Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:47 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reciclarea va fi cuvântul de ordine la ţară Consiliul Judeţean Constanţa dă aproape 60 de milioane de lei pe gunoiul din judeţ (galerie foto)

ro

11 Sep, 2015 00:00 1325 Marime text
Un proiect de anvergură pentru judeţul Constanţa, cu o valoare de peste 200 de milioane de lei, contribuţia CJC fiind de aproape 60 de milioane de lei, a fost lansat ieri. Este vorba despre îndelung discutatul „Sistem de management integrat al deşeurilor”, proiect derulat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, unde CJC şi 61 de primării, membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Dobrogea”, sunt parteneri în vederea implementării proiectului.
 
„Sistemul de management integrat al deşeurilor” în judeţul Constanţa prevede realizarea următoarelor investiţii: înfiinţarea de staţii de tratare mecano-biologică la Ovidiu şi la Tortoman, crearea de staţii de sortare la Ovidiu şi la Tortoman şi amenajarea de staţii de transfer la Hârşova şi la Deleni, precum şi deschiderea unui depozit ecologic la Tortoman. Lucrările au început deja, având în vedere volumul mare de muncă şi termenul scurt în care se poate derula acest proiect fără a pierde banii de la Uniunea Europeană. De asemenea, prin acest proiect s-a avut în vedere închiderea depozitelor de deşeuri neconforme de la Hârşova, Cernavodă, Murfatlar, Techirghiol şi Medgidia. Termenul de finalizare a acestui obiectiv este 1 octombrie 2015, lucrările având o valoare de aproape 40 de milioane de lei. Închiderea gropilor de gunoi s-a făcut începând cu anul 2006 (la Medgidia) şi până anul acesta (la Murfatlar). Practic, gropile de gunoi sunt acoperite cu o folie etanşă şi apoi cu pământ. Gazele rezultate ajung apoi într-un furnal, unitate care le arde periodic. Mai mult, în urma implementării proiectului, a cărui durată este de 31 de luni, se vor contura şase zone de colectare la Constanţa, Eforie, Deleni, Cernavodă, Hârşova şi Medgidia.
 
Proiectul prevede, în aceeaşi măsură, construirea de noi depozite conforme de deşeuri la Tortoman, de staţii de transfer la Hârşova şi la Deleni şi crearea unei staţii de sortare a deşeurilor reciclabile şi a unei staţii TB în Ovidiu.
Mai multe echipamente şi utilaje au fost sau urmează să fie achiziţionate. Astfel, o firmă din Bucureşti se va ocupa de furnizarea de echipamente de transport, în timp ce un consorţiu german va furniza echipamente de colectare a deşeurilor.
 
Citeşte şi
 
Cum va „azvârli” Consiliul Judeţean banii pe gunoi: Sistemul de Management al Deşeurilor, făcut pentru primari, dar licitat de Nicuşor Constantinescu!

Ti-a placut articolul?

Comentarii