Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șoferii din Constanța pot răsufla ușurați Consiliile locale nu se mai pot implica în ridicarea mașinilor staționate neregulamentar

ro

26 May, 2015 00:00 1888 Marime text


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a judecat, ieri, recursul formulat de Avocatul Poporului cu privire la legalitatea hotărârilor adoptate de consiliile locale în vederea reglementării procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

În opinia Avocatului Poporului, doar Guvernul poate stabili astfel de sancţiuni. ÎCCJ a decis că ridicarea mașinilor parcate neregulamentar nu poate fi reglementată de consiliile locale, hotărârile adoptate de consiliile locale cu privire la ridicarea acestor mașini fiind, deci, lovite de nulitate.

În recursul formulat, Avocatul Poporului atrăgea atenția asupra faptului că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, pe motiv că stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere. În același recurs, instituția Avocatului Poporului menționa că apreciază că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în materie, „fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară“.

Amintim că, până în primăvara acestui an, mașinile staționate neregulamentar în municipiul Constanța erau ridicate de o firmă specializată, care avea contract cu administrația publică locală. Contractul a expirat însă la data de 1 aprilie și nu a fost reînnoit, căci municipalitatea a așteptat decizia instanței supreme. Totodată, reamintim că, de-a lungul anilor, ridicarea acestor mașini, respectiv recuperarea lor contra sumei de 600 de lei a fost extrem de criticată de șoferii constănțeni, fiind considerată un abuz.

În ședința Consiliului Local Municipal Constanța din 15 aprilie, Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, declara, pe marginea acestui subiect: „Nu voi semna niciun contract care să contravină legii sau care să aibă şi cea mai mică suspiciune de nelegalitate. Astfel încât, până nu se vor lămuri aspectele de legalitate privind această ridicare de maşini, eu personal nu voi semna acel contract”. În concluzie, municipalitatea nu va mai putea semna un contract privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar.
 
Pentru mai multe detalii pe acest subiect, citiți și 
„ACIA atrage atenția. Contractul încheiat de Primăria Constanța cu firma ce ridică mașini expiră la 1 aprilie“
„Decebal Făgădău - «Eu personal nu voi semna acel contract». Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Constanța, la mâna instanței supreme“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii