Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sincopele transparenţei din administraţia locală Primăria Constanţa dă peste 66.000 de lei anual pentru întreţinerea unor ceasuri defecte

ro

27 Nov, 2013 00:00 2029 Marime text
Atrăgeam atenţia, în urmă cu o lună, asupra faptului că ceasurile electronice stradale din municipiul Constanţa par a fi... în căutarea timpului pierdut. Asta deoarece o parte dintre ele au „uitat” ora exactă, au încremenit în timp. Pentru că de aceste obiective răspunde Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, i-am cerut lămuriri legate de starea ceasurilor directorului direcţiei, Ionel Pilat. În buna tradiţie, aceasta din urmă nu a catadicsit să răspundă apelurilor presei, motiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa a formulat, pe această temă, o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Răspunsul Direcţiei Servicii Publice, Serviciul Dotări urbane, ecarisaj, deratizare, dezinsecţie, administrativ şi tehnico-economic a venit ieri. Potrivit acestuia, „serviciile de reparaţii pentru ceasurile electronice stradale din municipiul Constanţa sunt asigurate de către Serviciul Dotări Urbane din cadrul Direcţiei Servicii Publice, prin societăţi comerciale care au ca obiect de activitate această categorie de lucrări, în funcţie de alocarea bugetară pe anul în curs”. Asta era deja de la sine înţeles, în sensul în care, aşa cum spuneam în mai multe rânduri, Direcţia Servicii Publice din Primăria Constanţa este cea care răspunde de aceste obiective. Interesant de aflat ar fi fost însă care este societatea care repară ceasurile, care le întreţine, care se ocupă efectiv de ele. Aşadar, răspunsul administraţiei publice locale este, din acest punct de vedere, doar pe jumătate concludent.

În ceea ce priveşte procedura prin care a fost selectat prestatorul acestor servicii, conform răspunsului Primăriei Constanţa, a fost vorba despre „cumpărare directă”, în primăvara anului 2013.
Cât despre suma pe care municipalitatea o alocă anual întreţinerii ceasurilor electronice stradale, Primăria Constanţa susţine că se ridică la 66.811 lei, fără TVA.

Nu mai puţin important, la întrebarea „care sunt cauzele defecţiunilor destul de frecvente ale ceasurilor (fiabilitatea acestora, fenomenele meteo, piesele de slabă calitate sau neadecvate etc.)?” administraţia locală a răspuns: „a) condiţiile meteo, b) apariţia de noi obiective de investiţii care afectează branşarea ceasurilor la energie electrică, c) avarii ale operatorilor de servicii publice pe domeniul public şi privat al municipiului, d) accidente de circulaţie produse de autori necunoscuţi, f) furturi şi alte acte de vandalism săvârşite în mod deosebit pe timpul nopţii, cu rea voinţă etc.”.
În luna octombrie a acestui an ceasul electronic stradal din zona Gării Constanţa era defect. La fel, cel de la intersecţia străzii Pandurului cu Şoseaua Mangaliei. Tot defect era şi ceasul electronic stradal din apropierea Tribunalului Constanţa, dar şi cel din faţa magazinului Tomis, situat în strada Ştefan cel Mare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii