Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Deltalact SA, câştigător de frunte Cine-i furnizează Consiliului Judeţean Tulcea merele şi lactatele pentru şcolarii şi preşcolarii din judeţ şi pe câţi bani (proces verbal + 18 documente)

ro

18 Jan, 2014 00:00 7682 Marime text
Anul trecut, Consiliul Judeţean Tulcea a cumpărat mere pentru elevii din clasele I – VIII în vederea implementării programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli de la aceeaşi firmă de la care a achiziţionat şi produsele lactate pentru şcolarii şi preşcolarii din sistemul de învăţământ de stat şi privat din judeţ.

Contractul pentru furnizarea şi distribuţia merelor în şcoli pentru elevii clasei pregătitoare şi claselor I – VIII din învăţământul de stat şi privat din judeţul Tulcea, în anul şcolar 2012 – 2013, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, în valoare de 171.226,75 lei, a fost atribuit în ianuarie 2013, firmei Deltalact SA.
Potrivit procesului verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor, autoritatea contractantă, în speţă Judeţul Tulcea, a trimis invitaţii de participare şi documentaţia de atribuire la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare către trei operatori economici, respectiv SC Piccolo Angelo SRL, din comuna tulceană Greci, firmă în care este asociat cu 30% primarul comunei Greci, Sorin Vals, şi SC Delta SA şi SC Romit SRL care îi are ca asociaţi pe Valerica Nicola şi Mitică Nicola, ultimele două firme fiind din Tulcea.

Singurul ofertant a fost, însă, după cum se arată în acelaşi document, SC Deltalact SA, care a avut şi un reprezentant la şedinţa de deschidere, respectiv Nicolae Bajdu. Valoarea ofertei a fost de 171.226,75 lei (fără TVA).
Iată şi componenţa comisiei de evaluare a ofertelor: preşedinte cu drept de vot a fost Gabriela Berbeacă, expert superior în cadrul Direcţiei Economice Buget – Finanţe, Teodora Zaharencu, consilier principal în cadrul aceleiaşi direcţii, Luminiţa Comşa, inspector asistent în cadrul Biroului Achiziţii Publice, Daniela Cazacioc, consilier principal în cadrul Direcţiei Economice Buget – Finanţe şi Ilona Cubaniţă, consilier principal în cadrul Biroului Achiziţii Publice, ultimii doi fiind membri supleanţi.

Contracte cu statul

În ceea ce priveşte colaborarea dintre autorităţile judeţene din Tulcea şi SC Deltalact SA, aceasta este una mai veche. Din 2007 până în prezent cele două entităţi au derulat împreună 13 contracte, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 15 milioane lei. De remarcat că cele mai multe dintre contracte au ca obiect furnizarea produselor lactate pentru şcolarii şi preşcolarii din sistemul de învăţământ de stat şi privat din judeţul Tulcea, dar şi furnizarea merelor pentru elevi. Numai anul trecut, firma Deltalact SA a încasat de la Consiliul Judeţean Tulcea, pe trei contracte, aproape 3 milioane de lei.

Potrivit Registrului Comerţului, SC Deltalact SA îl are ca acţionar principal pe omul de afaceri Ghiorghie Bajdiu, cu 60% din acţiuni, alături de el mai apărând ca acţionari SC Stilva-Prodcom SRL, firmă care figurează în prezent la Registrul Comerţului ca fiind în faliment, precum şi alte persoane juridice şi acţionari prin Programul de Privatizare în Masă. Înfiinţată în anul 1992, SC Deltalact SA declarase la sfârşitul anului 2012 o cifră de afaceri de 3.060.658 lei, un profit de 3.061 lei şi 19 salariaţi.
SC Deltalact SA este o firmă cu lipici la contractele cu Consiliul Judeţean Tulcea, despre al cărei acţionar majoritar presa locală a scris în vara anului 2013 că ar fi fost „călcat” de mascaţi după ce ar fi fost prins că ar fi fabricat ilegal băuturi alcoolice din merele elevilor tulceni.

Cu procurorii pe urme
„În evidenţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea a fost înregistrată la data de 7.06.2013 o cauză penală vizând pe Bajdu Nicolae, Bajdiu Ghiorghie, Tănase Tudor şi Fiscencu Dumitru, iar la data de 8.06.2013 a fost începută urmărirea penală faţă de aceştia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, fapte constând în aceea că, în calitate de reprezentanţi şi angajaţi ai unei societăţi comerciale din Tulcea, ce adjudecase în luna ianuarie 2013 licitaţia pentru distribuirea merelor către elevii din şcolile din judeţul Tulcea, din cadrul programului guvernamental „Lapte şi corn”, profitând de faptul că societatea deţinea instalaţie de prelucrare a laptelui, a prelucrat şi mere destinate elevilor, producând băuturi alcoolice în incinta societăţii, fără ca acestă societate să fie autorizată să producă şi să deţină astfel de băuturi, supuse sistemului de accizare.

În cursul zilei de 8.06.2013, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Tulcea – S.I.F. şi comisari din cadrul Gărzii Financiare – Secţia Tulcea, cu sprijinul Serviciului de Intervenţie Rapidă Tulcea, au efectuat o descindere la unul din punctele de lucru ale societăţii, care avea ca obligaţie distribuirea merelor către şcolile din jud. Tulcea, prilej cu care au depistat învinuiţii, în flagrant, în timp ce produceau alcool din mere, în instalaţia destinată prelucrării laptelui.
Întreaga operaţiune s-a desfăşurat şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Tulcea.
În urma desfăşurării activităţii de percheziţie, a fost găsită cantitatea de 985 litri ţuică de mere. Băutura alcoolică, instalaţia artizanală şi recipienţii folosiţi au fost ridicate în vederea confiscării.
În cursul aceleiaşi zile, s-au dispus măsuri preventive faţă de învinuiţii Bajdu Nicolae şi Bajdiu Ghiorghie, respectiv obligarea de a nu părăsi municipiul Tulcea fără încuviinţarea procurorului“, informa, la acea dată Parchetul Tulcea, preluat de Ziarul de Tulcea. (http://www.ziaruldetulcea.ro/bajdu-de-la-deltalact-facea-ilegal-tuica-din-merele-elevilor-tulceni/).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii