Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lada de zestre” a doi din şapte candidaţi la Primăria Mangalia (documente)

ro

03 Jun, 2016 00:00 2102 Marime text

 

Solicitările noastre către birourile electorale de circumscripţie şi formaţiunile politice cu „pretenţii” în alegerile locale din 5 iunie de a ne pune la dispoziţie declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor propuse pentru diverse funcţii în administraţia publică locală au fost sortite eşecului. Primii „apelaţi” ne-au direcţionat spre Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a nu-şi perturba activitatea cu răspunsuri către presă, ceilalţi (cu o excepţie, care ne-a răspuns parţial) sunt prea ocupaţi cu „îmbrobodirea” electoratului ca să mai dea dovadă şi de transparenţă. În acest context, unica sursă pentru a ne informa cititorii despre averea şi interesele candidaţilor a rămas ANI.
 
Municipiile Mangalia şi Medgidia par a fi în acest an electoral două Albe ca Zăpada cu şapte pitici… fiecare. Sau ar putea intra în categoria municipiilor cu „cei şapte magnifici” decişi să câştige. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Municipal nr. 2 Mangalia, judecător Georgeta Bărbulescu, în cursa electorală pentru obţinerea mandatului de primar s-au înscris şapte candidaţi: actualul edil-şef, Cristian Radu, din partea PNL, Bogdan Maganu, viceprimar al urbei şi membru PSD, Ion Mincă, liderul PRM şi consilier local, Dănuţ Moldovan, din partea PRU şi actual consilier local, Constantin Bârboră, din partea PMP, profesor de sport, Mihai Sorin (UNPR), profesor de limba şi literatura română şi inspector şcolar general adjunct. Celor şase li s-a adăugat, pe ultima sută de metri, Zanfir Iorguş, fost primar al municipiului Mangalia timp de trei mandate şi fost deputat al Colegiului 5 în legislatura 2008-2012, care candidează independent, dar susţinut de ALDE.
 
Deşi au mai rămas trei zile şi locuitorii municipiului Mangalia sunt chemaţi la urne să-şi aleagă, în cunoştinţă de cauză, viitorul primar, multe aspecte rămân, încă, necunoscute. Chiar dacă unii ar fi tentaţi să spună că averea unui aspirant la mandatul de primar sau orice altă funcţie în administraţia publică locală nu contează, realitatea a infirmat această teorie. Încercarea noastră de a le satisface curiozitatea alegătorilor din Mangalia, din păcate, a eşuat parţial. Pe site-ul ANI erau postate ieri doar declaraţiile de avere şi de interese a doi din cei şapte candidaţi. Și asta întrucât ambii vor şi un mandat de consilier judeţean. Este vorba despre Dănuţ Moldovan (PRU) şi Mihai Sorin (UNPR).

Funcţii multiple, avere redusă

Candidatul PRU la Primăria Mangalia, Dănuţ Moldovan, nu excelează la capitolul avuţie. În declaraţia de avere semnată pe 20 aprilie anul curent, el a trecut: un apartament în Mangalia şi un autoturism Opel Corsa, fabricat în 2003. Atât a fost posibil în contextul în care veniturile familiei în anul fiscal precedent au fost de 25.516 lei. Mai mult, potrivit declaraţiei sale de interese, Moldovan este administrator al SC DC Planet SRL şi director al SC Planet Estival SRL.
 
De asemenea, candidatul PRU este membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Mangalia şi în CA-ul Colegiului Economic Mangalia. Totodată, acesta este preşedinte al Asociaţiei Agenţilor Economici şi Operatorilor de Plajă „Sudul Litoralului”, precum şi preşedintele executiv al Clubului Sportiv Fotbal Club Cătunul Mangalia, cele patru funcţii menţionate nefiind retribuite. 

Cu trei imobile şi un credit bancar 

Ceva mai inspirat în investiţii pare a fi contracandidatul său din partea UNPR, Mihai Sorin. Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul ANI, acesta este proprietarul unui teren intravilan (522 mp) în Eforie Sud, dar deţine şi două apartamente în Mangalia şi o casă în Eforie Sud, precum şi un autoturism Peugeot 206+, fabricat în 2009. Totuşi, conform documentului, Mihai Sorin va trebui să lichideze, până în anul 2045, un credit bancar în valoare de 438.000 de lei, veniturile realizate anul trecut de întreaga familie fiind de 157.269 de lei.
 
Din declaraţia de interese, reiese că Mihai Sorin este asociat al MTDA Constrade SRL, este membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Gospodărire Orăşenească, Locativă şi Drumuri Gold RA Mangalia, precum şi membru al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa.     

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii