Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Satul cultural al României Comuna Cumpăna, unica localitate din Dobrogea distinsă de Asociaţia „Cele mai frumoase sate“ (galerie foto)

ro

16 Mar, 2015 00:00 2628 Marime text
Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“ (AFSR) şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ au premiat, din nou, comuna Cumpăna. Localitatea constănţeană a obţinut locul al II-lea în cadrul concursului naţional „Satul Cultural al României“, fiind una dintre cele 13 finaliste ale competiţiei care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul Satului din capitală. Competiţia „Satul Cultural al României“ este un program AFSR lansat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, având ca scop promovarea patrimoniului cultural şi turistic din satele româneşti.
 
Comuna Cumpăna a susţinut, în cadrul concursului naţional, un program cultural variat ce a cuprins atât prezentarea sărbătorilor, a festivalurilor, a competiţiilor, a tradiţiilor şi a obiceiurilor locale, cât şi etalarea bucatelor tradiţionale pregătite cu atenţie de gospodinele din localitate, preparate care, la fiecare competiţie de acest gen, fac deliciul publicului şi al participanţilor.
 
Astfel, pachetul cultural cu care comuna condusă de primarul Mariana Gâju se poate mândri constă în festivaluri, sărbători, expoziții, concursuri, simpozioane, care pun în valoare unicitatea localităţii constănţene.

„Standul de prezentare a comunei Cumpăna a fost organizat ca un cumul de obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti (port şi cânt popular) şi de bucate tradiţionale specifice zonei, produse culinare preparate de gospodinele comunei, dintre care amintim şuberek, kobete, borş de peşte, sărmăluţe în foi de viţă, tochitură dobrogeană cu mămăligă, baclavale şi plăcintă dobrogeană. Membrii ansamblului folcloric «Româncuţa», sub îndrumarea domnului profesor Constantin Olteanu, au încântat participanţii şi vizitatorii cu dansuri specifice zonei“, au declarat reprezentanţii localităţii Cumpăna, care s-au aflat în capitală pentru a-şi susţine comunitatea.

Candidatura comunei Cumpăna la concursul „Satul Cultural al României“ a fost susţinută de primar economist Mariana Gâju, care a expus viziunea localităţii, precum şi proiectele în care este implicată. Acestea se referă la: dezvoltarea strategică, evenimentele culturale desfăşurate pe parcursul anilor, prin care se certifică experienţa şi calitatea profesională a echipei funcţionarilor publici din Primăria Cumpăna, impactul şi importanţa evenimentelor la nivel local, naţional, regional şi internaţional.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii