Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul decide soarta plajelor constănțene. Când se va pronunța instanța

ro

21 Mar, 2020 00:00 3117 Marime text

Caz cu greutate, ce vizează soarta plajelor litoralului românesc, aflat la un pas de a fi soluționat, la Tribunalul Constanța. Judecătorii au amânat pentru începutul lunii aprilie pronunțarea în litigiul în care Administrația Națională Apele Române a invocat nelegalitatea tuturor hotărârilor luate de Consiliul Local Constanța prin care plaja a fost trecută în patrimoniul Municipiului Constanța.
Inițial, pronunțarea unei sentințe în acest proces fusese amânată pentru săptămâna în curs însă cauza s-a dovedit a necesita o analiză mult mai amplă asupra tuturor actelor depuse la dosar atât de către ANAR – ABADL, cât și de către administrația locală. În aceste condiții, pronunțarea soluției a fost amânată pentru începutul lunii viitoare. Astfel, deși procesul propriu-zis privește o suprafață relativ mică de plajă, de circa 530 de metri pătrați, situată în zona Cazino, din Mamaia, dosarul este cu atât mai important cu cât au fost invocate excepții de nelegalitate „pentru orice altă Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanța prin care plaja litoralului românesc a fost înscrisă în patrimoniul privat al Municipiului Constanța“.
 

Dreptul de proprietate publică este inalienabil“

Potrivit cererii de chemare în judecată, menționată pe Portalul Jurisprudenței Naționale, ABADL a susținut „excepția de nelegalitate a HCL nr. 109/28.02.2005, nr. 427/15.09.2006, nr. 154/26.04.2001, nr. 433/25.07.2005, nr. 49/20.01.2006 și nr. 285/18.05.2007, precum și pentru orice altă Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanța prin care plaja litoralului românesc a fost înscrisă în patrimoniul privat al Municipiului Constanța (pozițiile care vizează plajele litoralului românesc)“. Concret, conform www.rolii.ro, reprezentanții ABADL au argumentat că „pârâtele Municipiul Constanța și Consiliul Local Constanța nu puteau inventaria imobilul în cauză în domeniul public sau privat al municipiului Constanța, deoarece face parte de drept din domeniul public al statului“.

În același proces,avocații ANAR – ABADL au mai precizat că „dreptul de proprietate publică este inalienabil, actele juridice încheiate cu încălcarea principiului inalienabilității dreptului de proprietate publică sunt lovite de nulitate absolută“. Toate aceste precizări au fost făcute în cererea inițială de chemare în judecată, document menționat pe Portalul Jurisprudenței Naționale, www.rolii.ro.

De altfel, în același document, înaintat inițial Judecătoriei Constanța, la data de 7 septembrie 2017, ANAR – ABADL a precizat că solicită, în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța, RAEDPP și societățile private care beneficiază de dreptul de folosință asupra terenului în litigiu, „restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc“.
Așa cum am precizat anterior, suprafața totală revendicată în acest litigiu este de 537 mp, fiind situată în Stațiunea Mamaia, zona Cazino. ANAR – ABADL a solicitat restituirea plajei „în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR – ABADL, precum și rectificarea cărții funciare nr. (...) aferentă Municipiului Constanța, în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea municipiului Constanța, dreptul de administrare înscris în favoarea RAEDPP, dreptul de folosință înscris în favoarea (...), asupra terenului în suprafață de 537 mp“.

În replică, Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța au invocat excepția inadmisibilității acțiunii în revendicare, întrucât nu s-a solicitat anularea hotărârilor Consiliului Local prin care a fost inventariat/dat în administrare terenul solicitat. În ce privește fondul cauzei, cele două entități au solicitat respingerea cererii de chemare în judecată ca nefondată, cu cheltuieli de judecată.

După înregistrarea inițială la Judecătoria Constanța, cazul a ajuns pe rolul Tribunalului, unde s-a decis efectuarea unei expertize topgrafice și a unei expertize în specialitatea geodezie și geomorfologie. În cele din urmă, la ultima înfățișare, magistrații Tribunalului au constatat cauza în stare de judecată și, ulterior ascultării părților din proces, au decis amânarea pronunțării unei hotărâri.

Indiferent care va fi decizia Tribunalului, aceasta nu este definitivă, ci va putea fi atacată de părțile nemulțumite la Curtea de Apel Constanța. În aceste condiții, procesul nu se va încheia până ce nu va fi pronunțată o hotărâre definitivă în cauză.


Citește și:

Administraţia Naţională Apele Române susţine nelegalitatea tuturor hotărârilor Consiliului Local Constanţa prin care i-au fost luate plajele
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii