Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştii ce-a făcut, patru ani, parlamentarul tău? Senatorul Nicolae Moga, parlamentarul atipic

ro

16 Oct, 2012 01:00 5738 Marime text
Moga-NicolaeMoga10.jpgZIUA de Constanţa prezintă profilul parlamentarilor constănţeni. Ce au făcut ei în ultimii patru ani? Prin ce s-au remarcat în mandatul 2008 - 2012? În ce scandaluri au fost implicaţi? În ce dosare? Cum au evoluat averile lor? Se pot mândri cu iniţiative care au devenit legi? Au fost activi? Au fost aproape de cetăţenii din colegiul lor, cei care le-au dat votul în contextul alegerilor generale din noiembrie 2008?

Vom prezenta profilul fiecăruia dintre cei 14 parlamentari constănţeni şi, de asemenea, al celor doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, aleşi la nivel naţional, dar originari din Constanţa.

Moga-mobilul

Social democratul Nicolae Moga, senatorul Colegiului uninominal 2, este, probabil, cel mai atipic parlamentar constănţean. Nu are un cabinet parlamentar, ci un autocar pe care l-a denumit „Moga-mobil" şi cu ajutorul căruia ajunge în localităţile din colegiul său, la audienţe. Moga nu are o părere bună despre actuala clasă politică şi nu le ia apărarea colegilor săi din Parlament. Nu o dată, senatorul PSD a criticat dur scena politică din România, iar la jumătatea actualului mandat şi-a autoevaluat activitatea de senator ca fiind de nota 7. Le-a reproşat colegilor săi faptul că ar fi „rupţi de realitate, paraleli cu viaţa reală".

Cu toate acestea, Nicolae Moga este unul dintre cei mai populari parlamentari constănţeni, cunoscut de alegătorii din colegiul său.

Admintim că, la alegerile generale din 30 noiembrie 2008, Moga i-a avut contracandidaţi pe Colegiul 2 pe democrat liberalul Dorel Onaca, actual consilier prezidenţial, liberalul Ovidiu Cupşa, pe Marian Stelian Pană (PNG), Valentin Marcel Vrabie (PRM) şi Ildiko Benedek (UDMR).

Fost subprefect, actual senator

Nicolae Moga s-a născut pe 25 octombrie 1952. Aşa cum se arată în biografia postată pe site-ul Senatului, între 1973 şi 1977 studiază la Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Energetică, Specializarea Centrale Termoelectrice. În perioda 2002 - 2004 urmează, la Universitatea Ecologică Bucureşti, Studii postuniversitare în Management şi Finanţare Locală. La aceeaşi universitate termină, în 2006, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Juridice.

Între 1991 şi 1993 Nicolae Moga este subprefect al judeţului Constanţa.

Legat de experienţa politică, trebuie menţionat că actualul senator este membru al PSD Constanţa din anul 2003. Moga a fost, de asemenea, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.

Potrivit biografiei sale, Nicolae Moga este membru fondator al Universităţii „Ovidius" Constanţa, dar şi al Universităţii „Andrei Şaguna" din Constanţa.

Activitatea parlamentară în cifre

Conform celui mai recent raport de monitorizare lansat, la începutul acestei luni, de Institutul pentru Politici Publice (IPP), raport intitulat „Sinteza activităţii parlamentarilor în mandatul 2008 - 2012", senatorul Colegiului 2 a avut 68 de luări de cuvânt în plen, zece întrebări şi interpelări şi 27 de propuneri legislative. Din punct de vedere al iniţiativelor, Nicolae Moga se află pe locul 90 în topul parlamentar.

Cât despre prezenţa la vot, Nicolae Moga a înregistrat, în perioada 19 decembrie 2008 - 15 octombrie 2009, o prezenţă de 50,8%.

Parlamentarul constănţean este vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Belarus, Brazilia şi Republica Coasta de Fildeş.

În ceea ce priveşte iniţiativele legislative, o parte dintre ele au devenit legi. Potrivit site-ului Senatului, este vorba despre propunerea legislativă pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române" în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale - Pardina, Maliuc şi Crişan, judeţul Tulcea, a unor suprafeţe de teren - Legea 212 din 15 noiembrie 2011 şi despre propunerea legislativă privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1944 - Legea 226 din 29 noiembrie 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii