Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un oficial al Ministerului Culturii a venit la Constanța. Ce decizii au fost luate în proiectul de restaurare a Cetății Capidava

ro

10 Aug, 2017 00:00 3178 Marime text
Directorul Direcției Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ștefan Emilian Gamureac, s-a întâlnit, ieri, cu cei din conducerea Consiliului Județean Constanța pentru decizii importante legate de reluarea procedurilor în vederea organizării unei licitații pentru executarea restului de lucrări din cadrul proiectului „Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“.
 
Potrivit conducerii Consiliului Județean, licitația pentru reabilitarea cetății de pe malul Dunării va pleca de la 4 milioane de euro.

La întâlnire nu a participat responsabilul științific al cetății, Ioan Carol Opriș. Acesta spune că, deși a primit invitație din partea reprezentanților CJC să participe la discuții, reprezentantul ministerului a considerat că nu este necesară prezența acestuia la întâlnire. „Noi, colectivul științific de la Capidava, am formulat în mai multe rânduri observațiile noastre, probabil că din acest motiv s-a considerat că nu este nevoie de prezența mea“, ne-a declarat Opriș. De altfel, el a fost, la începutul acestei săptămâni, într-o audiență la președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, pentru a „mișca lucrurile în direcția reluării lucrărilor la proiect“.
 
Dacă nici după aceste discuții lucrările nu vor fi reluate, iar proiectul nu se va finaliza, Consiliul Județean ar putea fi obligat să restituie toți banii cheltuiți până acum cu Cetatea Capidava. Pentru lucrările executate până în anul 2015, de Mara Construct SRL, aflată în insolvență, au fost cheltuiți 10.881.534,1 lei, din care suma provenită din bugetul general al UE este de 8.911.085,77 de lei, iar din bugetul de stat, alți 1.362.781,94 de lei.
 
Lucrările de restaurare a cetății au fost întrerupte în noiembrie 2015, după ce Ministerul Culturii s-a declarat nemulțumit de cum va arăta proiectul, iar în octombrie 2016, Comisia Națională LIMES din cadrul Ministerului Culturii denunța modul în care s-a realizat lucrarea, susținând că cetatea nu mai corespunde criteriilor de autenticitate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.
 
Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a declarat, la finalul unei ședințe care a durat mai bine de patru ore, că toată lumea este de acord cu reluarea proiectului de reabilitare a cetății. „La întâlnire au fost prezenți și proiectanții, și echipa de implementare. Așteptăm ca, săptămâna viitoare, să primim de la Ministerul Culturii OK-ul pe observațiile făcute de specialiștii-arheologi și apoi ne apucăm de licitație. Important este că toată lumea dorește reluarea lucrărilor. Iar lucrurile pot fi rezolvate în teren, în baza observațiilor“, a spus șeful Consiliului Județean.
 
Din păcate - asta este situația -, proiectul va trebui „îndreptat“ de aceeași firmă de arhitecți, Abral Art Product SRL, care a contribuit și ea la situația actuală din teren. Firma, înființată în anul 1992, cu sediul în București, are, în prezent, următorii asociați: Aurel Ioan Eugen Botez (52%), Mariana Florea (28%), Luiza Maria Atanasiu (10%) și Andrei Atanasiu (10%).

În 2008, administrator cu puteri depline al firmei Abral Art Product SRL devine Aurel Ioan Eugen M. Botez, pe atunci asociat unic al companiei. În vara anului 2015, Abral Art Product SRL își schimbă sediul social dintr-o clădire în altă, ambele din București, cea din urmă fiind deținută de companie, iar spațiul putând fi utilizat de aceasta până în 2035.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii