Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

ro

13 Jan, 2022 00:00 6252 Marime text

 
  • Echipa locală USR PLUS Agigea a strâns numărul de semnături necesare și a inițiat procedura de organizare a referendumului local pentru demiterea primarului PSD Maricel Cristian Cîrjaliu
  • Pe 24 septembrie 2021, USR PLUS Agigea și USR PLUS Constanța au înregistrat la Prefectura Constanța semnăturile strânse și au solicitat organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului PSD
  • Ulterior s-a procedat la verificarea acestora
  • Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu Coșa a precizat că din punct de vedere al semnăturilor, Direcția Evidența Populației și-a dat acordul în privința acestora, chiar dacă au existat și un număr de semnături eronate
  • O parte dintre semnături asupra cărora planează suspiciuni au fost transmise pentru verificări instituțiilor abilitate, a mai spus prefectul județului Constanța
  • „Vom solicita în următoarea perioadă tuturor instituțiilor abilitate să desemneze un reprezentant în Comisia de organizare a referendumului. Urmează apoi emiterea ordinului de prefect”, a precizat Silviu Coșa
  • Primarul Cristian Cârjaliu a precizat la rândul său că nu are nicio informație despre organizarea unui referendum, însă a ridicat problema semnăturilor false, dublate sau ale unor persoane care nu mai trăiesc în localitate de mai mulți ani
 

Magistrații Tribunalului Constanța au admis pe 22 noiembrie 2021, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Traian Bureța, secretar general al comunei Agigea, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al comunei Agigea.
 
În temeiul art. 143 alin.1 litera b din O.U.G. nr. 57/2019, judecătorii au constatat atunci dizolvarea de drept a Consiliului Local al comunei Agigea.
 
Se așteaptă motivarea instanței iar în paralel, Prefectura Constanța a informat Ministerul Administrației și Internelor și în termen de 90 de zile de la primirea motivării, va fi stabilită data alegerilor locale parțiale pentru alegerea Consiliului Local Agigea.
 
Pe de altă parte, echipa locală USR PLUS Agigea a strâns numărul de semnături necesare și a inițiat procedura de organizare a referendumului local pentru demiterea primarului PSD Maricel Cristian Cîrjaliu.
 
După mai multe luni au fost strânse 2.000 de semnături, depășind astfel numărul de 1.800 de semnături necesare pentru declanșarea acestei proceduri.

Pe 24 septembrie 2021, USR PLUS Agigea și USR PLUS Constanța au înregistrat la Prefectura Constanța semnăturile strânse și au solicitat organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului PSD.
 
Cererea de înregistrarea a fost însoțită de motivele demiterii și de semnăturile necesare, conform O.U.G. 57/2019, art. 162.
Ulterior s-a procedat la verificarea acestora.
 
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu Coșa a precizat că din punct de vedere al semnăturilor, Direcția Evidența Populației și-a dat acordul în privința acestora, chiar dacă au existat și un număr de semnături eronate.
 
O parte dintre semnături asupra cărora planează suspiciuni au fost transmise pentru verificări instituțiilor abilitate, a mai spus prefectul județului Constanța care a dat asigurări că dacă vor exista solicitări din partea Poliției sau a Parchetului, demersul legislativ va fi întrerupt.
 
„Avem comunicare cu Autoritatea Electorală Permanentă și MDRAP în legătură cu aspecte legate de modul în care trebuie să se desfășoare referendumul.
 
Vom solicita în următoarea perioadă tuturor instituțiilor abilitate să desemneze un reprezentant în Comisia de organizare a referendumului.
 
Urmează apoi emiterea ordinului de prefect”, a precizat Silviu Coșa.
 
Primarul Cristian Cârjaliu a precizat la rândul său că nu are nicio informație despre organizarea unui referendum, însă a ridicat problema semnăturilor false, dublate sau ale unor persoane care nu mai trăiesc în localitate de mai mulți ani.
 
De asemenea Cârjaliu spune că „din punctul său de vedere referendumul nu poate fi organizat și că dacă și în momentul în care se va emite ordinul de prefect se va adresa Direcției Naționale Anticorupție”.
 
Vom reveni.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Decizia este definitivă. Magistrații de la Tribunalul Constanța au decis dizolvarea Consiliului Local Agigea

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii