Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Servicii moderne, bazate pe tehnologie Biblioteca orăşenească Ovidiu, înscrisă în competiţia RO Smart

ro

07 Nov, 2018 00:00 1931 Marime text
Primăria Ovidiu participă la competiţia RO SMART în Ţara lui Andrei, cu proiectul „Biblioteca Smart Ovidiu“. Proiectul îşi propune optimizarea activităţilor bibliotecii şi crearea de servicii moderne pentru membrii comunităţii.
 
Printre obiectivele proiectului se numără: conversia bazei de date din softul integrat de bibliotecă; introducerea tehnologiei RFID; realizarea site-ului bibliotecă şi catalogul OPAC; digitizarea bibliografiei şcolare; crearea serviciului „Ludoteca ambulantă”; înfiinţarea Markerspaces (Ateliere), care să faciliteze interconectarea membrilor comunităţii, dar şi crearea unui club de coding pentru copii. Prin implementarea proiectului se doreşte transformarea bibliotecii într-un loc unde utilizatorii creează, inventează, învaţă şi socializează.
 
Serviciile moderne bazate pe tehnologie contribuie la consolidarea abilităţilor utilizatorilor şi îi ajută să fie mai bine informaţi. Programele pentru copii se axează pe formarea competenţelor STEM. Optimizarea activităţii de bibliotecă, prin monitorizarea circulaţiei cărţii, permite organizarea de diverse activităţi de animaţie culturală sau socială şi crearea de servicii noi. Folosirea RFID permite crearea Serviciul de informare prin e-mail / sms pentru a trimite mesaje abonaţilor care au uitat să returneze cărţile, să fie  informaţi, de fiecare dată, când se organizează anumite evenimente sau sunt oferite servicii noi. Un soft accesibil datorită aplicării noii tehnologii este cel educaţional. Această componentă software permite bibliotecarilor crearea de pachete educaţionale menite să sprijine procesul de învăţare. Pot fi utilizate documentele bibliotecii, documentele din surse externe. Sistemul permite crearea de lecţii sub formă de slideshow, cronologie, puzzle, căutare cuvinte, test.
 
„Ludoteca ambulantă“ este un serviciu recreativ, educativ, social şi cultural, asigură o calitate mai bună copilăriei. Ludoteca este un spaţiu de liberă creaţie, un serviciu centrat pe joc. Prin conceptul Makerspaces bibliotecile se conectează la un fenomen global. Punând infrastructura la dispoziţie, îi conectează pe cei interesaţi între ei. Se schimbă rolul bibliotecii de la furnizor de informaţii, la loc al facilitării şi furnizor de spaţiu şi ustensile tehnologice pentru interconectarea cetăţenilor. Un alt obiectiv important este realizarea bazei de date cu bibliografia şcolară prin scanarea cărţilor sau preluarea din baza de date a altor biblioteci.

Despre campaniile Ţării lui Andrei

De-a lungul anilor, campaniile OMV Petrom şi Ţara lui Andrei au promovat spiritul #sepoate, care a servit drept inspiraţie pentru cei ce au vrut să contribuie la o ţară mai bună în fiecare zi. Organizatorii au început prin promovarea consumului raţional de resurse şi a respectului pentru generaţiile viitoare, apoi au continuat să inspire românii să devină agenţi ai schimbării în comunităţile lor şi i-au încurajat să lupte pentru propriile visuri indiferent de obstacole. În competiţia RO SMART sunt finanţate proiecte în care tehnologia e pusă în slujba oamenilor şi rezolvă problemele cu care se confruntă societatea, eficientizează consumul de resurse, îmbunătăţeşte serviciile publice, creşte calitatea vieţii cetăţenilor sau reduce cheltuielile pe termen mediu şi lung pentru comunitate. Pentru a creşte satele şi oraşele din România cu ajutorul tehnologiei, se caută soluţii smart în domeniile: educaţie, infrastructură, sănătate, siguranţă, transport, agricultură, energie şi mediu. Proiectele trebuie să fie dezvoltate pentru binele comunităţii şi să aibă impact în rândul cât mai multor cetăţeni. În competiţie se pot înscrie organizaţii neguvernamentale, instituţii publice, autorităţi ale administraţiei publice locale sau unităţi şi instituţii de învăţământ din sistemul de stat din orice localitate din România.
 
RO SMART este noul format de anul acesta al competiţiei naţionale Idei din Ţara lui Andrei, prin care au fost susţinute 87 de proiecte pentru mediu, educaţie şi dezvoltare comunitară cu peste 900.000 de euro.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii