Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport Curtea de Conturi Care a fost valoarea prejudiciilor la UAT Agigea (document)

ro

07 Feb, 2017 00:00 2382 Marime text
Inspectorii Camerei de Conturi Constanţa au efectuat un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale comunei Agigea. Perioada efectuării acţiunii de audit: 25.03.2016 - 25.04.2016. În continuare, vă prezentăm sinteza rezultatelor acţiunii de audit desfăşurate la Agigea.

Principalele constatări ale inspectorilor de la Curtea de Conturi

În ceea ce priveşte modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, s-a constatat că, în cazul a 39 de contracte de concesiune persoane fizice şi şase contracte de concesiune persoane juridice, în perioada 2013 - martie 2016, nu s-a urmărit şi încasat redevenţă în sumă de 147.261 de lei.
 
În perioada 2013 - martie 2016, salariaţii, pe lângă drepturile salariale plătite de la capitolul „Cheltuieli de personal“, au beneficiat nelegal şi de sume acordate de la capitolul bugetar „Bunuri si servicii“, sub denumirea de normă de hrană, în cuantum de 25 de lei brut/zi/salariat. Valoarea totală a plăţilor efectuate cu această destinaţie a fost în sumă netă de 814.968 de lei.

În perioada decembrie 2014 - martie 2016, angajaţii Creşei „Albă ca Zăpada“ au beneficiat nelegal, pe lângă drepturile salariale plătite de la capitolul „Cheltuieli de personal“, şi de sume acordate de la capitolul bugetar „Bunuri şi servicii“, sub denumirea de normă de hrană, în cuantum de 25 de lei brut/zi/salariat. Valoarea totală a plăţilor efectuate cu această destinaţie a fost în sumă netă de 63.840 de lei.
 
Verificările Camerei de Conturi Constanţa cu privire la calitatea gestiunii economico-financiare relevă faptul că, „în perioada decembrie 2014 - martie 2016, angajaţii Centrului de zi Agigea au beneficiat nelegal, pe lângă drepturile salariale plătite de la capitolul «Cheltuieli de personal», şi de sume acordate de la capitolul bugetar «Bunuri şi servicii», sub denumirea de normă de hrană, în cuantum de 25 de lei brut/zi/salariat. Valoarea totală a plăţilor efectuate cu această destinaţie a fost în sumă netă de 58.779 de lei“, se arată în raport.
 
Totodată, în situaţiile de plată din anul 2015, pentru lucrări de investiţii la obiectivele „Grădiniţa cu trei săli de clasă Agigea“ şi
„Dispensar medical Agigea“, s-au constatat erori materiale semnificative la calculul „Alte cheltuieli directe“, prin aplicarea unor cote mărite şi de zece ori la calculul contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (de 0,85%), al contribuţiei la Fondul de garantare pentru plata creanţelor bugetare (de 0,25%) şi al contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (de 0,279%). Astfel, s-a plătit nelegal suma de 27.878 de lei.

Structura şi sumele estimate ale abaterilor constatate

Din activitatea proprie, comuna Agigea a avut venituri suplimentare în valoare de 147.000 de lei şi prejudicii de 843.000 de lei. Centrul de zi Agigea a înregistrat prejudicii de 58.000 de lei, iar Creşa „Albă ca Zăpada“ Agigea - prejudicii de 64.000 de lei. în total, valoarea prejudiciilor la nivelul UAT Agigea a fost de 965.000 de lei.

Măsurile dispuse şi recomandările formulate de Camera de Conturi Constanţa

Pentru abaterile identificate, inspectorii Camerei de Conturi au formulat recomandări ce vizează respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţei contabile şi a sistemelor de control intern. Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul adjunct al Camerei de Conturi Constanţa a emis o decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta sinteza raportului Camerei de Conturi Constanţa ca urmare a auditului financiar desfăşurat la nivelul UAT Agigea.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii