Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rescrierea zonei costiere. Colaborarea instituțională și voința politică pot întoarce orașul Constanța cu fața la mare

ro

14 Jan, 2021 00:00 1578 Marime text
  • Reprezentanții Primăriei Constanța și cu cei ai ABADL au demarat rescrierea zonei costiere locale
  • Linia falezei de nord a Constanței a suferit în ultima sută de ani modificări importante urmare dezvoltării urbane, în cele mai multe cazuri, aceasta neținând cont de aspecte peisagistice
  • În ultimii 20 de ani avântul imobiliar a luat cu asalt aceste zone câștigate în detrimentul mării și apar blocuri construite chiar in buza mării
  • Colaborarea instituțională și voința politică pot salva ce a mai rămas de salvat și pot da șansa orașului să se întoarcă cu fața la mare


Reprezentanții Primăriei Constanța și cu cei ai ABADL s-au așezat la aceeași masă și au demarat rescrierea zonei costiere locale.
Anunțul a fost făcut de consilierul local municipal, Dumitru Caragheorghe.

Acesta spune că, linia falezei de nord a Constanței a suferit în ultima sută de ani modificări importante urmare dezvoltării urbane, din păcate în cele mai multe cazuri, aceasta neținând cont de aspecte peisagistice sau de confort comunitar.

"Imediat după primul război mondial, hărțile orașului cuprindeau un bulevard larg la malul mării denumit Principesa Ileana, o adevărată șosea promenadă de coastă, aceasta nefiind însă și definitiv realizată. În perioada comunistă, orașul se întoarce cu spatele la mare, se realizează îndiguiri, pe locul fostului bulevard din vechiul proiect, se ridică blocuri și se depozitează pământ, țărmul avansând în mare.

În ultimii 20 de ani avântul imobiliar ia cu asalt aceste zone câștigate în detrimentul mării și apar blocuri construite chiar in buza mării.
S-a realizat acest lucru prin omiterea faptului că zona costieră aparține de drept statului român. Un demers necesar pentru apărarea proprietății publice, rămas cumva în aer în toți acești ani, este și delimitarea zonei costiere a falezei de nord-est a orașului, demers care, odată realizat, ar pune sub serioase semne de întrebare multe dintre intervențiile imobiliare asupra acestei zone din ultimele două decenii.

Colaborarea instituțională și voința politică pot salva ce a mai rămas de salvat și pot da șansa orașului să se întoarcă cu fața la mare și de aceea, împreună cu viceprimarul Florin Cocargeanu am început acest demers", a spus Caragheorghe.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii