Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spre „stupoarea” primarului, „părţile s-au înţeles” Cum au bătut palma Mazăre şi italienii de la Fin.Co.Ge.Ro SPA

ro

03 Oct, 2013 00:00 2352 Marime text
Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat ieri în şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa, Fin.Co.Ge.Ro SPA renunţă parţial la contractul de concesiune nr. 38133/15.06.2000 pentru realizarea obiectivului „Proiect al programului de dezvoltare edilitară a municipiului Constanţa - Zona Faleză Nord”, respectiv la suprafaţa de 10.847 metri pătraţi, aferentă lotului D, „suprafaţă care nu este afectată în prezent de nicio construcţie”. Acelaşi proiect prevede că Fin.Co.Ge.Ro SPA renunţă în totalitate şi la contractul de concesiune nr. 38.134/15.06.2000 pentru realizarea obiectivului „Proiect al programului de dezvoltare edilitară a municipiului Constanţa - zona faleză, str. Mihai Eminescu”.

Stupoarea lui Mazăre

„80% din problemele pe care municipiul le-a avut cu firma Fin.Co.Ge.Ro...  consideraţi că am scăpat de ele. Istoricul este îndelungat. Este semnat (n. r. contractul) înainte de a ajunge eu la Primărie, presupunea ca Primăria să investească pe terenurile concesionate de ei cam - la ora actuală - 50 de milioane de euro. Pur şi simplu îngenunchea oraşul, de-aia ne-am şi judecat atâta. Ieri, spre stupoarea mea, neaşteptat am reuşit să stingem 80% din aceste probleme. Contractul acesta păgubos (...) va fi reziliat pe restul suprafeţelor unde domnii n-au construit şi, ca atare, noi nu mai urmează să plătim infrastructura”, a declarat, ieri, primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Amintim că este vorba despre un contract semnat de fostul edil şef al Constanţei, Gheorghe Mihăeşi, prin care municipalitatea se angaja să realizeze din banii săi toată infrastructura (străzi, canalizare, parcări, spaţii verzi, parcuri, pieţe) aferentă a două terenuri concesionate, pe o perioadă de 25 de ani, către Fin.Co.Ge.Ro.

Primaria nu mai e obligată să investească în infrastructură

Şeful administraţiei publice locale constănţene susţine că la baza acestui proiect stă un acord încheiat marţi cu Fin.Co.Ge.Ro. „În urma discuţiilor purtate, domnul Romeo Nunzio anunţă că doreşte să renunţe la orice fel de acţiune în instanţă, numai dacă renunţarea este bilaterală”, se menţionează în procesul verbal ataşat proiectului de hotărâre.
Concret, prin renunţarea parţială şi totală a Fin.Co.Ge.Ro la cele două contracte de concesiune, municipalitatea nu mai este obligată să investească  zeci de milioane de euro în infrastructura de pe terenul din Faleză Nord şi în cea de pe terenul din strada Mihai Eminescu. Decizia italienilor de la Fin.Co.Ge.Ro pare cel puţin surprinzătoare, în contextul în care, aşa cum se ştie, relaţiile tensionate dintre această societate şi Primăria Constanţa fac obiectul a zeci de dosare în instanţă. Potrivit spuselor viceprimarului Decebal Făgădău, pe rolul instanţelor s-ar afla 53 de procese cu Fin.Co.Ge.Ro.
„Părţile s-au înţeles. Nu mai avem obligaţia de a pune bani în infrastructură”, a explicat, ieri, şi Constantin Racu, directorul Direcţiei Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii