Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Vrem să evităm insolvenţa RATC“ Un nou operator de transport şi o flotă de autobuze de top până în 2018

ro

13 Dec, 2016 00:00 6989 Marime text
Ieri, consilierii locali constănţeni au aprobat contractarea unui împrumut în valoare de până la 100 de milioane de lei. Împrumutul vizează achiziţia, până la sfârşitul anului 2017, de autobuze noi care să înlocuiască flota veche a RATC.
 
Primarul Decebal Făgădău a vorbit despre achiziţionarea prin BERD de autobuze de top. Totodată, acesta a spus că, în urma negocierilor, s-a preferat împrumutul în lei, pentru o perioadă de 12 ani, cu o dobândă de 1,3%. Municipiul se va împrumuta cu o sumă mai mică, de până la 100 de milioane de lei (aproximativ 22,2 milioane de euro). Iniţial, Consiliul Local îşi dăduse acordul pentru un împrumut de 25 de milioane de euro.
 
În prezent, flota RATC este alcătuită din 184 de autobuze, cele mai vechi având deja 15 ani. În urma unei consultări realizate de experţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a reieşit nevoia de a respecta o directivă europeană care obligă doar achiziţia de vehicule dotate cu motoare Euro 6, iar costul unui astfel de autobuz variază între 180.000 şi 230.000 de euro, în funcţie de echipare.

Un nou operator de transport până în 2018

În altă ordine de idei, primarul Decebal Făgădău a explicat că, până la finalizarea achiziţiei de autobuze, trebuie creat şi un operator de transport cu care municipalitatea să încheie contractul de prestări servicii pentru transportul public de călători, fie că va fi vorba despre înfiinţarea unei societăţi noi, fie de transformarea regiei. „Avem la dispoziţie asistenţă juridică în valoare de 420.000 de euro să stabilim care este cea mai bună formulă”, a spus Făgădău.
 
În ceea ce priveşte transportul în regim de maxi-taxi, acesta se va putea desfăşura doar cu condiţia să nu se mai suprapună pe traseele regiei de transport. În privinţa datoriilor RATC, Decebal Făgădău a menţionat că regia are un grafic de eşalonare de plată agreat şi garantat şi de Consiliul Local, grafic care va trebui respectat. „Vreau să evităm insolvenţa”, a mai explicat edilul-şef.
 
Angajaţii regiei, mai spune primarul, nu ar trebui să-şi facă griji, deşi vor exista cu siguranţă şi restructurări. Acestea nu-i vor viza pe conducătorii auto, ci mai degrabă pe cei din departamentul de mentenenţă. „Pentru aceştia, Primăria va pregăti un pachet social, care va cuprinde şi posibilitatea de reconversie profesională”, a conchis Decebal Făgădău.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii