Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepreşedinţii CJC întorc armele împotriva şefului RAJDP? Cristinel Dragomir - „Dacă există cineva vinovat, nu poate fi decât Gâmbuţeanu“ (document)

ro

23 Apr, 2015 00:00 2038 Marime text
Adrian George Gâmbuţeanu este în continuare director al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa. Aleşii judeţeni au votat în şedinţa CJC de ieri ca şeful regiei de drumuri să rămână, în continuare, Adrian Gâmbuţeanu. 23 de voturi au fost împotrivă, zece - „pentru“, iar un vot a fost anulat. Prin intermediul buletinelor de vot, consilierii şi-au putut exprima opinia cu privire la proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţia de director general al RAJDP Constanţa a lui Adrian Gâmbuţeanu. Pentru că acesta a fost desemnat să rămână la conducerea regiei, următorul proiect aflat pe odinea de zi, cel privind numirea lui Cristu Daniel în funcţia de director general al RAJDP, nu a mai fost votat.

De la invocarea prezumţiei de nevinovăţie, la „au fost constatate o serie de nereguli grave“

Potrivit unor surse, Daniel Cristu ar fi cumătrul vicepreşedintelui Cristian Gheorghe Darie, acesta fiind naşul copilului celui care fusese propus pentru a prelua conducerea RAJDP. În proiectul de hotărâre pe care l-a iniţiat, vicepreşedintele Darie nota: „Având în vedere faptul că în ultimii ani au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al conducătorului regiei, consider că se impune eliberarea din funcţie a domnului Gâmbuţeanu Adrian George. În susţinerea acestei propuneri stau, printre altele, raportul de control din 2014 al Curţii de Conturi - Camerei de Conturi Constanţa încheiat în urma acţiunii de control a legalităţii realizării veniturilor şi efectuării cheltuielilor pentru perioada 2011 - 2014 la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, precum şi faptul că domnul Gâmbuţeanu Adrian George a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie“.
 
Cele menţionate de Darie în expunerea de motive care însoţea proiectul de hotărâre contrazic total opinia pe care o prezenta în urmă cu câteva luni, atunci când consilierii PNL au refuzat să voteze bugetul Regiei din acelaşi motiv: „Știm că sunt probleme la RAJDP, în sensul în care conducerea instituției și cea a CJC sunt anchetate de Direcția Națională Anticorupție și de aceea am decis să votăm împotriva proiectului“, afirma, atunci, Gheorghe Măndilă, unul dintre cei mai vocali consilieri liberali. Şi tot atunci Darie îi răspundea că prezumţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze: „Prezumţia de nevinovăţie funcţionează la toată lumea. Doamne fereşte… dar, legal, prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru toată lumea, inclusiv pentru dânşii“.

Gâmbuţeanu, din nou directorul regiei cu girul consilierilor

Ce s-a schimbat între timp astfel încât vicepreşedintele Darie să îşi schimbe atât de mult opinia, nu ştim. Mai mult, la proiectul de hotărâre, iniţiatorul a ataşat o adresă a DNA venită din mai 2014. De ce a aşteptat aproape un an vicepreşedintele responsabil de soarta RAJDP pentru a propune eliberarea din funcţie a directorului regiei de drumuri? Este o întrebare la care nu găsim un răspuns logic. Mai mult decât atât, în luna februarie, la prima reuniune a aleşilor judeţeni, consilierii liberali au solicitat eliberarea din funcţie a lui Gâmbuţeanu, însă vicepreședintele cu atribuţii de președinte al CJC, Cristinel Dragomir, a declarat că Adrian Gâmbuţeanu nu poate fi demis prin hotărâre de CJ, fiindcă nu este funcţionar public.
 
Însă, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei CJC de ieri, vicepreşedintele Gheorghe Darie precizează: „ Conform prevederilor art. 91 alin. (1) lit. a şi alin. (2) lit. e din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «Consiliul Judeţean numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţiile legii, pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean»“. Din nou: de ce acum? De ce Gâmbuţeanu nu a mai fost considerat util în funcţia de şef al RAJDP? De ce Cristu ar fi fost cel mai potrivit să îi ia locul?

Cristinel Dragomir - „Cred că în mod voit nu am fost informat“

Potrivit vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, „legea este foarte clară, atât timp cât este regie, prin HCJ se stabileşte cine este şi dacă demiţi sau nu directorul. Directorul regiei trebuia să informeze CJC-ul şi nu l-a informat, nu există nicio adresă oficială la CJC în acest sens. Acel consiliu de administraţie nu mai avea legitimitatea să îl ţină în funcţie pe actualul director. Noua şedinţă de administraţie va fi după ce comisia pe care am votat-o azi (n.r. proiectul de hotărâre nr 28) va stabili care vor fi dosarele selectate cu membrii consiliului şi va fi obligatoriu după următoarea şedinţă. Eu cred că în mod voit nu am fost informat, pentru că ar fi trebuit să demarăm procedura pe Legea 109. Dacă există cineva vinovat că nu a informat CJC, nu poate fi decât Gâmbuţeanu“, a declarat Cristinel Dragomir.

 
După terminarea şedinţei, consilierii judeţeni liberali au transmis un punct de vedere în care se declară surprinşi de felul în care colegii lor au votat în privinţa demiterii lui Gâmbuţeanu: „Spre surprinderea noastră, în urma votului a reieșit faptul că PSD una zice și alta face“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii