ofertei preliminare financiare. Membrii comisiei au propus ofertantului aplicarea unui discount de 7% la valoarea totală, însă reprezentantul Luca Way SRL a fost de acord doar cu 0,5%, în condiţiile în care acest contract va avea o valoare fixă pe o durată teoretică de 14 luni (pe care Luca Way SRL o estimează a fi însă mai mare). Prin această propunere, Luca Way SRL îşi asumă eventuala extindere a perioadei, exceptând situaţia în care contractul se prelungeşte din vina explicită a constructorului. Reprezentantul Luca Way SRL propune să se introducă o clauză în contract prin care beneficiarul să facă toate diligenţele astfel încât eventualele cheltuieli suplimentare generate din vina explicită a constructorului, care să conducă la prelungirea duratei de execuţie şi, implicit, a serviciilor de consultanţă, să fie suportate de constructor.
 
Comisia de evaluare a propus un discount de 1% la valoarea totală, în timp ce ofertantul şi-a menţinut discountul de 0,5%. În cele din urmă, comisia a acceptat propunerea Luca Way SRL, care a depus o ofertă finală cu o valoare de 805.432,60 de lei, fără TVA. Durata contractului de achiziţie a fost estimată la 14 luni. Obiectul contractului este următorul: „Servicii suplimentare, aferente Obiectului 1, la contractul de servicii nr. 11912/27.052010 privind asistenţa tehnică pentru supravegherea execuţiei lucrărilor de construcţie pentru obiectivul de investiţie Pod rutier la km 0+540 la CDMN şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces“.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost acestea disponibile pe site-ul CN APMC, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună. Tot în secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza anunţul de atribuire, raportul procedurii şi procesul-verbal de negociere aferente contractului la care facem referire.

Cine este SC Luca Way SRL?

Luca Way SRL figurează la Registrul Comerţului cu trei asociaţi, respectiv Florin Mihai Luca, Radu Luca şi Maria Carmen Godun. SC Luca Way SRL, fosta SC Poyry România SRL, a fost înfiinţată în anul 1995. La finalul anului 2013, firma declarase o cifră de afaceri de 7.776.196 de lei, un profit net de 133.426 de lei şi 43 de salariaţi. Maria Carmen Godun mai figurează ca asociat în SC Civil Construct General SRL, SC Consilier Construct Engineering SRL, SC Control Trans SRL, SC Das Proiect Invest SRL, SC Infra Management SRL şi SC Road Design SRL. La rândul sau, Radu Luca figurează şi el ca asociat în aceleaşi firme în care apare Maria Carmen Godun, dar şi în SC Integral Consult SRL şi SC Ria Design Consulting SRL. În ceea ce-l priveşte pe Florin Mihai Luca, acesta mai figurează ca asociat în SC Civil Construct General SRL, SC Consilier Construct Engineering SRL, SC Das Proiect Invest SRL, SC Infra Management SRL, SC Road Design SRL şi SC Infra Proiect SRL.
 
SC Luca Way SRL este una dintre firmele cărora nu le sunt străine contractele din bani publici. Din septembrie 2012 până în noiembrie 2013, firma figura cu peste 20 de contracte în valoare de aproximativ 12 milioane de lei. Şi sub numele de Poyry România, firma a beneficiat, din iulie 2010 până în iunie 2012, de zece contracte, în valoare de peste 8 milioane de lei.
 
Potrivit datelor oficiale disponibile pe portalul vrajitorul.eu, compania se află într-o situaţie financiară precară. Nivelul profitabilităţii operaţionale, precum şi indicatorii de solvabilitate nu pot garanta o evoluţie total lipsită de riscuri în perioada următoare. Firma întâmpină dificultăţi în achitarea obligaţiilor de plată faţă de partenerii de afaceri. Este recomandată monitorizarea mai frecventă a evoluţiei acestei companii. În ceea ce priveşte indicatorii profitului net, firma este volatilă. Marja profitului net este ridicată, având în vedere industria din care face parte. Firma prezintă un nivel ridicat de stabilitate (1,72% faţă de % media industriei).

Evoluţia cifrei de afaceri este mult mai slabă decât cea a industriei din care face parte. Compania prezintă un risc ridicat având în vedere că nu reuşeşte să urmeze tendinţa de dezvoltare a segmentului din care face parte (-30,33%, faţă de % media industriei). Randamentul activelor este scăzut comparativ cu cel al industriei din care face parte. Societatea prezintă o competitivitate scăzută comparativ cu firmele competitoare. Randamentul capitalurilor este semnificativ mai mare comparativ cu industria din care face parte firma. Aceasta prezintă un risc foarte scăzut comparativ cu firmele competitoare şi fructifică excelent capitalul existent (1,95% faţă de % media industriei). Nivelul datoriilor în total activ este semnificativ mai mare comparativ cu media industriei din care face parte. Compania are capitaluri proprii foarte reduse şi acest aspect poate afecta menţinerea echilibrului financiar (43,51% faţă de % media industriei). Societatea încasează facturile emise în termene mult mai lungi decât media industriei din care face parte. Încasarea la termene foarte mari a creanţelor creează lipsă de lichidităţi şi dezechilibru financiar (380 de zile faţă de zile media industriei).

 
Potrivit aceluiaşi portal, în 2005, Luca Way SRL a stabilit legături cu firma Co. Proiect SRL, iar în 2009, cu Argos SA, din Cernavodă, societate aparţinând afaceristului Lucian Lazia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii