Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu parcuri auto, credite scadente, fără venituri sau cu terenuri agricole fără număr, toţi vor Primăria Băneasa (documente)

ro

03 Jun, 2016 00:00 2470 Marime text


Solicitările noastre către birourile electorale de circumscripţie şi formaţiunile politice cu „pretenţii” în alegerile locale din 5 iunie de a ne pune la dispoziţie declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor propuse pentru diverse funcţii în administraţia publică locală au fost sortite eşecului. Primii „apelaţi” ne-au direcţionat spre Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a nu-şi perturba activitatea cu răspunsuri către presă, ceilalţi (cu o excepţie, care ne-a răspuns parţial) sunt prea ocupaţi cu „îmbrobodirea” electoratului ca să mai dea dovadă şi de transparenţă. În acest context, unica sursă pentru a ne informa cititorii despre averea şi interesele candidaţilor a rămas ANI.
 
Şase candidaţi râvnesc şi la fotoliul de primar al oraşului Băneasa. Printre aceştia se află şi un independent, Constantin Nicolae. Din partea PNL candidează Ion Marin, Gelu Iordache, de la PMP, Paul Coliş, din partea PSD, Osman Ayduan este candidatul UDTTMR, în timp ce PRU se bazează pe Dan Mocanu.

Cu venituri modeste 

Independentul Constantin Nicolae este proprietarul unei case în oraşul Băneasa şi al unui apartament în municipiul Medgidia, iar distanţa dintre cele două localităţi o parcurge la volanul unui autoturism Skoda Octavia, fabricat în anul 2009. În declaraţia de avere, acesta a menţionat că în ultimele 12 luni a încasat 13.500 de euro din vânzarea a două autoturisme. Asta l-ar putea ajuta la lichidarea unui credit bancar în valoare de 10.000 de euro, contractat în anul 2008 şi scadent anul viitor. În schimb, veniturile familiei Constantin în anul fiscal 2015 au fost de numai 27.016 lei, iar declaraţia de interese a candidatului la Primăria Eforie este gol-goluţă. 

Investeşte în terenuri agricole

PNL îl propune şi îl susţine în competiţia electorală pentru cucerirea Primăriei Băneasa pe Ion Marin. Averea lui este compusă din două terenuri agricole în comuna Dobromir şi oraşul Băneasa, un apartament şi un autoturism Skoda, an de fabricaţie 2006. Din punct de vedere financiar, anul acesta are de lichidat un credit bancar de 15.000 de lei, iar peste doi ani, un altul în valoare de 50.000 de lei. Totul este posibil în contextul în care, anul trecut, veniturile sale au fost asigurate din indemnizaţia de edil-şef şi au cumulat 50.000 lei. 

Creditele bancare nu-i dau pace

Gelu Iordache, candidat din partea PMP, are un apartament în Băneasa şi un autoturism Peugeot fabricat în anul 1982. Numai că, în primăvara anului viitor, candidatul PMP este nevoit să lichideze două credite bancare - unul de 7.000 de euro, iar celălalt de 51.000 de lei, iar în anul 2025, are scadenţa pentru un alt credit, în valoare de 51.700 de lei. Totul în contextul în care, anul trecut, veniturile familiei Iordache au fost de 35.040 de lei.

Pasionat de maşini şi de creşterea animalelor 

Paul Coliş candidează din partea PSD. Conform declaraţiei de avere, social-democratul este proprietarul unui teren agricol, deţinând şi două terenuri intravilane în Băneasa, are un apartament în Constanţa, o casă de locuit şi una de vacanţă în Băneasa şi, comparativ cu ceilalţi candidaţi, are şi un parc auto. Din „garajul” personal nu lipsesc: un tractor şi patru autoturisme - Mazda (fabricat în 2007), Volkswagen (fabricat în 1998), BMW (fabricat în 2006) şi un alt Volkswagen (an de fabricaţie 2012). În document, la „Alte active producătoare de venituri nete, care, însumate, depăşesc echivalentul a 5.000 de euro pe an”, Paul Coliş a trecut „creşterea animalelor - oi şi porci”. Totodată, veniturile familiei Coliş au ajuns anul trecut la 109.600 de lei. În plan politic, interesul acestuia este clar - evoluţia şi palmaresul Organizaţiei PSD Băneasă, el fiind preşedintele filialei.

Un teren donat şi niciun venit  

Pentru prima data, localnicii din Băneasa au posibilitatea de a opta pentru un primar ce reprezintă o minoritate naţională. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) le propune alegătorilor să acorde încredere lui Osman Ayduan. Candidatul UDTTMR are o avere care se reduce la un teren intravilan ce i-a fost donat în anul 2008 undeva în judeţul Constanţa (locaţia exacta este blurată pe declaraţia de avere postată pe site-ul ANI). Spre deosebire de ceilalţi care râvnesc la mandatul de şef al administraţiei publice locale din Băneasa, Osman Ayduan nu a realizat în anul fiscal precedent niciun venit. Nici în declaraţia de interese acesta nu a avut ce trece, excepţie făcând faptul că este membru UDTTMR. 

„Campion” la… terenuri agricole

O altă noutate pentru cetăţenii cu drept de vot din Băneasa la scrutinul electoral din 5 iunie vine din partea unei noi formaţiuni politice. PRU se bazează pe Dan Mocanu în competiţia pentru Primărie. Acesta este proprietarul a şapte terenuri agricole în Negureni, Băneasa şi Constanţa şi se plimbă cu un autoturism Skoda fabricat în anul 2013. Veniturile familiei Mocanu realizate în anul fiscal încheiat au fost de 69.746 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii