Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport Curtea de Conturi. Primăria Comana, prejudicii de peste 600.000 de lei (document)

ro

13 Feb, 2017 00:00 6045 Marime text
Inspectorii Curţii de Conturi au efectuat anul trecut acţiuni de audit financiar şi asupra conturilor anuale de execuţie ale comunei Comana. Perioada efectuării acţiunii de audit: 1.08.2016 - 9.09.2016. Sumele estimate ale abaterilor constatate sunt de 605.000 de lei la capitolul prejudicii şi 72.000 de lei în ceea ce priveşte veniturile suplimentare din activitate proprie.

Principalele constatări ale inspectorilor Curţii de Conturi

În ceea ce priveşte, exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, lucrătorii Camerei de Conturi Constanţa au sesizat menţinerea eronată în soldul contului „Active fixe corporale în curs de execuţie“ a contravalorii unor lucrări de investiţii finalizate şi recepţionate. Mai exact, Şcoala Gimnazială nr. 1 Comana nu a înregistrat în contul extrabilanţier „Active fixe şi obiecte de inventar primite în folosinţă“ spaţiile în suprafaţă desfăşurată de 1.964 mp şi terenurile în suprafaţă de 11.050 mp primite în administrare prin hotărâre de Consiliu Local al UAT Comana.

Din punctul de vedere al modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, administraţia locală Comana nu a urmărit şi încasat venituri din închirierea şi concesionarea terenurilor aflate în patrimoniul localităţii şi, totodată, nu a aplicat procedurile legale de executare silită a creanţelor bugetului local în cadrul termenului de prescriere pentru amenzi contravenţionale aplicate în valoare de 173.658 de lei.

La capitolul privind calitatea gestiunii economico-financiare, Primăria Comana nu a urmărit şi încasat în termenul general de prescripţie de trei ani un debit în valoare de 41.200 de lei. Inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit faptul că administraţia comunei a acordat nelegal drepturi de natură salarială angajaţilor UATC Comana (prime de Paşte şi prime de Crăciun), în sumă de 7.350 de lei. De asemenea, a fost înregistrată pe cheltuieli şi scăzută cantitatea de 6.340 de litri de carburanţi, motorină şi benzină, pentru care nu există documente justificative: referate, situaţii de lucrări, fişe ale activităţii zilnice sau alte documente din care să rezulte consumul de carburanţi.
 
În altă ordine de idei, entitatea administrativă a achiziţionat 660 de litri de motorină care a alimentat mijloace de transport ce nu aparţin instituţiei.

Un alt aspect relevat în sinteza rezultatelor acţiunii de audit este şi plata nelegală a unor cheltuieli cu carburanţi reprezentând cote alocate postului de Poliţie Comana (instituţie finanţată de Ministerul de Interne) şi unui cabinet medical individual, în valoare totală de 11.193 de lei, precum şi angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata nelegală a unor cheltuieli cu abonamente telefonice ce nu privesc activitatea instituţiei, în sumă de 34.507 lei.

Primăria Comana a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit fără temei legal pe parcursul anului 2015 şi servicii de consultanţă în domeniul financiar, contabilitate, fiscalitate, achiziţii, precum şi servicii de inventariere a masei impozabile, în valoare totală de 55.000 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate în sumă de 17.750 de lei, precum şi lucrări neexecutate pentru obiectivul „Împrejmuire dispensar Comana“, în valoare de 5.250 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate în sumă de 594 de lei.

Alte abateri constate de inspectorii Camerei de Conturi au fost: plata nelegală a unor situaţii de lucrări neexecutate sau executate parţial la obiectivul „Reparaţii cămin cultural Pelinu“, în valoare de 12.696 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate în sumă de 1.018 lei; plata nelegală a unor situaţii de lucrări neexecutate sau executate parţial la obiectivul „Renovare, reparaţii sediu Primăria Comana“, în sumă totală de 82.427 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate în sumă de 18.966 de lei; plata nelegală a unor situaţii de lucrări neexecutate sau executate parţial la obiectivul „Reparaţii cămin cultural Comana“, în valoare de 97.422 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate în sumă de 7.813 lei.

Măsurile dispuse de Camera de Conturi Constanţa

Pentru abaterile identificate, s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţei contabile şi a sistemelor de control intern. Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul adjunct al Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza sinteza auditului financiar derulat la nivelul UAT Comana de Camera de Conturi Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii