Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reducerea impozitului pe salarii scade veniturile UAT-urilor În ultimii opt ani, bugetele locale au fost deposedate de 12 miliarde de lei

ro

25 Nov, 2017 00:00 2125 Marime text
Asociației Orașelor din România (AOR), în numele celor 217 unități administrav-teritoriale cu statut de oraș, îşi afirmă îngrijorarea față de noile măsuri impuse prin modificarea Codului Fiscal şi indignarea față de lipsa de dialog real și față de consultarea selectivă doar a unora dintre structurile asociative din administrația publică locală.

„Reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% va duce la diminuarea sumelor care reveneau bugetelor locale din impozitul pe venit cu aproape 40%. Mesajul Guvernului privind creșterea alocării directe a cotei din impozitul pe venit, de la 41,75% la 43%, este unul ridicol și cinic. Spunem cinic, pentru că este ca și cum, după ce îi iei cuiva 40 lei, îl anunți că i-ai dat înapoi 1,25 lei și că trebuie să fie bucuros de această situație. Practic, Guvernul ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorităților locale ca surse sigure (impozit pe venit și impozit pe venituri din pensii) și le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în alte zone de interes. Aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea codului fiscal este discutabilă şi pentru că măsurile referitoare la bugetele locale nu au fost dezbătute în Comitetului pentru finanţe publice locale”, susţin reprezentanţii AOR.

Primarii de orașe sunt îngrijorați și de alte măsuri prevăzute în Programul de guvernare, care, dacă vor fi aplicate, le vor face viața celor din administrația publică locală un calvar. Este vorba de scutirea de la plată a impozitului pe terenurile extravilane, scutirea de impozit a salariilor sub 2.000 de lei, nerespectarea alocării integrale către bugetele locale a impozitului pe venit și alte măsuri prevăzute în programul de guvernare.          
    
De asemenea, Asociația Orașelor din România a înștiințat Guvernul că măsura din Programul de guvernare privind alocarea a 750 lei/locuitor, în afară de faptul că nu ia în calcul nevoile reale ale administrației locale, este una incorectă față de unitățile administrativ-teritoriale, în cauză orașe și municipii, pentru că nu sunt luate în calcul diversitatea și complexitatea serviciilor publice prestate de acestea. Este știut faptul că majoritatea orașelor și municipiilor desfășoară activități de administrație publică (spitale, licee, evidența informatizată a persoanelor ș.a.) care, pe lângă locuitorii proprii, îi au ca beneficiari pe locuitorii comunelor învecinate, uneori aceștia fiind de două sau de trei ori mai mulți decât cei ai orașului sau municipiului. Prin urmare, pentru orașe și municipii, această sumă trebuie crescută corespunzător.

Asociația Orașelor din România solicită Guvernului României ca echilibrarea bugetelor să se facă folosind plafoane stabilite prin legea anuală a bugetului de stat, care să fie corelate cu numărul de locuitori, precum și diversitatea și complexitatea serviciilor publice pe care le gestionează.

Şi în cazul recentelor modificări ale Codului Fiscal, Asociația Orașelor din România a dat un aviz nefavorabil.
„Potrivit statisticilor, în ultimii opt ani, bugetele locale au fost deposedate de 12 miliarde de lei prin reducerea de la 82% la 71,5% a fondurilor care rămân la UAT-uri şi prin creşterea procentului care se varsă direct în bugetul republican”, a precizat Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al AOR.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii