Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele AEP, la închiderea urnelor –„ Ziua de 5 iunie 2016 a fost una atipică în raport cu precedentele scrutine”

ro

05 Jun, 2016 22:58 1803 Marime text
Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a transmis un mesaj public la închiderea urnelor de votare. În rândurile ce urmează, vă prezentăm mesajul integral:
 

„Organizarea alegerilor locale de anul acesta a reprezentat un test importantatât pentru AEP, cât și pentrucelelalte părți implicate, date fiind multiplele elemente de noutate prevăzute decadrul legislativ în materie electorală modificat substanțial în anul 2015.
Informatizarea secțiilor de votare prin implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) reprezintăcu certitudine cel mai important demers al Autorității Electorale Permanente (AEP)în vederea asigurării unui proces electoral transparent și corect, iar utilitatea acestuia a fost în mod indubitabil demonstrată astăzi.
La finalul primului scrutin organizat în baza noilor reglementări legislative și sub stricta monitorizare a SIMPV, mulțumim tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul organizării proceselor electorale care au sprijinit Autoritatea în demersurile sale de transparentizare a  alegerilor. De asemenea, apreciem în mod deosebit și contribuția majoră a mass-mediei lainformarea cetățenilor și reflectarea obiectivă a evenimentelor electorale din ziua alegerilor.Dar, în primul rând vă mulțumim dumneavoastră, cetățenilor, pentru faptul că v-ați implicat activ în ducerea la îndeplinire în bune condiții a acestei misiuni, atât în calitate de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, locțiitori ai acestora, operatori de calculator, dar și ca alegători de bună-credință, care și-au exercitat dreptul de vot în condiții de deplină legalitate.
Ziua de 5 iunie 2016 a fost, așa cum bine au remarcat toți actorii implicați în alegeri, una atipică în raport cu precedentele scrutine, atât prin lipsa incidentelor majore, cât și prin transparența totală care a caracterizat întregul proces de votare. Cetățenii, jurnaliștii și competitorii electorali au avut acces în timp real la informații privind prezența la vot, în baza aplicației online de agregare a datelor furnizate de sistem.
Avem convingerea fermă că toți cei care și-au manifestat neîncrederea în capacitatea SIMPV de a semnala orice tentativă de fraudare au primit astăzi dovada eficienței acestuia, iar cei care au avut în plan astfel de fapte au fost descurajați de intervenția promptă a autorităților, în baza semnalărilor făcute de sistem.
Bilanțul preliminar al acestei zile ne face să privim cu optimism spre viitor, încrezători în capacitatea noastră de a continua procesul de reformare a sistemului electoral românesc, iar faptul că putem conta pe sprijinul dumneavoastră reprezintă principalul nostru argument”, a declarat președintele AEP.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii