Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură pentru Primăria Constanţa. A pierdut procesul cu Polaris M Holding. Trebuie să achite aproximativ 105 milioane de euro

ro

26 Apr, 2017 20:46 13630 Marime text
Magistraţii de la Tribunalul Iași au decis ca Primăria Constanța să achite către firma de salubrizare, Polaris M Holding, suma de 413.187.664,48 lei, echivalentul a aproximativ 91.000.000 de euro. În plus la această sumă se adaugă şi 14 milioane de euro, valoarea iniţială a inflaţiei.

Decizia, care nu este definitivă, este una extrem de drastică pentru bugetul local, având în vedere că într-un an de zile acesta însumează 160.000.000 de euro. Dacă s-ar pune în aplicare decizia instanţei, municipalitatea ar pierde astfel mai bine de jumătate din bugetul oraşului.

Conform Portalului Instanţelor de Judecată, se admite în parte cererea principală formulată de reclamanta S.C. Polaris M Holding S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa.

„Fixează suma definitivă datorată de pârâtă reclamantei, cu titlu de penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu sentinţa nr.2605/2012/c.a. din data de 20.11.2012 (pronunţată în dosarul nr.1560/118/2012), pentru perioada 01.02.2013-07.03.2016, la suma de 413.187.664,48 RON. Reduce onorariul de avocat al reclamantei de la 36.000 RON la 3.000 RON. Obligă pârâta la plata, către reclamantă, a sumei de 3.400 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 3.000 RON onorariu de avocat, astfel cum a fost redus, şi 400 RON onorariu provizoriu de expert. Aprobă onorariul definitiv de expert în valoare de 2820 RON, solicitat de expertul tehnic judiciar Andrei Mirela pentru întocmirea raportului de expertiză tehnică judiciară în specialitatea contabilitate. Dispune înştiinţarea Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi cu privire la suma definitivă aprobată la plată expertului tehnic Andrei Mirela, respectiv 2820 RON, din care diferenţă de achitat 2020 RON, în contul Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi. Obligă reclamanta la plata, către expertul tehnic judiciar Andrei Mirela, a sumei de 2020 RON cu titlu de diferenţă onorariu de expert. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, cale de atac ce se va depune la Tribunalul Iaşi. Pronunţată astăzi, 25.04.2017” – se arată în decizia instanţei.

Suma pe care Primăria Constanţa ar trebui să o achite către Polaris M Holding reprezintă penalități de întârziere după ce, în urmă cu șapte ani, societatea de salubrizare a cerut indexarea prețurilor, conform contractului.

A urmat un proces între Polaris M Holding şi Primăria Constanţa, iar în anul 2015, firma de salubritate a câștigat definitiv și irevocabil procesul cu Primăria Constanța. Cu toate acestea municipalitatea nu a achitat suma stabilită de instanţă, iar de atunci primăria şi Polaris M Holding se judecă pentru stabilirea penalităților.

Administratorul SC Polaris M Holding, Eduard Martin a declarat pentru ZIUA de Constanţa că nu ar fi vrut să se ajungă la această situaţie şi că este dispus la reconciliere cu municipalitatea şi actualul primar, Decebal Făgădău.

Acesta a precizat că în 2012 a câştigat primul proces cu Primăria Constanţa şi a trimis documentele municipalităţii, primar fiind la acea vreme Radu Mazăre. Cu toate acestea decizia instanţei nu a fost pusă în executare. În 2014 a acţionat din nou în instanţă municipalitatea pentru penalităţi ce devin imputabile. În a doua parte a anului 2015, când primar al Municipiului Constanţa era Decebal Făgădău, instanţa a decis ca pentru fiecare zi în care nu se achită suma stabilită să fie calculate penalităţi de 1%.

În 2016 este deschis un nou proces de executare silită, iar decizia Tribunalului Iaşi a venit ieri şi a stabilit ca Primăria Constanța să achite către firma de salubrizare, Polaris M Holding, suma de 413.187.664,48 lei, echivalentul a aproximativ 91.000.000 de euro. În plus la această sumă se adaugă şi 14 milioane de euro, valoarea iniţială a inflaţiei.

Aceste penalităţi stabilite de instanţă sunt imputabile. Eduard Martin a mai precizat că aşteaptă documentele oficiale de la instanţă pentru executarea judecătorească. Acesta a mai menţionat că este dispus la reconciliere cu municipalitatea vis-a-vis de penalităţi şi că analizează toate aspectele şi aşteaptă să fie contactat de municipalitate.

"De fapt 6 ani am solicitat pe cai amiabile si procese, doar actualizarea cu inflatia. Actiunea in instanta privind penalitatile a survenit dupa 6 ani, ca urmare a faptului ca nu s-a actualizat tariful cu inflatia, chiar daca exista hotarare judecatoreasca in acest sens inca din 2012. Vom vedea ce va fi. Cu calm si discernamant se rezolva totul. Noi suntem deschisi unei concilieri rapide si corecte. Totusi, 7 ani de instante ajung......" - a mai precizat Eduard Martin. 


Am încercat să luăm un punct de vedere şi din partea Primăriei Constanţa, dar primarul Decebal Făgădău şi viceprimarul Costin Răsăuţeanu nu au putut fi contactaţi, iar viceprimarul Dumitru a spus că doar primarul este în măsură să vorbească despre acest subiect şi a refuzat să facă alte comentarii. 

Update: ora 21.30 Reacţia PNL Constanţa

George Muhscină: „Primarul Decebal Făgădău aruncă banii constănțenilor la gunoi”

Președintele Organizației Municipale Constanța a Partidului Național Liberal, consilierul județean George Muhscină, afirmă, în urma deciziei definitive a Tribunalului Iași care obligă municipalitatea Constanța să plătească peste 413 milioane de lei și alte 14 milioane de euro companiei Polaris M Holding, că administrația PSD– Decebal Făgădău a reușit, în mai puțin de un an de guvernare locală, să aducă municipiul Constanța la stadiul de faliment.

Președintele Organizației municipale PNL Constanța, George Muhscină, solicită de urgență un punct de vedere din partea primarului municipiului Constanța, social-democratul Decebal Făgădău. „Este clar că administrația PSD trebuie să răspundă pentru că a sărăcit municipiul Constanța cu mai mult de 100 de milioane de euro, dintr-un foc”, a conchis George Muhscină.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii