Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:19 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un elicopter Airbus Helicopters tip H135 înlocuieşte aeronava prăbuşită în lacul Siutghiol

ro

28 Sep, 2016 00:00 2999 Marime text
La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Marius Horia Țuţuianu, aleşii judeţeni vor supune la vot un proiect de hotărâre ce vizează semnarea unui act adiţional la Protocolul de colaborare dintre CJC şi Inspectoratul General al Aviaţiei al Ministerului Afacerilor Interne. Obiectul acestui protocol îl reprezintă un elicopter Airbus Helicopters tip H135, SN 1112, nr. MAI 349.
 
Practic, noul elicopter va înlocui aeronava S/N 1115 achiziţionată de CJC prin proiectul transfrontalier „Equipment to Save our Lives – ESOL”, cofinanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 2 Mediu „Utilizarea durabilă şi protejarea resurselor naturale şi de mediu şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”, Domeniul major de intervenţie „Dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor comune de prevenire a crizelor naturale şi tehnologice, inclusiv dezvoltarea de servicii de intervenţie în situaţii de urgenţă.
 
La vremea respectivă, cu sprijinul financiar al CJC a fost achiziţionat elicopterul medicalizat de tip EC-135 având ca obiect executarea de misiuni de salvare aeriană. Numai că, în data de 15 decembrie 2014, elicopterul respectiv s-a făcut praf în urma unei catastrofe aeriene, incident ce a dus şi la dispariţia întregului echipaj aflat la bord.

Citeşte şi

UPDATE
Elicopter SMURD, căzut în lacul Siutghiol. Trei persoane dispărute. A fost recuperată din apele reci a două victimă (galerie foto + video)

 
Patru oameni care salvau vieţi vor petrece Crăciunul în Ceruri
Prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol - cronica unor morţi incredibile. Autorităţile române fac, din nou, dovada incompetenţei (galerie foto+video)


Filmul accidentului aviatic din Constanţa
Supravieţuitorii strigau disperaţi după ajutor (video)

 
Elicopterul prăbuşit a fost înlocuit cu o altă aeronavă de Airbus Helicopters România, în baza poliţei de asigurare. Numai că, în baza unui contract de depozit parafat pe 24 mai anul curent, aparatul de zbor se află în hangarul de la sediul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. „Pentru îndeplinirea într-un mod conform şi eficient a obiectivelor proiectului şi în vederea realizării misiunilor de salvare cu noul aparat medicalizat, am propus semnarea unui act adiţional la Protocol de colaborare nr. 14346/9384 din 5.08.2010/03.09.2014 cu Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, în sensul că obiectul protocolului îl reprezintă elicopterul Airbus Helicopters tip H135, SN 1112, nr. MAI 349”, se menţionează în expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre iniţiat de preşedintele CJC, Marius Horia Țuţuianu.
 
Ca urmare a aprobării de către consilierii judeţeni constănţeni a proiectului de hotărâre, respectiv a art. 3 al actului adiţional, părţile semnatare ale protocolului desemnează ca persoane de contact pe: comandor Cătălin Paul Dache - comandantul Detaşamentului Aeromedical din partea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, comandor Petre Trăilescu - şef Birou Exploatare Aeronave - Detaşamentul Aeromedical, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, Dumitru Daniel Learciu - vicepreşedinte CJC şi Marian Bănică - şef Serviciu Pregătire Proiecte din cadrul CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii