Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un proiect cu miză pentru administraţia Mazăre Arhitecţii vor, pentru studiere, noul PUZ al staţiunii Mamaia

ro

12 Mar, 2013 00:00 4032 Marime text
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, va solicita Primăriei Constanţa, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni, noul Plan de Urbanism Zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia, pentru studierea documentului.

Arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR, a declarat: „Vom cere documentaţia săptămâna aceasta. Dacă ne va fi pusă la dispoziţie, o vom analiza o lună, o lună şi jumătate şi, probabil în luna aprilie, ne vom pronunţa, ne vom spune punctul de vedere”.
Amintim că, la începutul acestui an, Primăria Constanţa a postat, pe site-ul său, un memoriu general privind reactualizarea PUZ-ului staţiunii Mamaia - modificare HCLM nr. 285 din 18 mai 2007. Aşa cum am mai menţionat, documentul e prezentat pe site-ul instituţiei ca fiind „de interes”. Conform documentului, este vorba despre actualizarea planului urbanistic zonal preliminar al staţiunii Mamaia, PUZ al cărui beneficiar este Primăria Constanţa şi care a fost proiectat, aşa cum era de aşteptat, de S.C. Kalinia Proiect SRL.
Despre PUZ-ul staţiunii de suflet a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, nu s-a mai auzit nimic de la anularea sa în instanţă, printr-o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie. La vremea aceea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului atrăgea atenţia asupra faptului că „PUZ-ul nu avea, aşa cum cere legislaţia în vigoare, nici avizele MDRT, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral şi nici nu deţinea procesul verbal de delimitare a zonei costiere”.

Noul PUZ al staţiunii este de un real interes atât pentru municipalitate, cât şi pentru constănţeni şi pentru arhitecţi. Aceştia din urmă vor analiza posibilităţile urbanistice ale staţiunii şi vor face o estimare privind planificarea urbană. Este sau nu sufocată staţiunea de betoane? Cât de mult s-a îngustat plaja în ultimii ani? Există suficient spaţiu verde în staţiune? Sunt sau nu respectate, din acest punct de vedere, normele europene? Va fi supus acest nou PUZ unei reale dezbateri publice sau va rămâne doar la nivelul pseudo-dezbaterii on line, doar pe site-ul Primăriei Constanţa? Pentru răspunsuri la aceste întrebări am încercat să o contactăm pe Luiza Elena Popa, arhitectul şef al municipiului Constanţa. Popa nu a răspuns nici apelurilor, nici mesajului  nostru. În cazul în care va transmite, totuşi, un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatean 11 Apr, 2013 01:18 avertisment catre cei care isi pun semnaturile pentru constructiile care vor urma in nordul statiunii Mamaia: Mazare nu va fi pe viata acolo! Va veni o vreme cand va trebui sa dati extemporale pentru aprobarile pe care le dati astazi. Cum este posibil ca in nordul statiunii, in zona cluburilor de noapte sa aprobati construirea unor inghesuieli de blocuri P+8 la 6 metri distanta unele de altele??!!! Chiar nu va puneti problema ca si peste cativa ani tot va trebui sa dati extemporale la DNA??!!! Si pentru blocurile actuale P+7 care au in autorizatia de constructie aprobare pentru "VILA TURISTICA P+7", cineva tot o sa faca parnaie printre voi si tare ma tem ca nu va fi dl. Zelca, domnilor oficiali din Primaria Constanta, domnilor arhitecti, stimata doamna arhitect sef Luiza Elena Popa!
  • proc. 12 Mar, 2013 06:18 Parca suntem o tara si de tampiti,nu numai hoti.Nu sesizeaza nimeni consilierii si primarul reactualizeaza un PUZ care ESTE ANULAT DEFINITIV ,in INSTANTA??!!