Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, la cea de-a 124-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor

ro

13 Jul, 2017 15:32 2487 Marime text
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpana, prim – vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România participă la cea de-a  124 - a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor, găzduită de Bruxelles.
 
Ziua de 12 iulie a debutat cu şedinţele tuturor grupurilor politice din cadrul Comitetului Regiunilor. Primarul comunei Cumpana, ec. Maiana Gâju face parte din Grupul PSE, care reunește reprezentanții social-democrați, socialiști, laburiști și progresiști ai autorităților locale și regionale din întreaga UE. Președintele actual al grupului PSE este Catiuscia Marini, președinta regiunii Umbria, Italia.
 
Tot in ziua de 12 iulie a avut loc şedinţa Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor, la care a fost invitat şi Karl-Heinz Lambertz, membru în Delegația Națională a Regatului Belgiei din partea Partidul Socialiștilor Europeni, președintele Comunității Germanofone din Regatul Belgiei, în prezent prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor.
 
Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat şi alegerea noului președinte al delegației României, precum și a celorlalte funcții prevăzute de regulamentele în vigoare. Astfel, in functia de presedinte a fost ales Robert Negoiţă, primarul Sector 3, Bucureşti şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, în funcâia de vicepreşedinte Teban Adrian Ovidiu, primarul orasului Cugir, judetul Alba, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România. Functia de presedinte ad personam a fost atribuită primarului ec. Mariana Gâju, iar cea de vicepreşedinte ad personam lui Ion Prioteasa, din partea UNCJR.
 
Astazi, 13 iulie 2017, membrii Comitetului Regiunilor Europene s-au întrunit în cadrul celei de-a 124 sesiuni plenare. Pe ordinea de zi au fost incluse un număr de 15 avize.
 
În intervenţia avută la aceste lucrări, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju a subliniat faptul că preluarea preşedenţiei Comitetului Regiunilor de către Karl-Heinz Lambertz pentru următorii 2 ani şi jumătate este benefică pentru România, având în vedere că ţara noastră va prelua în anul 2019 preşedenţia Uniunii Europene. De asemenea, a subliniat necesitatea imperioasă că atât Karl-Heinz Lambertz, preşedinţii Comisiilor, cât şi membrii Comitetului Regiunilor să vină în România şi să stabilească legături directe cu Guvernul României şi preşedenţia României pe urmatoarele probleme:

          - Politica agricolă comună;
          - Respectarea forţei de muncă române – să beneficieze de tratament egal şi remunerată ca cea a salariatilor din Uniunea Europeană. Obligativitatea companiilor străine de a plăti şi trata egal forţa de muncă română, egal cu forţa de mână a statului de provenienţă a companiei;
          -  Problema tinerilor care învăţa şi muncesc în statele europene;
          - Rolul Uniunii Europene în dezvoltarea durabilă a localităţilor rurale, a comunelor şi oraşelor mici şi mijlocii. Scopul este acela de a uşura viaţa a 500 de milioane de europeni prin crearea de locuri de muncă prin simplificarea Politicii de Coeziune – POS 2020, atât pentru administraţiile publice, cât şi pentru IMM-uri;
          - Pentru acest mandat, următorii 2 ani şi jumătate, Asociaţia Comunelor din România a înaintat propunerea să fie inclusă pe ordinea de desfăşurare a activităţii şi a agendei rurale – dezvoltarea durabilă a satului românesc. Toate acestea au ca scop atragerea de investitori, crearea de locuri de muncă, aducerea de venituri la bugetele locale;
          O altă problema susţinută a fost aceea ca cel de-al 8 – lea Summit al Regiunilor şi Oraşelor să fie găzduit de catre România.
         
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii