Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zăpada vrajbei şi frigul din apartamentele Mangaliei Palaz, Nicuşor, Iorguş, Ponta - protagoniştii unei lupte cu final incert

ro

14 Feb, 2012 00:00 1135 Marime text

După ce ieri dimineaţă liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că USL a cerut premierului demiterea prefecţilor de Constanţa, Vrancea şi Buzău pe motiv că ar fi dus „o bătălie politică" în loc să colaboreze cu primarii USL în vederea ajutorării oamenilor afectaţi de ninsori, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, l-a criticat şi el pe prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, într-o conferinţă de presă.

Asta, deşi reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a răspuns acuzaţiilor aduse de Ponta, explicând că nu este interesat de factorul politic, dar că vrea să ştie ce i se reproşează concret: „Ponta să spună concret unde anume a depistat neimplicarea mea în caz de cod portocaliu. Eu la declaraţii politice nu răspund. Cine l-a informat cu privire la situaţia din Constanţa, l-a informat greşit, pentru că pe noi, în judeţul Constanţa, ne-a ferit Dumnezeu de vreme ca în Vrancea, Buzău, Ialomiţa. Ponta a fost dezinformat. Cineva l-a pus într-o situaţie delicată", a comentat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, Claudiu Palaz.

Constantinescu vs. Palaz & Iorguş

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele CJC, acesta a declarat despre prefectul Palaz că „este principalul vinovat" pentru problema căldurii din municipiul Mangalia. „E vina prefectului, un prefect care, în numele Guvernului României, a suspendat abuziv a doua oară un primar, deşi instanţa s-a pronunţat definitiv şi irevocabil că nu e incompatibil", a afirmat Nicuşor Constantinescu.

Mai marele CJC a ţinut să precizeze şi că el este cel care i-a semnalat lui Ponta problema din Mangalia: „La solicitarea mea personală a cerut Ponta demiterea prefectului, pentru că el e autorul situaţiei nenorocite din Mangalia".

În acelaşi context, Nicuşor Constantinescu l-a acuzat şi pe deputatul Colegiului 5, Zanfir Iorguş, care, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi încheiat, pe vremea când era primar, un contract cu furnizorul de agent termic din Mangalia, pe o perioadă de 49 de ani.

Nu în ultimul rând, profitând de faptul că este prezent şi el la evenimentul de ieri, vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, l-a acuzat pe prefect că ar sabota toate proiectele Consiliului Judeţean care ţin de realizarea perdelelor forestiere pe drumurile judeţene. Darie susţine că din cauză că Palaz a atacat în instanţa de contencios administrativ hotărârile CJC, drumurile din judeţ s-au înzăpezit, în lipsa perdelelor forestiere.

„Am făcut cum mi-a spus ANI"

În replică, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a explicat că, în opinia sa, vinovaţi pentru problema furnizării agentului termic în Mangalia se fac anumiţi aleşi locali. „Vinovaţi pentru problema căldurii din Mangalia sunt consilierii locali USL, cei care se află sub patronajul lui Nicuşor Constantinescu. Ei sunt cei care nu introduc pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind preţul gigacaloriei. În ce mă priveşte, eu am reuşit să-i aduc la aceeaşi masă pe reprezentantul Primăriei Mangalia, viceprimarul Constantin Filimon, pe reprezentantul Callatis Therm şi pe cel al Rompetrol. De asemenea, ştiu că joi şi vineri s-au făcut plăţi de către administraţia locală către Callatis Therm. Eu personal am verificat la trezorerie acest aspect. Mai mult, am vorbit personal cu cei de la Rompetrol, pentru a furniza combustibil pentru societatea Callatis Therm, în baza unui grafic, dar aceasta din urmă refuză să încarce cisternele", a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Cât despre acuzaţia potrivit căreia l-ar fi demis abuziv din funcţie pe fostul primar Claudiu Tusac, prefectul a subliniat: „Am făcut ce spune legea. Am făcut aşa cum mi-a spus Agenţia Naţională de Integritate, am acţionat în baza un raport al ANI, n-am făcut-o de capul meu". Din punctul său de vedere, „e falsă imaginea că doar Tusac poate rezolva problema căldurii din Mangalia".

În ceea ce priveşte perdelele forestiere, Palaz a argumentat că „ele au fost amplasate prost, fără a avea la bază un studiu de specialitate". „Acolo unde au existat aceste perdele, ei bine, exact acolo s-au blocat drumurile din cauza zăpezii", a conchis el.

„Minciunile lui Nicuşor Constantinescu"

Deputatul Zanfir Iorguş a respins categoric acuzaţiile pe care i le-a adus preşedintele CJC şi a afirmat: „Astea sunt minciunile lui Nicuşor Constantinescu! Ori domnul Constantinescu nu e bine informat, ori a luat o poziţie de rea credinţă pentru a masca toate prostiile, toate nebuniile lui Tusac, haosul creat de Tusac". De altfel, în cursul zilei de ieri, parlamentarul constănţean a dat publicităţii un comunicat de presă prin intermediul căruia combate şi declaraţiile lui Victor Ponta, specificând: „Nu prefectul judeţului Constanţa a cheltuit banii bugetului local pe petreceri şi spectacole în timpul verii(la unele dintre acestea aţi participat şi dumneavoastră), ci fostul edil Tusac, care a lăsat Primăria fără niciun leu în plină iarnă, ba, mai mult, a lăsat datorii de aproape 400 de miliarde de lei, în timp ce cetăţenii oraşului stau în frig".

Iorguş a adăugat şi că, în opinia sa, „dacă se dorea acordarea unui ajutor pentru Mangalia,Consiliul Judeţean Constanţa avea posibilitatea şi obligativitatea în acelaşi timp de a disponibiliza fondurile necesarepentru rezolvarea problemei căldurii, aşa cum a făcut Guvernul României, cel care a alocat 1,5 milioane de lei din rezervă".

„Victor Ponta este portavocea tandemului Mazăre-Constantinescu"

Tot ieri şi-a exprimat punctul de vedere pe marginea solicitării USL de demitere a prefectului Palaz şi consilierul judeţean Mihai Petre. Democrat-liberalul consideră că „atacul preşedintelui PSD, Victor Ponta, la adresa prefectului judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz , este strict politic". Consilierul judeţean îl numeşte pe liderul PSD „portavocea profundelor nemulţumiri ale tandemului Mazăre-Constantinescu rezultate ca urmare a activităţii prefectului Palaz, atât în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, cât şi de garant al respectării legislaţiei în vigoare, la toate nivelurile administraţiei judeţului Constanţa".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii