Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spirite încinse la dezbaterea publică a proiectului privind aprobarea bugetului municipiului Constanţa pe 2016 (galerie foto)

ro

29 Jan, 2016 00:00 3121 Marime text
Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016 a fost tema unei dezbateri publice organizate de Primăria Constanţa. Evenimentul a avut loc în sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016 a fost afişat pe site-ul Primăriei Constanţa. Printre cei care au dorit să-şi expună punctele de vedere cu privire la acest proiect s-au numărat: Alexandru Manda - preşedintele Asociaţiei Elevilor Constanţa (AEC), Iulian Gropoşilă - preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Constanţa, Andrei Popescu, preşedintele Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA), arhitectul Andrei ChivuSandu Grumeza. 
 
În proiectul de hotărâre, programele şi acţiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local. Se continuă cu acţiunile de asistenţă socială prin acordarea de ajutoare în natură, cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri şi persoanelor cu handicap, gratuităţi pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, premii în bani oferite persoanelor care împlinesc vârsta de 80 de ani şi familiilor care împlinesc 50 de ani de căsnicie, ajutoare pentru încălzirea locuinţei.
 
De asemenea, în anul 2016 se vor acorda premii persoanelor care împlinesc 90 şi 100 de ani, copiii vor primi cadouri de Paşte şi de Crăciun şi se va deschide un nou club de iarnă pentru persoanele vârstnice. Mai mult decât atât, Primăria Constanţa intenţionează să renunţe la distribuirea de pachete şi să acorde tichete valorice într-un cuantum care va fi estimat pe parcursul anului în funcţie de posibilităţile reale de înlocuire a sistemului de ajutoare. Începând cu acest an, Serviciul Public de Asistenţă Socială va funcţiona ca instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Local şi va avea în structura sa: două cantine sociale, Centrul Social, Serviciul de Administraţie Creşe, Căminul pentru Persoane Vârstnice, un aparat propriu care va gestiona toate aceste instituţii, dar va avea în atenţie şi activitatea medicilor şcolari, persoanele cu handicap şi asistenţii acestora, serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copilului.

Se va suplimenta numărul de poliţişti

Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016, începând din acest an, se va suplimenta numărul de poliţişti pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice în cartierul Henri Coandă, dar şi cel al poliţiştilor rutieri. De asemenea, se va asigura paza în toate intersecţiile din municipiu. În acest an, municipalitatea îşi doreşte mai multe acţiuni culturale şi sportive, cum ar fi spectacole estivale, Festivalul Antic Tomis, Festivalul Verii Mamaia, Festivalul Iernii, Revelionul 2017, Ziua Copilului - 1 Iunie, zilele municipiului Constanţa, concursuri şi festivaluri de muzică, Festivalul Etniilor Dobrogene - Ziua Dobrogei, concursuri-festivaluri de teatru, Tabăra Internaţională de Ceramică, Regata Mării Negre, Campionatul European de Şcoli sau finanţarea sportului de performanţă.

Obiective de investiţii majore pe anul în curs

În proiectul bugetului pe 2016 regăsim şi obiective de investiţii majore, cum ar fi: lucrările de reparaţii capitale şi modernizare a pasajului rutier Cumpenei; începerea etapei a II-a a lucrărilor de construire a unităţilor locative modulare în municipiul Constanţa; finalizarea obiectivului „Construire parcare zona Albatros“; lucrări de amenajare a locurilor de joacă; continuarea lucrărilor de construire a locuinţelor sociale finanţate conform Legii 114/1996 şi construirea locuinţelor destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate, finanţate conform O.U.G. 74/2007; reabilitarea fântânilor arteziene; reabilitarea prin mansardare a trei creşe din municipiu, şi anume Creşa 1, 2 şi 5; achiziţia de utilaje pentru Confort Urban, în vederea asigurării condiţiilor necesare acreditării în viitor a societăţii pentru a putea efectua investiţii în drumurile din municipiu; reabilitarea faţadelor şi acoperişurilor la clădirile proprietate publică sau privată a unităţii administrativ-teritoriale, în principal în zonele centrale ale oraşului şi în Piaţa Ovidiu; elaborarea de studii şi documentaţii tehnico-economice pentru reabilitarea şi consolidarea unor clădiri proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale.

Şcoli reabilitate şi modernizate

În acest an şcolar, zece unităţi de învăţământ din municipiul Constanţa vor intra într-un proces de reabilitare şi modernizare. De asemenea, autorităţile locale speră ca, în semestrul al doilea, mai mulţi elevi să beneficieze de burse, de aceea au preconizat o creştere a sumelor alocate faţă de anul 2015. „Avem un buget sustenabil, sănătos, care deschide posibilităţi de absorbţie a fondurilor europene, dar în acelaşi timp este un buget care nu va aduce mari surprize administraţiei locale“, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

AEC a cerut mărirea bugetului cu şapte milioane de lei

În cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului bugetului municipiului Constanţa pe anul 2016, Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat suplimentarea bugetului destinat învăţământului cu 7 milioane de lei, 5 milioane de lei fiind suma necesară pentru cheltuielile materiale cu bunuri şi servicii, iar 2 milioane de lei, pentru mărirea fondului de burse.
 
În proiectul bugetului pentru anul 2016, Primăria municipiului Constanţa a cuprins 22 de milioane de lei pentru învăţământ, dintre care 4 milioane de lei cu destinaţia de cheltuieli materiale cu bunuri şi servicii. AEC consideră necesară mărirea cu 5 milioane de lei a sumei destinate cheltuielilor materiale, însumând astfel 9 milioane de lei. Argumentul AEC este că, prin creşterea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, vor putea fi asigurate condiţiile optime de învăţare pentru elevii din municipiul Constanţa, astfel fiind stopat flagelul aşa-zisului fond al şcolii. În propunerea de buget supusă dezbaterii publice, fondul de burse este în cuantum de 3 milioane de lei. AEC solicită suplimentarea acestuia cu 2 milioane de lei, astfel însumând un cuantum de 5 milioane de lei. Această mărire va permite, în urma stabilirii numărului de beneficiari, creşterea cuantumului burselor.
 
De asemenea, în cadrul dezbaterii, AEC a solicitat şi creşterea fondului destinat activităţilor de tineret, acordat în temeiul Legii tinerilor nr. 350/2006, la suma de 200.000 de lei. În momentul de faţă, Primăria Constanţa a stabilit fondul destinat activităţilor de tineret la un cuantum de 80.000 de lei. Creşterea cu 120.000 de lei este necesară pentru desfăşurarea unor activităţi de amploare. Totodată, AEC propune ca, din fondul pentru activităţi de tineret, suma de 60.000 de lei să fie destinată organizării de activităţi în cadrul programului naţional Şcoala Altfel. „Creşterea cheltuielilor materiale este imperioasă, acesta fiind singurul mod în care poate fi stopată colectarea fondului şcolii, în prezent elevilor fiindu-le ceruţi bani pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii. Este obligaţia autorităţilor locale să se asigure că elevii care studiază în respectiva localitate beneficiază de condiţii optime de învăţare. De asemenea, atragem atenţia că autorităţile locale au obligaţia de a aloca bani în bugetul local pentru asigurarea pazei unităţilor şcolare“, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda.

Observaţii pe marginea proiectului de buget

Dezbaterea publică s-a transformat, încet-încet, într-o „luptă“ de replici acide la adresa autorităţii locale. Constănţeanul Sandu Grumeza a solicitat construirea unui monument în memoria celor trei fete decedate în incendiul de la Beirut, care să fie amplasat pe bulevardul Tomis, iar arhitectul Andrei Chivu a cerut ca RATC să introducă mijloace de transport nepoluante în oraş, dar şi ca unităţile şcolare să fie reabilitate.
 
Sandu Grumeza este constănţeanul care, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, a iscat un scandal, reproşându-le aleşilor faptul că au organizat acordarea de pachete pe 27 decembrie, iar tatăl său s-a îmbolnăvit şi a murit ca urmare a faptului că a stat la coadă, în frig.

Citeşte şi

Un constănţean le-a reproşat aleşilor locali
„Tatăl meu a murit din cauză că a stat în frig la coadă, pentru pachete“

 
La rândul său, Andrei Popescu, preşedintele (ACIA), le-a cerut consilierilor locali să nu voteze, în şedinţa din 29 ianuarie a CLM Constanţa, acest proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului pentru anul 2016.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii