Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:43 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpozion aniversar la Techirghiol Vasile Sârbu şi Adrian Bavaru, amintiri despre savantul Emil Palade (galerie foto)

ro

19 Nov, 2012 03:22 2569 Marime text
1_01.jpgLa 100 de ani de la naşterea lui Emil Palade, Universitatea Ovidius, Atenul Dobrogeţia şi Primăria Techirghiol au fost realizatorii unui eveniment inedit.

În sala bibliotecii din Techirghiol au fost prezentate imagini cu Emil Palade de la momentul decernării premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, din 1974, dar şi de la înmânarea titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Ovidius, din 1998. Cei prezenţi în sală au avut ocazia să audă şi vocea lui Emil Palade, audiind mesajul transmis de Emil Palade, în 1998, Universităţii Ovidius, la momentul acordării titlului de Doctor Honoris Causa. De altfel, titlul oferit de Universitatea Ovidius este cel mai probabil cel din urmă titlu primit de Emil Palade, apreciază reprezentanţii Universităţii Ovidius.

La simpozionul aniversar au participat primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, cetăţeanul de onoare al oraşului, conf. univ. dr., Aurelia Lăpuşan, preşedintele Ateneului Dobrogeţia, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, prim vicepreşedintele Atenului Dobrogeţia, prof. univ. dr. Octavian Unc, directorul de la Arhivele Naţionale Constanţa, dr. Virgil Coman, director al Institutului de Cercetări Marine Constanţa, dr. Alexandru Bologa, prorector de imagine, comunicare şi probleme sociale studenţeşti, prof. univ. dr. Ion Bordeianu şi rectorul onorific al Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Adrian Bavaru.

Techirghiol nu a fost ales întâmplător pentru omagierea lui Palade

Conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a explicat de ce a fost ales oraşul Techirghiol şi nu Constanţa pentru desfăşurarea simpozionului aniversar. „Emil Palade este singurul nostru laureat al premiului Nobel şi românul care şi-a legat într-un fel destinele şi de Dobrogea. Întâi de toate aş spune că el este Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius, ceea ce este foarte onorant pentru întreaga comunitate academică. Apoi aş spune că aici la Techirghiol oamenii simt, rezonează pentru a-l cinsti pe Palade pentru că în tinereţea lui, în anii din timpul războiului, deşi era medic, deşi a fost în război (în campanie a ajutat soldaţii îngrijindu-i pentru că era deja chirurg în perioada respectivă), şi-a făcut teza de doctorat aici, cercetând în spaţiul de la Staţiunea de Cercetări Marine din Agigea, delfinul de Marea Neagră. Şi socotesc eu că este onorant pentru noi astăzi să spunem că iată cariera ştiinţifică a lui Emil Palade, rezultatele acestea extraordinare, au nişte rădăcini şi în spaţiul nostru dobrogean".

Profesorii Vasile Sârbu şi Adrian Bavaru l-au cunoscut personal pe savant

Atât prof. univ. dr. Vasile Sârbu cât şi prof. univ. dr. Adrian Bavaru şi-au amintit cu plăcere de perioada când a avut şansa să-l întâlnească pe marele savant Emil Palade.

De altfel, Adrian Bavaru a povestit chiar şi momentul emoţional în care a avut onoarea să-i ofere lui Emil Palade, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius. „În 1998, Senatul Universităţii Ovidius i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, la propunerea Facultăţii de medicină şi biologie. Am avut în momentul decernării o legătură directă cu dânsul în California, de la San Diego, fiindcă, fiind, în vârstă nu mai putea să vină în România. La câteva luni, în toamnă, am fost şi i-am dus această diplomă de onoare, i-am înmânat-o şi am avut o discuţie interesantă cu dânsul. Era a doua oară când îl vizitam. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost modul în care gândea şi cum se interesa de universitatea noastră, de legăturile pe care le avem, de Staţiunea de Cercetări Marine de la Agigea unde fusese şi lucrase pe delfini, unde a studiat structura rinichiului de la delfini pentru a face o comparaţie cu rinichiul uman", şi-a amintit cu plăcere prof. univ. dr. Adrian Bavaru. Rectorul onorific al Universităţii Ovidius susţine că Emil Palade a fost foarte încântat, apreciind că probabil titlul de Doctor Honoris Causa a fost şi ultimul titlul care i s-a mai decernat. „Dânsul nu mai putea să participe la astfel de activităţi", a adăugat Bavaru.

Primarul Adrian Stan a fost premiat

Cu ocazia acestui eveniment, reprezentanţii Ateneului Dobrogeţia i-au oferit primarului Adrian Stan o diplomă de membru pentru înţelegerea, prietenia, găzduirea pe care le-a oferit membrilor Ateneului. Diploma a fost însoţită de o sticlă de cidru, băutura ateneului.

„Vă mulţumesc pentru onoarea de a mă primi în rândurile dumneavoastră, este o chestie care nu s-a mai întâmplat. Am mai intrat în alte organizaţii, în UTC, sau politice, dar niciodată într-o organizaţie atât de onorantă şi onorabilă, un ateneu care este şi pe gustul meu care promovează şi cultura şi istoria şi tot ceea ce s-a întâmplat în această zonă foarte frumoasă, Dobrogea şi care ne hrăneşte şi ne întreţine atât material cât şi spiritual", a declarat primarul Adrian Stan. Acesta a încheiat prin a spune că speră să fie un membru activ al Ateneului Dobrogeţia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii