Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vaccinarea copiilor şi pregătirea unităţilor de învăţământ pentru noul an şcolar, temele Colegiului Prefectural Constanţa

ro

31 Aug, 2017 00:00 2298 Marime text
Colegiul Prefectural s-a întrunit în şedinţă conform Ordinului prefectului nr. 422/23.08.2017, cu următoarea ordine de zi: informare privind acţiunile desfăşurate pentru prevenirea extinderii epidemiei de rujeolă la nivelul judeţului Constanţa şi informare privind stadiul de pregătire al unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa în vederea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor din anul şcolar 2017-2018.

1.000 de refuzuri la vaccinare, înregistrate în luna august 

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Constantin Dina, a declarat că, în vederea prevenirii extinderii epidemiei de rujeolă la nivelul judeţului, autorităţile sanitare constănţene au identificat zonele cu rata de acoperire vaccinală redusă şi au întocmit o listă a cabinetelor de medicină de familie ca centre de vaccinare.
 
În acelaşi timp, au solicitat medicilor de familie să se deplaseze la domiciliile pacienţilor fără decontarea acestor servicii şi au încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, prin care aceasta se obligă să asigure transportul la centrele de vaccinare a populaţiei rrome paupere.
 
De asemenea, a fost iniţiată o acţiune de control la cabinetele medicilor cu acoperire vaccinală redusă, pentru investigarea cauzelor neprezentării la vaccinare. În situaţia în care medicii de familie rămân fără vaccinuri în stoc sau în care acestea urmează să se epuizeze, ei se pot prezenta de câte ori este necesar la depozitul de produse antiepidemice al DSP Constanţa. În ceea ce priveşte vaccinarea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate susţine că cele mai mari probleme s-au înregistrat la copiii din mediul rural, deoarece acestora le lipsesc carnetele de vaccinare.      
               
Numai în luna august s-au înregistrat 1.000 de refuzuri la vaccinare, în scris, din partea părinţilor. „Discuţiile cu aceşti părinţi vor fi reluate în luna septembrie, având în vedere că urmează să fie adoptată şi legea vaccinării, iar una dintre prevederi interzice înscrierea în colectivităţi a copiilor nevaccinaţi“, a adăugat şeful DSP, Constantin Dina.      

 Manuale şcolare pentru clasele V-VIII, în curs de retipărire  

Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Anca Dragomir, a prezentat o informare privind pregătirea unităţilor de învăţământ pentru deschiderea anului şcolar 2017-2018. Astfel, din totalul de 6.919 posturi didactice, 4.863 sunt titulare şi 2.055 netitulare. În privinţa realizării măsurilor de asigurare a securităţii, 471 de unităţi şcolare sunt împrejmuite, iar zece neîmprejmuite. 51 de unităţi nu au securitate asigurată. Din totalul de 481 de unităţi şcolare, 437 au autorizaţii sanitare de funcţionare, 12 sunt în curs de autorizare şi 32 nu deţin autorizaţie sanitară.
 
Cu privire la stadiul achiziţionării şi distribuirii manualelor şcolare retipărite pentru clasele V-VIII, s-au încheiat 28 de contracte cu editurile, distribuirea acestora fiind în curs de desfăşurare. Pentru programul rechizite şcolare 2017-2018, procedura de achiziţie la nivelul inspectoratului şcolar este în derulare. Numărul estimat de beneficiari ai programului este de 3.414 elevi, iar suma totală repartizată de la bugetul de stat pentru această achiziţie este de 91.740 de lei.
 
La finalul şedinţei, prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, a cerut reprezentantului Inspectoratului Şcolar să transmită tuturor directorilor de unităţi de învăţământ să verifice dacă elevii sunt vaccinaţi. Totodată, în următoarea perioadă, reprezentantul Guvernului în teritoriu va organiza, în cadrul unei caravane, mai multe deplasări în judeţ, în cadrul cărora va discuta cu primarii şi va verifica stadiul pregătirii grădiniţelor şi a şcolilor înainte de startul anului şcolar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii