Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#alegeriparlamentare2020. Programul de guvernare USR PLUS prevede soluţii pentru scăderea poluării prin aruncarea necontrolată a ambalajelor

ro

20 Nov, 2020 00:00 1314 Marime text
 
  • România se confruntă cu o mare problemă în ceea ce priveşte deşeurile reciclabile, care, în loc să fie colectate, ajung să polueze mediul
  • Anul trecut, de pe plajele din judeţul Constanţa, voluntarii au adunat 46.000 de deşeuri. Sectoarele de plajă din municipiul Constanţa, din Mamaia Nord şi din Năvodari prezintă recorduri negative la gunoaie şi anul acesta, iar plasticul sufocă ţărmul românesc al Mării Negre
  • Sistemul propus de USR PLUS se bazează pe returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare
  • Programul de guvernare USR PLUS prevede soluţii pentru scăderea poluării prin aruncarea necontrolată a ambalajelor. Sistemul garanţie-returnare a avut un impact major în scăderea poluării prin aruncarea necontrolată a deşeurilor de ambalaje în ţările în care a fost implementat până acum
 
România se confruntă cu o mare problemă în ceea ce priveşte deşeurile reciclabile, care, în loc să fie colectate, ajung să polueze mediul. Este vorba, în special, de recipiente confecţionate din materiale plastice, sticlă sau metal.
Anul trecut, de pe plajele din judeţul Constanţa, voluntarii au adunat 46.000 de deşeuri. Sectoarele de plajă din municipiul Constanţa, din Mamaia Nord şi din Năvodari prezintă recorduri negative la gunoaie şi anul acesta, iar plasticul sufocă ţărmul românesc al Mării Negre. Situaţia este la fel de gravă şi în mediul rural, unde rata de acoperire cu servicii de salubritate este mai mică, susțin candidații USR PLUS, la alegerile parlamentare din 6 decembrie a.c.
Aceștia susțin că vor să reducă cantităţile de ambalaje abandonate pe spaţiile publice prin introducerea unui sistem naţional de returnare volutară a acestora, un parteneriat real şi reciproc avantajos între stat şi cetăţeni.
Sistemul propus de USR PLUS se bazează pe returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare.
Programul de guvernare USR PLUS prevede soluţii pentru scăderea poluării prin aruncarea necontrolată a ambalajelor. Sistemul garanţie-returnare a avut un impact major în scăderea poluării prin aruncarea necontrolată a deşeurilor de ambalaje în ţările în care a fost implementat până acum.
În România, se estimează că 300.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate prin intermediul acestui sistem.
În afară de impactul pozitiv asupra mediului, simulări făcute pe bază comparativă arată că s-ar genera în jur de 2.000-2.200 de locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii apropiate de media pe economie.
În aglomerările urbane mari, vor fi instalate aparate care să preia ambalajele, în interiorul sau în imediata proximitat a supermarketurilor, iar pentru orașele mici și mediul rural, recepția se poate face în saci sigilați primiți la magazinele sătești, într-un sistem de cointeresare a proprietarilor acestora.
Sistemul DRS pe care îl propune USR PLUS va funcționa distinct față de cele actuale de valorificare a deşeurilor de ambalaje. Acest sistem de garanție pentru ambalaje, cu implicarea și cointeresarea populației, este unica soluție realistă ce permite reducerea poluării cu deșeuri abandonate şi reprezintă singura șansă ca România să atingă cotele de recuperare la care s-a angajat ca stat membru UE.
Mai multe detalii ale programului de guvernare USR PLUS:https://www.usrplus.ro/40_de_angajamente_la_guvernare.
 
Listele de candidați ai Alianței USR-PLUS la Constanța sunt următoarele:
CAMERA DEPUTAȚILOR
1. Stelian Ion – USR
2. Cristina Rizea - PLUS
3. Dumitru Caragheorghe – USR
4. George Gima – USR
5. Florin Stoian – PLUS
6. Valentin Jalbă – USR
7. Iulian Călin – PLUS
8. Mihai Constantin – USR
9. Dumitru Paris – USR
10. Mircea Fustașu – USR
11. Alexandru Bunghez - USR
SENAT
1. Remus Negoi – USR
2. Sorin Andrei – PLUS
3. Florin Timofte – USR
4. Doina Muțiu – PLUS
5. Ramona Dinu – USR
6. Ștefan Bitoleanu – USR
7. Adrian Burlibașa – USR
 
 
Material comandat de USR PLUS Organizația Județeană Constanța
Executat de  ZIUA de Constanta – portal: www.ziuaconstanta.ro
Cod unic de identificare: 11200021
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii