Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport al Curţii de Conturi Consiliul Judeţean Constanţa, plăţi nelegale către ASCS Farul Constanţa şi Asociaţia Terra Semper Fidelis (document) (I)

ro

24 Sep, 2019 00:00 4295 Marime text
Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Constanţa a efectuat în vara acestui an un audit financiar asupra contului anual de execuţie bugetară al unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa pentru anul 2018.
 
Urmare a auditului, Curtea de Conturi a României a emis decizia nr.25/21.09.2019 pe care Consiliul Judeţean Constanţa trebuie s-o ducă la îndeplinire. Decizia şi raportul de audit financiar întocmit la Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa emise de Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Constanţa vor fi prezentate aleşilor judeţeni în şedinţă ordinară la data de 30 septembrie 2019.
 
Inspectorii Curţii de Conturi au constatat două tipuri de abateri - care au determinat şi care nu au determinat cauza unor prejudicii. În privinţa abaterilor care au determinat prejudicii, au fost constatate abateri cu privire la modul de efectuare a finanţării nerambursabile pe programul sport  - persoane fizice care practică tenisul de câmp în cadrul programului „Sportul pentru toţi”.
 
Astfel, în perioada 2016-2018, entitatea a acordat nelegal finanţări nerambursabile în sumă totală de 383.500,32 Iei, care au creat impact în bugetul judeţului, după cum urmează: - în anul 2016 au fost efectuate plăţi nelegale în sumă totală de 58.968,39 lei; în anul 2017 au fost efectuate plăţi nelegale în sumă totală de 148.936,33 lei, iar în anul 2018 au fost efectuate plăţi nelegale în sumă totală de 175.595,60 lei.  
 
Au fost constatate abateri cu privire la acordarea de la bugetul judeţului a unei finanţări nerambursabile pentru Asociaţia Sportivă Clubul Sportiv Farul Constanţa. În ceea ce priveşte acordarea finanţării nerambursabile către o structură sportivă de drept privat, au fost constatate elemente care conduc la concluzia că au fost acordate finanţări nerambursabile pentru activităţi nejustificate conform legii de către reprezentanţii ASCS Farul Constanţa, controlată de fostul internaţional Ciprian Marica, şi care au contribuit la prejudicierea bugetului judeţului. Din cauza exercitării defectuoase a controlului intern managerial, au rezultat abateri atât de la procedura de calificare a unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile pe ramura sport, cât şi în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor legale referitoare la justificarea şi decontarea cheltuielilor efectuate din fonduri publice. Astfel, din suma totală de 835.757,26 lei, acordată de la bugetul judeţului pentru ASCS Farul Constanţa, suma de 247.985 lei a fost decontată nelegal, pentru achitarea de către Asociaţie a cheltuielilor aferente unor activităţi pentru care nu au fost prezentate documente justificative care să certifice realitatea desfăşurării acestora în cadrul proiectului pentru care s-a obţinut finanţarea nerambursabilă.
 
Totodată, cu privire la încheierea contractului de finanţare nerambursabilă şi efectuarea de plăţi pentru cheltuieli ce nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, aferente contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20864/31.07.2017, cu Asociaţia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, din verificarea categoriei de operaţiuni „Finanţări nerambursabile pe anul 2018, s-a constatat plata sumei de 23.695,50 lei, care reprezenta un rest de plată pe baza contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală, care avea ca obiect, finanţarea activităţilor Proiectului Learning Corner. 
 
Valoarea nerambursabilă, conform acestui contract, era de 157.971 lei (nerambursabili - din partea UATJ Constanta), iar contribuţia proprie a beneficiarului era de 17.879 lei, pe care, la data semnării contractului, declara că o are în acest cuantum, prezentând în acest sens contractul de sponsorizare nr. 26/01.06.2017, încheiat cu o persoană fizică. 
 
În toate cazurile de mai sus, Consiliul Judeţean Constanţa trebuie să dispună recuperarea prejudiciilor.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta raportul de audit financiar întocmit la Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa emis de Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Constanţa.
 
Va urma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii